Beperkte inzet huisartsen bij opstart IZA door ‘nee, tenzij’ besluit
Na de ondertekening van het IZA – de LHV tekende niet – zijn de overige partijen gesprekken gestart over de uitvoering van het zorgakkoord. Hoewel de betrokken partijen en VWS ons laten weten hoe belangrijk de huisarts bij deze uitvoering is in het zorgveld, is het ontbreken van de LHV aan tafel echter onvoldoende reden voor hen om niet door te gaan. In dit bericht leest u meer over de consequenties van ons ‘nee, tenzij’ besluit en aan welke projecten de LHV nu wel of niet meewerkt.

Met het ‘nee, tenzij’ hebben de huisartsen een duidelijk signaal gegeven. De LHV kan en wil tot er een besluit is genomen in de landelijke ledenvergadering over het ‘nee, tenzij’ niet deelnemen aan de gesprekken die nu worden gestart. Onze betrokkenheid is daarom momenteel als volgt:
Meer tijd voor de patiënt en ANW: actief meewerken
Natuurlijk werken we waar nodig actief mee aan het realiseren van de structurele bekostiging van Meer tijd voor de patiënt voor elke huisarts en aan aangepaste ANW-tarieven. Zodat onze voorwaarden voor ondertekening van het IZA ook daadwerkelijk door NZa en de zorgverzekeraars ingevuld kunnen worden. Deze onderdelen van het IZA hebben tot ons besluit over ondertekening de hoogste prioriteit bij de LHV.
Nieuwe IZA-afspraken: (nog) niet meewerken
We voeren op dit moment geen overleg over het IZA of nemen deel in nieuwe IZA-projecten. Meedoen kan immers pas als we het IZA zouden ondertekenen. Voor de andere betrokken partijen en VWS ligt het soms gevoelig dat de LHV ontbreekt aan tafel en is het lastig in de samenwerking. We trekken deze lijn om onze Nee, tenzij niet alleen op papier maar ook in de praktijk te laten zien. Concreet werken wij nu niet mee aan o.a. de uitwerking van een visie op de eerstelijn en op passende zorg, de zogeheten regiobeelden en een meerjarenstrategie voor ICT in de zorg.
Lopende trajecten: actief meewerken
Een ander deel van de afspraken in het IZA is niet nieuw maar wel opnieuw beschreven of ligt in het verlengde van projecten die nu al lopen. Aan die lopende trajecten draagt de LHV al actief bij. Het zou voor de huisartsenzorg niet goed zijn als we die inzet nu stoppen. We blijven daarom actief op deze projecten/trajecten die gericht zijn op verbetering van de huisartsenzorg, zoals:
• Contractering 2023
Per verzekeraar is het zogeheten Overleg Team Huisartsen (OTH) gesprekspartner voor het huisartsencontract , dit is een lopend traject. We zien de stappen in het IZAa om de gelijkwaardigheid aan de overlegtafel te verbeteren als een resultaat van onze inzet.
• Toegang en wachttijden GGZ en sociaal domein
Huisartsen hebben er veel belang bij dat de afspraken in het IZA hierover snel een vervolg krijgen in de praktijk, het gaat immers om oplossingen die de druk op huisartsenzorg zo snel mogelijk verminderen.
• Problemen met toeleiding GGZ die steeds terugslaan op de huisartspraktijk
We blijven met de andere partijen de voor huisartsen zo noodzakelijke oplossingen verkennen, met als doel betere toegankelijkheid van de GGZ, kortere wachtlijsten en goede triage aan de voorkant. Met de NZa denken we desgevraagd mee over een domeinoverstijgende betaaltitel voor de toeleiding van patiënten naar de GGZ.
• Digitalisering/gegevensuitwisseling
We blijven inzetten en werken op lopende programma’s zoals HIS keurmerk-toetsbare eisen, medicatieoverdracht, OPEN, verhuisdossier, Met Spoed Beschikbaar en meer.
• Organisatie & Infrastructuur
De huidige inzet op de versterking van de regionale organisatiestructuur die de huisartsenpraktijken ondersteunt blijven we ondersteunen en bevorderen.
• Huisvesting voor praktijken
Wij blijven richting overheid, gemeenten en NZa actief inzetten op oplossingen voor de grote problemen met de huisvesting van huisartsenpraktijken
Nadere invulling van deze punten vindt u op onze themapagina.
‘Nee, tenzij’: eigen lijn, niet meebeslissen
Minister Kuipers heeft de LHV via een brief laten weten dat de partijen die het IZA wel tekenden doorgaan zonder de huisartsen. Een gevolg van onze ‘nee, tenzij’ is dat wij als huisartsen op dit moment niet kunnen meebeslissen over de uitvoering van het zorgakkoord. We kiezen wel duidelijk onze eigen lijn zoals hier boven beschreven. In de brief beschrijft VWS ook de consequenties als de huisartsen blijven bij een ‘nee’ en het IZA niet ondertekenen.
Besluit wel of niet tekenen
Uiterlijk december neemt de landelijke ledenvergadering van de LHV een besluit of is voldaan aan de voorwaarden bij de ‘nee, tenzij’ en of we alsnog het IZA ondertekenen. De LHV bereidt in de tussentijd meerdere scenario’s voor om goed voorbereid te zijn op zowel ondertekenen van het IZA of niet en een eventueel langer uitstel van ondertekenen. Daarvoor winnen we onder meer extern juridisch advies in en voeren we gesprekken met verschillende partijen.
Dat is noodzakelijk om nu te doen, maar ook verstandig om uitgezocht te hebben mochten we in de looptijd van het IZA merken dat er onvoldoende groei is in het vertrouwen en afspraken niet of slechts deels worden uitgevoerd. Als LHV zetten we ons voortdurend en zeker tijdens de looptijd van het IZa in voor concrete en afdwingbare afspraken die bijdragen aan goede huisartsenzorg.
Wilt u meer weten over het IZA?
Tijdens de regionale bijeenkomsten Beleid en Bekostiging 2023 en een nog te plannen webinar in november hoort u meer over het IZA. Op onze themapagina vindt u alles over het zorgakkoord. Elke week actualiseren wij deze themapagina zodat u zicht houdt op wat de LHV vindt van een afspraak in het IZA en hoe wij uw belangen behartigen.
Nieuws
Geen items gevonden