Wat te regelen na overlijden solistisch werkend praktijkhouder

 
Wat te regelen na overlijden solistisch werkend praktijkhouder
Als een solistisch werkend huisarts plotseling overlijdt, worden de achterblijvers met een lopende huisartsenpraktijk geconfronteerd. Op deze pagina informatie over de praktijkoverdracht, over wat nabestaanden moeten regelen en hoe een solist met een praktijktestament vooraf alle praktijkinformatie goed in kaart brengt.

Praktijkoverdracht na overlijden

Heeft u te maken met een praktijkoverdracht naar aanleiding van het overlijden van een solopraktijkhouder? Bekijk dan goed waarmee u tijdens het declareren en het gebruiken van AGB-codes rekening moet houden. Dit zijn ook zaken die u als huisarts zelf vooraf goed kunt regelen, zodat de praktijk niet in de problemen komt mocht u komen te overlijden. In deze factsheet geeft de LHV aan welke stappen u kunt nemen.

Download

Te regelen door nabestaanden

Wat moeten nabestaanden regelen na het plotseling overlijden van een solistisch werkend huisarts? Lees het in het document Zaken om te regelen bij het overlijden van een solistisch werkend huisarts. In dit document staat achtergrondinformatie over belangrijke onderwerpen, een stappenplan met te regelen zaken en een begrippenlijst.

Download

Praktijktestament

Ook ‘bij leven’ is het voor een solistisch werkend huisarts verstandig om na te denken over zaken die bij een overlijden geregeld moeten worden. Daarbij kan het invullen van een praktijktestament behulpzaam zijn.

In het praktijktestament geeft u aan hoe u uw praktijk georganiseerd hebt, met wie u welke afspraken gemaakt heeft en waar de belangrijkste informatie over de praktijk te vinden is. Hierdoor weten uw partner, erfgenamen, collega-huisartsen en de praktijkmedewerkers hoe u zaken in de praktijk geregeld heeft. Bijvoorbeeld als u vanwege dementie, ziekte of overlijden niet meer in staat bent om deze informatie zelf aan te leveren. De LHV heeft daarvoor een model praktijktestament ontwikkeld dat u hiervoor kunt gebruiken.

Download