Spring naar content
Afdeling Gelre-IJssel

Nieuws OTH Zilveren Kruis oktober 2023

Zoals je weet overlegt het Overlegteam Huisartsen (OTH) namens jou over het huisartsencontract met Zilveren Kruis. Het OTH adviseert Zilveren Kruis inhoudelijk over de modules en prestaties in het huisartsencontract. Uiteindelijk bepaalt Zilveren Kruis wat zij in het Inkoopbeleid opnemen en onder welke voorwaarden. Het inkoopbeleid van Zilveren Kruis werd in april gepubliceerd, in september werden de tarieven bekend gemaakt en sinds 1 oktober vind je in VECOZO het contract van Zilveren Kruis.

Online vragenuurtje over de rekentools “taakdelegatie” en POH-GGZ

We ontvangen regelmatig vragen over het invullen van het contract, met name over de rekentools ‘Taakdelegatie’ en ‘POH-GGZ’. Met je vragen over het contract kun je terecht bij:

  • De online huisartsendesk van Zilveren Kruis. Hier vind je een overzicht van veel gestelde vragen over het contract en het beleid, o.a. over taakdelegatie.
  • Kom je er niet uit of staat je vraag er niet bij dan kun je contact opnemen met Zilveren Kruis via het contactformulier van de huisartsendesk.
  • Je kunt als lid van de LHV ook altijd je vraag voorleggen aan bb@lhv.nl
  • Of kom naar het online vragenuurtje van de LHV op dinsdag 17 oktober en woensdag 18 oktober van 19.00 – 20.00 u. voor een toelichting op de rekentool en gelegenheid om vragen te stellen. Via onderstaande link (MS Teams) kunt u deelnemen, aanmelden is niet nodig:

Rekentool Taakdelegatie: uitzondering rond M&I

Als je in de rekentool Taakdelegatie de hoge vergoeding kiest, dan mag het gefinancierde personeel de geleverde zorg niet declareren. Dat was altijd al zo en dat blijft zo. Wel heeft Zilveren Kruis ingestemd met een uitzondering rond vier M&I’s, te weten: Doppler, Spirometrie, ECG en Bloeddrukmeting. Deze uitzondering is er omdat bij deze M&I’s er ook apparatuur en kosten zijn verbonden, naast personele kosten.

Zilveren Kruis laat weten dat de voorwaarden bij deze prestatie voor declaratie zijn:
1) de huisarts moet de uitslag beoordelen
2) de presentatie alleen wordt ingezet als het gepaste zorg betreft.

FTO/DTO in plaats van FGV. Wat betekent dat?

Zoals je in het inkoopbeleid hebt kunnen lezen bestaat FGV (Formularium Gericht Voorschrijven) per 2024 niet meer. Dat wordt vervangen door farmacotherapeutisch overleg (FTO). Daar hoort een aantal afspraken bij die je op de website van Zilveren Kruis kunt lezen.

Twee onderdelen lichten we er voor je uit. Voor FGV moest je als huisarts ofwel een module afnemen van je HIS ofwel een koppeling betalen zodat de gegevens aan je systeem konden worden onttrokken. Dat kan per 2024 vervallen en levert je wellicht een klein financieel voordeel op.

Als je FTO gaat doen, dan heb je ook een EKC-er nodig. Kijk alvast eens rond voor een EKC-er in je netwerk of vraag het bij je regio-organisatie of in je HAGRO na.

Nieuws

Op 22 mei vindt in de Tweede Kamer het commissiedebat eerstelijnszorg plaats met beide ministers van VWS. Voor dit overleg

Patiënten, artsen en apothekers worden regelmatig geconfronteerd met niet-leverbare medicatie. Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling. In de eerste plaats

Praktijkdashboard Patiëntenteller: 150Aanschaf van de week: een praktijkfietsOverwinning van de week: 50! nieuwe patiënten Waarom heb je eigenlijk geen bestaande