Spring naar content

Covid-vaccinaties: huisarts en medewerkers kunnen nieuwe prik inplannen

Huisartsen en medewerkers in de huisartsenzorg kunnen vanaf deze week hun covid-vaccinatie bij de GGD inplannen. Verder leest u in dit bericht over de uitnodiging voor de griepprikgroep en over enkele andere groepen die voorrang krijgen.

Vaccinatie van huisartsen en medewerkers

In de huisartsenzorg worden de uitnodigingsbrieven voor huisartsen en zorgmedewerkers verspreid door de werkgevers. Praktijkhouders hebben eerder deze week van de SNPG de uitnodigingsmaterialen ontvangen. De zorgverleners kunnen met die brief vervolgens een afspraak plannen voor vaccinatie door de GGD.

Uitnodigingen voor griepprikgroep

De overheid heeft aan huisartsenpraktijken gevraagd of zij willen helpen de kwetsbare patiënten met voorrang uit te nodigen voor een coronaherhaalprik, door de mensen te selecteren die jaarlijks de griepprikuitnodiging krijgen.

De uitnodigingsbrieven daarvoor zijn opgesteld door het RIVM. Deze zijn vanaf vrijdag 16 september beschikbaar in de HIS’en. Huisartsen kunnen gebruik maken van een verzendhuis voor verzending van de uitnodiging.

Informatie voor u als huisarts vindt u bij het NHG, in hun Praktijkhandleiding Covid-19-vaccinatie en op de pagina van het RIVM voor huisartsenpraktijken.  

Andere kwetsbare groepen

De overheid heeft besloten ook enkele andere groepen vanwege hun gezondheid voorrang zouden moeten krijgen. Deze groepen zijn niet altijd als zodanig bekend bij de huisarts.

Daarvoor is door de overheid met andere zorgverleners het volgende afgesproken:

  • Zwangeren krijgen een uitnodigingsbrief via de verloskundige of gynaecoloog
  • Oncologische patiënten met actieve chemotherapie of radiotherapie kunnen zich melden bij hun oncoloog voor een uitnodigingsbrief.

Nieuws

Zoals we vorige week vrijdagmiddag – toen het bericht van VWS naar buiten kwam – al lieten weten, zijn ook

Huisartsen doen meer korte consulten en minder visites, blijkt uit onderzoek van het Nivel. Dit sluit aan op eerder LHV-onderzoek

Minister Kuipers heeft besloten dat “de griepprikgroep” voorrang moet krijgen voor een coronaherhaalprik. Hij doet daarbij een beroep op huisartsen