Zorg voor veteranen: jouw rol als huisarts
Ook na hun diensttijd hebben veteranen recht op goede zorg bij klachten die samenhangen met een uitzending naar een conflictgebied. Vermoed je psychosociale problemen die daarmee te maken hebben? Verwijs dan naar het Veteranenloket voor gespecialiseerde ondersteuning.

Gemiddeld hebben huisartsenpraktijken zo’n tien veteranen als patiënt. Zij hebben gediend onder oorlogsomstandigheden of tijdens missies en kunnen – soms pas jaren later – psychische klachten ontwikkelen, zoals trauma- of stressgerelateerde stoornissen. Zelf leggen ze niet altijd een link met hun verleden als militair.
Weet je dat iemand veteraan is? Noteer dit dan in het medisch dossier. Dat helpt bij vroegtijdige herkenning en passende zorg.
Verwijs bij vermoeden naar het Veteranenloket
Denk je dat een patiënt kampt met psychosociale klachten die te herleiden zijn tot een uitzending? Verwijs dan naar het Veteranenloket. Via dit loket krijgen veteranen en hun naasten toegang tot het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV). De voordelen: kortere wachttijden en geen eigen bijdrage – die vergoedt Defensie.
Ook voor partners en gezinsleden
De zorg strekt zich ook uit tot (ex-)partners en gezinsleden van de veteraan. Zij ervaren soms ingrijpende gevolgen door missie-gerelateerde klachten en ziektebeelden van veteranen. Ook zij kunnen dan contact opnemen met het Veteranenloket en zo nodig gebruik maken van de hulpverlening via het LVZ.
Nieuws
Iedere huisarts kent het: formulieren, machtigingen, verantwoordingen – het stapelt zich op. In plaats van medische zorg leveren, ben je
In mei 2025 kregen wij het voorlopig oordeel van de Belastingdienst op de door ons ingediende casuïstiek. Hieruit bleek dat
Alle partijen* hebben inmiddels ingestemd met de nieuwe cao Huisartsenzorg. Dit betekent dat de nieuwe cao met terugwerkende kracht ingaat