Spring naar content

De week van: Daphne Tabak

Daphne Tabak is huisarts en praktijkhouder in Amsterdam-Oost. Daarnaast is ze ambassadeur van de LHV-afdeling Amsterdam/ Almere. Hoe ziet de week van een ambassadeur eruit?

Maandag

Op maandag stap ik rond half acht op de fiets naar mijn praktijk, wat een klein stukje fietsen is. Als ik rond kwart voor acht aankom zet ik een kop thee en bekijk ik de binnengekomen post. Om acht uur start mijn spreekuur. In de middag bel ik een aantal patiënten, ga op visite en lunch ik tussendoor. Na het middagspreekuur doe ik de administratie en beantwoord ik mailtjes vanuit mijn rol als ambassadeur. Er is een extra vergadering over MTVDP en ik stem af dat Puck (mijn collega ambassadeur) naar die bijeenkomst gaat, zodat ik de afdelingsraad van Amsterdam/ Almere kan voorzitten. Om vijf uur stap ik op de fiets om naar de afdelingsraad vergadering te gaan. Soms doen we die vergaderingen online, maar vanavond zien we elkaar bij NoLimit in Amsterdam. We hebben het over MTVDP en over de praktijkstart bijeenkomst die we laatst hebben georganiseerd. Na de vergadering fiets ik weer naar huis en ben ik rond kwart voor tien thuis.

Dinsdag

Meestal is de dinsdag hetzelfde als de maandag. Overdag heb ik spreekuur en rond vier uur doe ik mijn administratie. Die administratie moest ik vandaag even verplaatsen naar de avond, want aan het eind van de middag had ik een online vergadering over kwaliteit met de Amsterdamse Huisartsenalliantie (AHa). En dat vind ik zo leuk aan mijn werk: het husselen en combineren van taken. Vaak is het wel vol, maar ik kan goed zelf bepalen wat ik wanneer wel en niet doe. Dat vind ik heel fijn en geeft mij een gevoel van vrijheid.

Woensdag

Sinds 1 mei heb ik een kwartier per patiënt, wat ik erg fijn vind. Zo ervaar ik meer rust in mijn spreekuur en heb ik een extra collega voor de woensdag kunnen aannemen. Dit om het tekort aan spreekuurplekken in de agenda te compenseren en dus in het kader van MTVDP. Zo ervaar ik meer rust in mijn spreekuur en meer plezier in de dag. Bovendien krijg ik ook hulp van de assistentes. Tussen de middag lunchen we gezamenlijk en daarna ga ik naar een woonzorginstelling voor ouderen waar ik de huisartsenzorg voor doe. Rond kwart voor vier ben ik terug op de praktijk en heb ik tijd voor overleg met collega’s – specialisten van het ziekenhuis, fysio of GGD – over patiënten. Daarnaast heb ik tijd voor ‘praktijkhouder regeldingetjes’, waar ik anders moeilijk aan toe komt. Ik sluit op tijd af, want mijn woensdagavond is heilig! Op woensdag ga ik hardlopend naar het Flevopark, waar ik met een groepje sport. Heerlijk om op deze manier mijn hoofd leeg te maken. Thuis plof ik op de bank en komt mijn zusje langs om samen een film te kijken.  

Donderdag

In de ochtend heb ik spreekuur en in de middag hou ik visite in een GGZ-instelling. Aan het einde van de middag zie ik nog een paar patiënten in de praktijk en sluit ik op tijd af. Samen met Puck (mijn collega ambassadeur) en Annemieke (beleidsmedewerker LHV) gaan we uit eten in Haarlem. Onder het genot van een hapje bespreken we de meerjarenplannen van de afdeling. Wat voor een leuke activiteiten willen we organiseren voor onze leden? Hoe kunnen we onze communicatie effectief inzetten? Ook denken we na over inhoudelijke thema’s zoals het ROAZ – welke rol kunnen we daarin spelen? Het is een ontzettend productieve, lekkere en gezellige avond. Voor herhaling vatbaar!

Vrijdag

Vrijdag is mijn “LHV-dag”. Doordeweeks beantwoord ik natuurlijk wel mijn mail en bel ik collega’s, maar op vrijdag heb ik de tijd om stukken te schrijven of om eens iets verder uit te denken. Ik sta iets later op en klap ik rond negen uur mijn laptop open. Ik beantwoord wat mails en reageer op HAweb berichten. Vervolgens app ik met de voorzitter van de AHa om kort een update te geven van de ontwikkelingen in de regio en bel ik met Hilly ter Veer (LHV landelijk bestuur). Ik vind het ontzettend leuk om op een andere manier bezig te zijn met het huisartsenvak. Het praktijkhouderschap is prachtig, maar ik vind het ook heel boeiend om mijzelf met het overstijgende perspectief van de huisartsenzorg bezig te houden. Aan het einde van de middag hang ik een wasje op en kook ik. Na het eten stap ik in de auto naar Friesland voor een familieweekend.

De agenda