
LHV Bouwadvies
Jouw praktijk bouwen
of verbouwen?
Bouwadvies ontzorgt al meer dan 40 jaar huisartsen met (ver)bouwwensen door te ontwerpen, begroten en begeleiden.
Voor alle momenten tijdens je verbouwing
Telefonisch bouwconsult
Van het zoeken naar een geschikte locatie tot het opstarten van het bouwproces, je kunt al je vragen stellen tijdens het bouwconsult.
Adviesplattegrond voor bouw of verbouw van je praktijk
Op basis van je tekeningen en Programma van Eisen maken we een adviesplattegrond voor je ruimte (schaal 1:50). Wat zie je op de plattegrond?
Haalbaarheidsonderzoek voor huisvesting
Niet alle bestaande panden of cascoruimtes zijn geschikt voor je huisartsenpraktijk. Wij toetsen of een gebouw potentie heeft.
LHV-bouwnorm
Alle wet- en regelgeving bij elkaar, zoals het Bouwbesluit en de Arbowet. Aangevuld met eisen specifiek voor huisartsenpraktijken.
Stappenplan: Op zoek naar nieuwe praktijkruimte
Door de stappen te volgen, krijg je inzicht in je eigen wensen, wie wanneer wat voor je kan betekenen en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken.
Globaal programma van eisen praktijkhuisvesting
Hierin vind je een lijst met minimale eisen aan de locatie en ruimte van een huisartsenpraktijk. Deze lijst kun je meegeven aan je makelaar of andere partij die jou helpt.
Bekijk alle producten van LHV Bouwadvies
De 6 stappen tot je nieuwe huisartsenpraktijk
1. Initiatieffase
Ruimtetekort, een nulpraktijk starten, een nieuw pand of een huurcontract dat afloopt? Allemaal situaties waarbij je je oriënteert op nieuwe mogelijkheden. Aan het eind heb je:
2. Voorbereidingsfase
Hierbij stel je een globaal programma van eisen op en formuleer je een zoekvraag. Je denkt na over de grootte van de ruimte en ligging in de wijk. Aan het eind heb je:
3. Haalbaarheidsfase
Je onderzoekt of jouw gewenste locatie een haalbare locatie is. Past het binnen de financiële kaders, heeft het de juiste bestemming en zitten er geen restricties aan. Aan het eind heb je:
4. Ontwerp- en contractfase
Je laat definitieve tekeningen maken. Ook ga je in gesprek over financiering en kies je een aannemer. Als je gaat huren, zorg je in deze fase voor de huurovereenkomst. Aan het eind heb je:
5. Uitvoeringsfase
Je nieuwe huisartsenpraktijk wordt gebouwd of verbouwd. Tijdens de bouw controleer je via een opzichter hoe de bouw vordert en bereid je je voor op het interieur en de verhuizing. Aan het eind heb je:
6. Gebruiksfase
De laatste fase van je verbouwing. Je controleert samen met een adviseur of de bouw voldoet aan eerdere afspraken. Ook ga je het gebouw inrichten, officieel openen met een mooi feestje en in gebruik nemen. Aan het eind heb je:
Veelgestelde vragen bouwadvies
De kortste weg naar het juiste advies is het bekijken van alle vragen die wij al vele malen voor jouw collega’s hebben beantwoord. Over bouwtechniek en regelgeving, over kosten en financiering en over duurzaam bouwen. Jouw vraag staat er misschien ook tussen.
We kunnen je op verschillende manieren helpen bij het opzetten van een nieuwe praktijk of bij het verbouwen van een bestaande praktijk, toegespitst op jouw specifieke situatie. De adviesmogelijkheden op een rij:
- Je kunt met al je vragen telefonisch of per mail bij ons terecht.
- Daarnaast hebben we een uitgebreid handboek (ver)bouw van praktijken en gezondheidscentra.
- Je kunt een programma van eisen op maat laten maken.
- We beoordelen jouw ontwerp beoordelen. Is de plattegrond functioneel? Hierbij tellen factoren mee zoals maatvoering, relaties van ruimten, geluidsisolatie en lichtinval.
- We maken specifiek voor jouw situatie een adviesplattegrond, die aansluit bij jouw situatie, werkwijze en organisatie.
- Je krijgt advies bij huurprijsberekening en onderhandeling.
- Je kunt een technische omschrijving laten beoordelen.
- Je krijgt hulp bij het opstellen van een technische omschrijving.
- Je kunt een haalbaarheidsonderzoek laten doen.
In het Handboek Bouw staat een uitgebreide begroting van een gezondheidscentrum. Verder vind je er een totaaloverzicht van alle te maken kosten en een overzicht van het kwaliteitsniveau waarvan wij zijn uitgegaan bij onze berekeningen.
Artsen werken en ‘wonen’ vaak samen met andere eerstelijns disciplines, zoals de fysiotherapie, apotheek, psycholoog, etc. LHV Bouwadvies geeft ook adviezen over de ruimten van deze disciplines, mits in het pand één of meerdere huisartsen zijn gevestigd.
Een verbouwing heeft veel voeten in de aarde. Gelukkig hielp LHV Bouwadvies mij een heel eind op weg. Met checklists, maar ook met een adviesplattegrond en een programma van eisen.
ARNO KRIJGSMAN, PRAKTIJKHOUDER
Wil je onafhankelijk advies?
Een bouwtechnische vraag is bijna altijd maatwerk. Wij zijn deskundig op het gebied van ontwerp, bouwtechnische zaken, duurzaamheid, indeling, financiering en contracten. We denken mee, maar zijn geen uitvoerend architectenbureau. Je bent dus zeker van onafhankelijk advies. Maak ook kennis met ons team bouwadviseurs.

Iedere huisartsenpraktijk die ook maar dénkt aan verbouwen, zou moeten kiezen voor ‘Adviseur aan tafel’: een persoonlijk gesprek met een adviseur van LHV Bouwadvies. Wat was dat verhelderend!
SIETSKE WATERSCHOOT, PRAKTIJKMANAGER