Spring naar content

Duizenden demonstranten op Malieveld voor behoud van goede huisartsenzorg

Zo’n 10.000 mensen kwamen op vrijdagmiddag 1 juli bijeen op het Malieveld in Den Haag voor het afsluitende manifestatie van de actieweek huisartsenzorg. De aanwezigen lieten samen luidkeels – aan heel Nederland en VWS-minister Kuipers in het bijzonder – weten: wij willen voor iedereen een huisarts! Nu en in de toekomst.

De hele week is door het hele land door huisartsen en medewerkers in de huisartsenzorg actie gevoerd. Van ludieke acties tot initiatieven met een serieuzere toon, allemaal onder hetzelfde motto: “voor iedereen een huisarts”.

Op vrijdag 1 juli deden heel veel huisartsen hun praktijken dicht en kwamen naar het Malieveld. Omdat de patiëntenzorg altijd voorop staat, was wel overal de spoedhuisartsenzorg geregeld, zodat patiënten in nood wel terecht konden. Om te laten zien dat de zorgverleners in de huisartsenzorg hun patiënten altijd met zich meedragen, hadden de aanwezigen hun patiëntenaantal op hun shirt gezet.

Concrete en afdwingbare afspraken over werkdruk

Huisarts Aard Verdaasdonk, vicevoorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging, opende de manifestatie namens alle initiatiefnemers. Hij vertelde over de patiënten van zijn praktijk en dat hij voor hen op deze manifestatie staat. Het is in het belang van alle patiënten in Nederland dat er veranderingen worden doorgevoerd in de zorg. Aard Verdaasdonk: “Wij zijn er elke dag voor onze patiënten. Elke dag van de week, elk uur van de dag een luisterend oor. Vandaag willen wij dat de politiek naar óns luistert. Daarom zijn we hier naartoe gekomen.”

Met de manifestatie willen we als initiatiefnemers druk zetten op het zorgakkoord waarover de overheid, zorgverzekeraars en de zorgverleners deze maanden onderhandelen. We willen concrete en afdwingbare afspraken voor elkaar krijgen, die de druk op de huisartsenzorg werkelijk gaan verlichten. Met een aanpak voor de langere termijn en voelbare resultaten voor op de kortere termijn. Alleen door de druk te verlagen kunnen we de huisartsenzorg overeind houden en zorgen dat iedereen in Nederland toegang heeft tot goede huisartsenzorg.

Minister Kuipers op laatste moment niet aanwezig

Minister Ernst Kuipers, die vanuit VWS verantwoordelijk is voor o.a. de huisartsenzorg en het Integraal Zorgakkoord waarover nu wordt onderhandeld, had toegezegd om naar de manifestatie te komen. Op het allerlaatste moment kregen we te horen dat hij niet zou komen, omdat hij nog in overleg zat met de ministerraad. Een grote teleurstelling voor de demonstranten én een gemiste kans voor de minister zelf dat hij nu niet met eigen ogen kon zien en kon horen hoe hoog de nood in de huisartsenzorg is. De minister heeft met de initiatiefnemers van de manifestatie nu een afspraak gemaakt voor aanstaande maandag.  

Tijdens de manifestatie stonden verder een diversiteit aan huisartsen en medewerkers uit de huisartsenzorg op het podium. Er waren columns van huisarts-columnisten en een toespraak van de hoogleraren huisartsgeneeskunde. Daarnaast vertelde een SEH-arts over hoe de Spoedeisende Hulp niet zonder de huisartsen kan, omdat zij zoveel van de spoedzorg opvangen. Tweede Kamerleden Joba van den Berg (CDA) en Jacqueline van den Hil (VVD) namen ook het woord om hun steun voor de huisartsenzorg uit te spreken.

Initiatiefnemers

De actieweek huisartsenzorg is een initiatief van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH), actiegroep ‘Help de huisarts verzuipt’ en actiegroep ‘De bezorgde huisarts’.

Nieuws

Maandagmiddag hebben LHV, VPH en een huisarts namens de actiegroepen Help de huisarts verzuipt en De bezorgde huisarts een gesprek

Zo’n 10.000 mensen kwamen op vrijdagmiddag 1 juli bijeen op het Malieveld in Den Haag voor het afsluitende manifestatie van

Op vrijdag 1 juli hebben we als sluitstuk van de actieweek een grote manifestatie op het Malieveld in Den Haag.