Spring naar content
Afdeling Midden-Nederland

Zomerlobby

Samen met jullie vertegenwoordigers uit de regio – RHO-directeuren en coöperatiebestuurders – zijn wij 20 juni bij elkaar geweest voor een workshop “lobbyen” van Margriet Niehof, adviseur public affairs van de LHV. Met haar kenmerkende enthousiasme en bevlogenheid gaf zij een inkijkje hoe haar werk in Den Haag eruitziet.

Tweede Kamer

Door haar kennis en politieke antenne is zij precies op de hoogte wanneer, welke – voor de huisarts relevante- wetsontwerpen worden geschreven. Hierop kunnen Margriet en haar collega’s de ambtenaren van relevante informatie voorzien, lang vóór ze in de Tweede Kamer komen. Ook als onderwerpen in de vaste Kamercommissie worden besproken gebruikt zij haar contacten om de Tweede Kamerleden te overtuigen van de belangen van de huisartsen en vooral hun patiënten. Op het moment dat het wetsvoorstel in de Tweede Kamer besproken wordt, kan het echt spannend worden en is zij niet uit Den Haag en van de telefoon weg te slaan, om bijvoorbeeld zo nodig het LHV-bestuur op bestuurlijk niveau input laten leveren. Bij Margriet was al de hele avond een opgetogenheid te bespeuren en tijdens deze workshop bleek waarom: Tweede Kamerleden hadden gehoor gegeven aan bezwaren van de eerstelijnscoalitie m.b.t. jaarverantwoordingsplicht in de WTZA en stelden een belangrijke verzachting voor. Eindelijk resultaat na jaren buffelen.

Dossier huisvesting

Het hele proces van wetsontwerp tot goedkeuring in Tweede en Eerste Kamer kan soms (jaren)lang duren. Gelukkig gaat besluitvorming op regionaal niveau wat sneller, maar ook daar is het van belang dat bestuurders en directeuren goed voor ogen hebben bij welke regelgever of -handhaver ze moeten zijn voor welk dossier. En op welke verschillende manieren er gelobbyd en invloed uitgeoefend kan worden. Het was goed te horen dat de professionals van het landelijk bureau altijd geraadpleegd kunnen worden voor dit soort vraagstukken. Op niveau van provincie Utrecht zullen wij als ambassadeursteam het lobbywerk in de praktijk gaan brengen; we gaan de gedeputeerden van gezondheid(szorg) en huisvesting benaderen over de problemen in de regio m.b.t. huisvesting van huisartsenpraktijken. Maar dat is weer een ander dossier. Wordt vervolgd!

Nieuws

Tussenstand in de 0-praktijk Patiëntenteller: 99Aanschaf van de week: Een koffiezetapparaat (wat een genot…)Overwinning van de week: Een digitaal inschrijfformulier

Zo’n 30 AIOS en jonge huisartsen verzamelden zich 23 april jl. bij de Social Impact Factory in Utrecht voor de

Heb je een concreet idee dat huisartsen in onze afdeling vooruit kan helpen? Doe mee aan deze projectwedstrijd! De afdeling