Spring naar content
Afdeling Rotterdam

Bericht OTH Zilveren Kruis – Valpreventie: bezint eer ge begint

In 2024 zal valpreventie worden uitgerold in Nederland. We zien nu al dat gemeenten veel geld hiervoor krijgen, in het kader van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Heeft de huisarts een rol bij valpreventie? De LHV denkt van niet. Dat lichten we hieronder toe.

Gemeenten hebben geld gekregen voor het uitvoeren van een korte valpreventiescreening van ouderen. Als daaruit komt dat ze een matig/sterk verhoogd risico hebben om te vallen, worden ze naar de eerstelijn verwezen voor een valanalyse. Volgens de LHV, fysio- en ergotherapeuten kan de valanalyse prima door deze paramedici worden uitgevoerd (mogelijk na een aanvullende opleiding). Het is een screenende analyse, waarbij korte testen en vragen worden afgenomen die juist met paramedici samen is ontwikkeld.

Valpreventie is een kerntaak van onze paramedici en past, zeker qua tijdsinvestering, niet in het  aanbod van reguliere huisartsenzorg. Wanneer een fysio- of ergotherapeut bij de valanalyse constateert dat de patiënt door de huisarts geconsulteerd moet worden (bijvoorbeeld omdat medicatie of geheugenproblemen misschien een rol spelen), dan is de patiënt uiteraard welkom.

In het zorginkoopbeleid van Zilveren kruis staat beschreven dat de regio-organisatie in samenwerking met de gemeente een ketenaanpak voor valpreventie inricht. De huisarts wordt daarbij terecht niet genoemd. Ook voor Zilveren Kruis is duidelijk dat de administratieve belasting voor huisartsen groot is. Dus: let op wat uw regio-organisatie namens u afspreekt en laat u en uw POH niet verleiden tot onnodige administratieve lasten.

Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u eens van gedachten wisselen, neemt u dan gerust contact op met de LHV. 

Met vriendelijke groet,

Ard Nijhuis (Friesland)
Bernard Leenstra (Midden-Nederland)
Gijs Smit (Gelre IJssel)
Mark Pul (Zwolle/Flevo/Vechtdal)
Tekin Karaköse (Rotterdam)
Olaf Kuipers (Drenthe)
Ron Peters (Noord-Holland Midden)
Willy Völke (Amsterdam/Almere)

Nieuws

Heb jij meegedaan aan OPEN in de periode van 2019 t/m 2022? Dan heb je waarschijnlijk recht op compensatie van

Tussenstand in de 0-praktijk Patiëntenteller: 99Aanschaf van de week: Een koffiezetapparaat (wat een genot…)Overwinning van de week: Een digitaal inschrijfformulier

Zo’n 30 AIOS en jonge huisartsen verzamelden zich 23 april jl. bij de Social Impact Factory in Utrecht voor de