Spring naar content
Afdeling Gelre-IJssel

Terugblik Landelijke Ledenvergadering: bekostiging en praktijkhouderschap centraal

De belangrijkste onderwerpen van de Landelijke Ledenvergadering van 19 maart jl. waren gericht op de toekomst van de huisartsenzorg. Naast de bekostiging en het praktijkhouderschap stond ook de financiële gezondheid van de LHV daar op de agenda.

Bevorderen praktijkhouderschap

In de middag werd nagedacht over hoe we kunnen zorgen voor grotere aantrekkingskracht van het praktijkhouderschap. Het bevorderen hiervan is een top prioriteit van de LHV voor de komende jaren. Naast al lopende ondersteuning voor starters, praktijkmatching voor opvolging en meer aandacht  in de opleiding, wordt gekeken naar andere mogelijkheden om dit te bevorderen.

In ieder geval is van belang, dat vaker positief aandacht wordt besteed aan het huisartsenvak en specifiek de mooie kanten van het zijn van praktijkhouder. De beeldvorming ervan moet positiever. Hiervoor kan zowel de organisatie, de regio, als iedere huisarts zelf zich inzetten. Er is ook behoefte aan het delen van inspirerende voorbeelden van activiteiten om de continuïteit te bevorderen, die dan elders overgenomen kunnen worden. Wij gaan dit in de afdeling als ambassadeurs ook verder voortzetten.

Bekostiging

In samenhang met de visie op huisartsenzorg van de toekomst wordt gekeken naar passende bekostiging van de praktijken. Deze wordt door jullie nu vaak als ingewikkeld ervaren en is versnipperd over verschillende regelingen. Bovendien is nog geen rekening gehouden met recente ontwikkelingen zoals de aanpassing van het basisaanbod.

Bestuur en Ledenvergadering hebben verkennend gesproken over de mogelijkheden om aan genoemde bezwaren tegemoet te komen. Bijvoorbeeld door alle zaken die bij het basisaanbod horen, op dezelfde manier te bekostigen. Dit onderwerp komt in juni terug op de agenda en in de voorbereiding zullen wij jullie als leden op verschillende manieren hierbij betrekken.

Ondertussen is de LHV druk bezig met vooral de NZa om de huidige tarieven aangepast te krijgen naar het juiste niveau. Uiterlijk 1 juli moet de NZa een aantal besluiten publiceren voor de bekostiging van 2025.

Belangrijkste onderwerpen zijn nu:

  • Verwerking van het lopende kostenonderzoek en de inkomensherijking in de tarieven voor 2025;
  • Uitwerken van de gevolgen van de rechterlijke uitspraak over onderbouwing van de tarieven van 2023 en 2024.
  • Opnemen van Meer Tijd voor de Patiënt in de tariefbeschikking 2025 als landelijke prestatie met tarief.
  • Vaststellen van een landelijk tarief voor Euthanasie
  • Betaaltitel meedenkconsulten door specialisten (niet ten laste van het huisartsenzorg-budget).

In april wordt meer duidelijkheid verwacht over de uitkomsten van de diverse onderzoeken die hiervoor nodig zijn en het overleg daarover.

Begroting LHV en andere lopende zaken

Onder andere op ons verzoek heeft het LHV-bestuur nog eens kritisch gekeken naar de kosten en baten voor dit jaar en de komende jaren. De uitkomsten hiervan zijn met ons gedeeld. We willen graag dat de LHV financieel gezond blijft en betaalbaar voor huidige en toekomstige leden. Voordelen van het lidmaatschap moeten nog meer en duidelijker zichtbaar worden. Een breder draagvlak is voor ons als leden van groot belang. We zijn blij dat er ook kritisch wordt gekeken naar de kosten, al mag dit niet ten koste gaan van de kwaliteit van het bestuur, de belangenbehartiging en dienstverlening aan leden.

Andere lopende zaken
Dit voorjaar wordt gestart met het opstellen van een nieuwe visie huisartsenzorg door LHV, NHG, VPH en InEen. Het gaat dan om hoe we als huisartsen willen en kunnen werken in de toekomst. Uiteraard worden alle leden hier intensief bij betrokken. Jullie ontvangen hierover nog bericht.

In samenhang hiermee wordt ook de visie eerstelijnszorg vanuit het IZA praktisch uitgewerkt. Deze is vooral ook van belang voor de samenwerking in wijk en regio met andere disciplines. Dit komt in juni ook terug op de agenda.

De procedure voor het vinden van een nieuw LHV-bestuurslid per juli 2024 is in volle gang. Gemeld werd dat de sollicitatiecommissie veel en goede kandidaten voorbij heeft zien komen. Een goed teken, dat zeker ook jonge huisartsen zich willen inzetten voor de vereniging en de belangen van alle huisartsen!

Tot slot is onze afgevaardigde Joost Siegelaar door het bestuur uitgebreid bedankt voor zijn inzet als afgevaardigde naar de ledenvergadering de afgelopen jaren. In zijn dankwoord gaf hij de aanwezigen nog enige wijze adviezen mee.

Nieuws

Tussenstand in de 0-praktijk Patiëntenteller: 99Aanschaf van de week: Een koffiezetapparaat (wat een genot…)Overwinning van de week: Een digitaal inschrijfformulier

Zo’n 30 AIOS en jonge huisartsen verzamelden zich 23 april jl. bij de Social Impact Factory in Utrecht voor de

Heb je een concreet idee dat huisartsen in onze afdeling vooruit kan helpen? Doe mee aan deze projectwedstrijd! De afdeling