Spring naar content

Pilot voor maatschap met meer flexibiliteit

Overweeg je een maatschap met de waarnemer die al een tijd in jouw praktijk werkt? Of ben je waarnemend huisarts en aarzel je om in een maatschap te stappen? Een maatschap kent meer flexibiliteit dan vaak gedacht. Maatwerkafspraken zijn mogelijk, bijvoorbeeld over taakverdeling en eventueel uitstappen na proefperiode. We verkennen op dit moment via een pilot hoe we huisartsen kunnen faciliteren bij maatschapsvorming op maat.

Huisartsenpraktijk

’Vast waarnemerschap’ ofwel langdurig samenwerken in een praktijk voelt voor waarnemers en praktijkhouders niet altijd als een comfortabele jas. Op de achtergrond speelt voor de waarnemer en de praktijkhouder toch vaak de vraag: is dit fiscaal wel houdbaar en zo ja, hoe lang nog?

Daarnaast spelen ook andere aspecten een rol. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat het overgrote deel van de huisartsen een vaste patiëntenpopulatie wenst. Het langdurig waarnemerschap is daar uiteindelijk toch een wat minder ideale vorm voor, vaak is er over en weer behoefte aan nog meer commitment aan de praktijk. 

Maatschap met meer flexibiliteit

Eén van de alternatieven voor langdurig waarnemen is het (mede)praktijkhouderschap, meestal in de vorm van een maatschap. Een brug te ver? Dit gevoel hangt soms samen met onjuiste veronderstellingen rondom het (mede)praktijkhouderschap zoals: ik moet volop mee gaan draaien in niet–patiëntgebonden taken terwijl ik daar nog niet aan toe ben. Of: we zitten dan echt definitief aan elkaar vast.

De rechtsvorm van een maatschap kent echter meer flexibiliteit dan vaak gedacht. Zo is het bijvoorbeeld prima mogelijk om maatwerkafspraken te maken rondom de taakverdeling. Bijvoorbeeld: de toetredende maat verricht de eerste 3 jaren alleen patiëntgebonden taken tegen een kleiner winstaandeel. Ook zijn er afspraken te maken rondom een ‘snelle exit’ uit de praktijk gedurende bijvoorbeeld het eerste jaar wanneer de situatie daarom vraagt.

Pilot

Wij verkennen via een pilot hoe wij leden kunnen ondersteunen bij het maken van maatwerkafspraken waarbij de zaken nét weer wat anders geregeld zijn dan binnen een traditionele huisartsenmaatschap. Daarbij gaan we op zoek naar een passende, veelal minder traditionele, vorm van samenwerking. Na afloop van de pilot informeren wij onze leden over de uitkomsten. Aanmelden is niet meer mogelijk. Meer informatie is verkrijgbaar via Erika Zwanenburg, jurist bij de LHV via e.zwanenburg@lhv.nl.

Nieuws

De aangekondigde handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst zorgt voor veel vragen. Zeker nu de datum van 1 januari snel

Sinds de aankondiging van de overheid dat de Belastingdienst per 1 januari 2025 de wet DBA gaat handhaven, is er

We kijken terug op een geslaagd webinar zelfstandigenbeleid. Inmiddels hebben al meer dan 4900 mensen het webinar bekeken (live en