Spring naar content

Bouwadvies: bouwen, verbouwen of huren

Heb jij plannen voor nieuwbouw, of verbouw van uw praktijkruimte of gezondheidscentrum? Heb je vragen over verduurzaming van jouw praktijk of het aanpakken van geluidsoverlast? LHV Bouwadvies geeft deskundig advies op maat en beantwoordt al je vragen. Je krijgt als lid korting op onze diensten.

Waarvoor kun je bij ons terecht?

 • We helpen je bij de haalbaarheid van jouw (ver)bouwplannen
 • We stellen een Programma van Eisen op maat voor je op
 • We maken een adviesplattegrond voor je
 • Wij helpen jou met de onderhandeling bij koop, huur en oplevering
 • We beantwoorden jouw vragen over kosten en financierbaarheid
 • We delen goede voorbeelden over verduurzaming

Neem contact op met LHV Bouwadvies

Een bouwtechnische vraag is bijna altijd maatwerk. Jouw situatie en je praktijk zijn immers uniek. Daarom adviseren we je om te bellen met LHV Bouwadvies om in contact te komen met onze adviseurs. Zij zijn deskundig op het gebied van ontwerp, bouwtechnische zaken, duurzaamheid, indeling, financiering en contracten. We denken mee, maar zijn geen uitvoerend architectenbureau. Je bent dus zeker van onafhankelijk advies.

Vraagstukken waar we je bij helpen

Klik door en je vindt de belangrijkste antwoorden, producten en diensten. Toch nog een vraag? Bel met onze Bouwadvies-coördinator.

Een verbouwing heeft veel voeten in de aarde. Gelukkig hielp LHV Bouwadvies mij een heel eind op weg. Met checklists, maar ook met een adviesplattegrond en een programma van eisen.

ARNO KRIJGSMAN, PRAKTIJKHOUDER

Huisvestingsproblemen

Veel huisartsenpraktijken barsten uit hun voegen. Maar nieuwe ruimte is nauwelijks te vinden en de huur- of koopprijzen zijn ver boven het budget van een huisartsenpraktijk. De zorg in de wijk, dichtbij de patiënt, komt in het gedrang. Op deze pagina lees je over de omvang van het probleem en wat wij voor jou als huisarts doen.

Meer informatie

Onze diensten

LHV Bouwadvies kan je helpen bij grote en kleine vragen. Je vindt diensten voor elk soort huisvestingsvraag, van de LHV zélf en van onze partners. Niet helemaal duidelijk welke dienst je nodig hebt? Bel ons dan gerust.

 • Kort advies

  Bij bouwen of verbouwen komt veel kijken, zowel in de voorbereiding als bij de uitvoering. Leg een of meer vragen aan ons voor in een kort telefonisch adviesgesprek.

 • Telefonisch bouwconsult

  Zoek je een geschikte locatie voor uw praktijk? Wil je advies over het bouwproces of de ruimte die je nodig hebt? Een second opinion over een ontwerptekening? Tijdens het telefonisch bouwconsult krijg je betrouwbaar en onafhankelijk advies.

 • Adviesplattegrond 1:50

  Op basis van jouw tekeningen en Programma van Eisen maakt LHV Bouwadvies een adviesplattegrond voor jouw ruimte. Dit is vergelijkbaar met een voorlopig ontwerp.

Bekijk alle diensten van LHV Bouwadvies

Iedere huisartsenpraktijk die ook maar dénkt aan verbouwen, zou moeten kiezen voor ‘Adviseur aan tafel’: een persoonlijk gesprek met een adviseur van LHV Bouwadvies. Wat was dat verhelderend!

SIETSKE WATERSCHOOT, PRAKTIJKMANAGER

Veelgestelde vragen Bouwadvies

De kortste weg naar het juiste advies is het bekijken van alle vragen die wij al vele malen voor jouw collega’s hebben beantwoord. Over bouwtechniek en regelgeving, over kosten en financiering en over duurzaam bouwen. Jouw vraag staat er misschien ook tussen.

LHV Bouwadvies kan op verschillende manieren hulp bieden bij het opzetten van een nieuwe praktijk of bij het verbouwen van een bestaande praktijk, toegespitst op jouw specifieke situatie.  De adviesmogelijkheden op een rij:

 • In de eerste plaats kun je met al je vragen telefonisch of per mail bij ons terecht. Veelal is de coördinator van LHV Bouwadvies bereikbaar of word je zo spoedig mogelijk teruggebeld.
 • Daarnaast heeft LHV Bouwadvies diverse publicaties over (ver)bouw van praktijken en gezondheidscentra. Deze publicaties kun je bestellen via het bestelformulier.
 • Je kunt een programma van eisen op maat laten maken door middel van de interviewmethode.
 • Je kunt uw ontwerp laten beoordelen. Is de plattegrond functioneel? Hierbij tellen factoren mee zoals maatvoering, relaties van ruimten, geluidsisolatie, lichtinval, etc.
 • Je kunt specifiek voor uw situatie een adviesplattegrond laten maken, die aansluit bij jouw situatie, werkwijze en jouw organisatie.
 • Je kunt advies krijgen bij huurprijsberekening en -onderhandeling.
 • Je kunt een technische omschrijving laten beoordelen.
 • Je kunt hulp krijgen bij het opstellen van een technische omschrijving.
 • Je kunt een haalbaarheidsonderzoek laten doen.

In het Handboek Bouw staat een uitgebreide begroting van een gezondheidscentrum. Tevens vind je hier een totaaloverzicht van alle te maken kosten en een overzicht van het kwaliteitsniveau waarvan wij zijn uitgegaan bij onze berekeningen. Het Handboek Bouw kun je bestellen via het bestelformulier.

Let op: in 2019 was sprake van een zeer sterke stijging van de bouwkosten. Informeer naar de ontwikkelingen bij de coördinator Bouwadvies.

Artsen werken en ‘wonen’ vaak samen met andere eerstelijns disciplines, zoals de fysiotherapie, apotheek, psycholoog, etc. LHV Bouwadvies geeft ook adviezen over de ruimten van deze disciplines, mits in het pand één of meerdere huisartsen zijn gevestigd.

Bekijk alle veelgestelde vragen over LHV Bouwadvies

Onze producten

We zetten op een rij welke publicaties over (ver)bouwen jij als lid gratis kunt downloaden. En welke handboeken en naslagwerken jij (als lid met korting) bij ons kunt bestellen.

Bekijk alle producten van LHV Bouwadvies

Handig om te weten

Nieuws

Ben jij op zoek naar praktijkruimte? Of je nu wil huren, kopen of uitbreiden, er komt direct heel veel op

In de rubriek ‘Wat zeggen de politieke partijen over…’ lichten we elke week een onderwerp uit waarvoor de LHV steeds

In de rubriek ‘Wat zeggen de politieke partijen over…’ lichten we elke week een onderwerp uit waarvoor de LHV steeds

Vraag direct advies aan onze bouwadviseur bouwadvies@lhv.nl of 085 - 04 80 111