Spring naar content

Keurmerk voor HIS’en en andere huisartsensystemen op komst

Het ministerie van VWS heeft subsidie verstrekt voor het XIS Keurmerk voor de eerstelijnszorg. Daarmee kan het keurmerk nu definitief doorgaan. Wij – LHV, NHG en InEen – hebben dit keurmerk opgezet om huisartsen en huisartsenorganisaties meer inzicht te geven in welke informatiesystemen voldoen aan de eisen van onze beroepsgroep. De verwachting is dat de eerste keurmerken eind 2023 worden uitgereikt.

Betekenis van dit keurmerk voor jou als huisarts

Het HIS is de ruggengraat van de huisartsen-ict. Het heeft dus een grote invloed op hoe in praktijken digitaal kan worden gewerkt. We vinden het belangrijk dat de HIS’en meegaan in belangrijke ontwikkelingen, voldoen aan wetten en eisen vanuit de beroepsgroep en dat ze kwaliteit leveren.

Als een HIS het XIS Keurmerk krijgt, heb je als huisarts de garantie dat het HIS voldoet aan de geldende eisen. Samen met het handboek Inkoop Zorginformatiesystemen en het model inkoopvoorwaarden ICT is het XIS Keurmerk een handig hulpmiddel voor het succesvol uitvoeren van een ICT-inkoopproces. Op deze manier willen we jou als huisarts een steviger positie geven ten opzichte van de ict-leveranciers.

Normen stellen en controleren

De eisen voor de XIS’en staan beschreven in de normenkaders. Het normenkader voor de HIS’en is na de zomer gereed en het normenkader voor HAPIS’en (voor de systemen van de huisartsenposten) volgt daarna.  Deze kaders met eisen gaan we vervolgens elk jaar actualiseren. Dat biedt de mogelijkheid om ze aan te scherpen en nieuwe eisen vanuit de beroepsgroep toe te voegen.

Over het XIS Keurmerk

In 2018 hebben LHV, InEen en NHG aan stichting LEGIO opdracht gegeven voor het ontwikkelen van het XIS Keurmerk. Als verenigingen willen we dit keurmerk niet financieren met ledengeld, maar hechten we aan een onafhankelijke financieringsbron. Daarom hebben we financiering aangevraagd bij het ministerie van VWS. De financiering vanuit het ministerie heeft op zich laten wachten, daarom kan stichting LEGIO nu pas verder met het daadwerkelijk keuren van informatiesystemen en het uitreiken van het XIS Keurmerk.  Ook Zorgverzekeraars Nederland biedt ondersteuning voor het keurmerk.

Het HIS is er voor huisartsenpraktijken, het KIS voor ketenzorg en HAPIS voor de huisartsenposten. XIS is de verzamelnaam voor deze informatiesystemen.

Meer informatie vind je op de website van het XIS Keurmerk

Nieuws

Het ministerie van VWS heeft subsidie verstrekt voor het XIS Keurmerk voor de eerstelijnszorg. Daarmee kan het keurmerk nu definitief

Bij de aanschaf van een nieuw HIS, KIS of HAPIS komt een hoop kijken en de meeste huisartsen- en regio-organisaties