Spring naar content

ACM geeft duidelijkheid over appgroepen huisartsen en mededingingsregels

ACM geeft duidelijkheid over appgroepen huisartsen en mededingingsregels

20 februari 2020

Het vragen of aanbieden van een dienst tegen een bepaald tarief in een appgroep of op een website is volgens de mededingingsregels toegestaan, zolang dit niet leidt tot afstemming van de tarieven door de huisartsen onderling of op een andere manier de concurrentie beperkt. Onderhandelen over tarieven binnen een appgroep brengt wél mededingingsrisico’s mee. Dat laat de ACM weten als antwoord op vragen van de LHV om meer duidelijkheid. In dit bericht leggen we uit hoe het zit en waar u rekening mee moet houden.

Beleid en bekostiging afbeelding

Onderhandelen over tarieven binnen een appgroep brengt wél mededingingsrisico’s mee, omdat dit kan leiden tot afstemming of navolging door de huisartsen in zo’n groep. Huisartsen moeten zelfstandig, op basis van een individuele afweging van relevante factoren, hun eigen tarief vaststellen. Het maken van afspraken over tarieven is verboden. De mededingingsregels gelden in gelijke mate voor uitlatingen binnen een appgroep, als voor uitlatingen buiten een appgroep.

Overleg met de ACM

De LHV heeft medio december geconstateerd dat het delen van gegevens over tarieven hoogstwaarschijnlijk in strijd was met de Mededingingswet. Dit delen van gegevens gebeurde (onder andere) in een groep op Telegram waarin veel waarnemers actief zijn. Op advies van onze verontruste advocaat hebben aan de LHV verbonden bestuurders deze app-groep verlaten. Dit leidde uiteraard tot veel vragen van huisartsen over hun deelname aan zulke groepen.

Naar aanleiding van het overleg met ACM en de vragen die we van leden krijgen hierover, geven we u in het kader hieronder meer uitleg en beantwoorden we de meest gestelde vragen.

Serieus signaal

LHV-voorzitter Ella Kalsbeek: ‘Als LHV kregen we signalen over het wisselen van zaken die in strijd zouden kunnen zijn met de mededingingswetgeving. We moesten dit signaal wel serieus nemen; het is tenslotte niet niets als een aantal huisartsen en wij als LHV risico lopen. De stappen die wij vervolgens hebben gezet en het wachten op duidelijkheid van de ACM hebben bij veel huisartsen tot onrust en ook wel tot boosheid op de LHV geleid. Dat kunnen wij ons voorstellen; de onduidelijkheid was vervelend. Nu we weten wat de ACM vindt, lijkt ons handelen misschien voorzichtig. Maar als de ACM wel tot sancties was overgegaan zouden huisartsen en de LHV daarvan schade hebben kunnen ondervinden. Dat is gelukkig niet het geval gebleken.’

De LHV is blij met de duidelijke richtlijnen van de ACM. De open houding, het snelle contact en de transparantie die door ons is gegeven over hetgeen nu speelt, zijn door de ACM positief ontvangen.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u de LHV uiteraard benaderen.

Nieuws

Geen items gevonden