Overheid vraagt hulp huisartsen bij tweede boosters
Vandaag (24 februari) heeft minister Kuipers van VWS besloten dat er voor de meest kwetsbare volwassenen een tweede boostervaccinatie komt. De overheid vraagt of huisartsen – op vrijwillige basis – kunnen helpen met de vaccinaties van niet-mobiele mensen thuis, zoals heel veel huisartsen in de vorige boostercampagne ook hebben gedaan.

Het besluit van de minister volgt op een advies van de Gezondheidsraad van vorige week.
Doelgroepen van deze “herhaalprik”
De minister heeft besloten dat er een herhaalcoronaprik wordt aangeboden aan de volgende groepen mensen:
Wat is de vraag aan huisartsen?
De GGD’en zijn primair verantwoordelijk voor de herhaalvaccinaties. Daarnaast zijn er instellingen waar de eigen medische dienst de vaccinaties op zich neemt. De vaccinaties bij instellingen zonder medische dienst worden in principe uitgevoerd door mobiele teams van de GGD.
De overheid vraagt aan huisartsen om een bijdrage voor de volgende groepen patiënten:
De vergoeding voor deze werkzaamheden zal vergelijkbaar zijn met de voorgaande vaccinatieronde.
Wat vindt de LHV?
Net als bij de vorige boostercampagne is ons uitgangspunt dat we – gezien de drukte in de huisartsenzorg en de ervaringen vanuit de reguliere vaccinaties begin 2021 – een beperkte rol voor de huisartsen bij de boostervaccinaties zien. Alleen daar waar er echt meerwaarde is van de inzet van huisartsen en waar het qua werkdruk en randvoorwaarden mogelijk is, kan er inzet van huisartsen worden gevraagd.
In de vorige boostercampagne hebben huisartsen een grote bijdrage geleverd aan de vaccinatie van niet-mobiele patiënten. Dat is een grote hulp geweest voor het spoedig vaccineren van deze kwetsbare groep mensen.
We zien momenteel hoge uitvalcijfers in de huisartsenpraktijken, waardoor sommige praktijken moeite hebben de reguliere zorg overeind te houden. Daarom is het voor ons belangrijk dat de inzet op basis van vrijwilligheid gaat en dat de GGD een back-up vormt voor huisartsen die dit niet doen. Ook hebben we afgesproken dat huisartsen die thuisvaccinaties gaan doen, daarin goed gefaciliteerd worden door de GGD.
Daarnaast is er ruimte voor regionaal maatwerk in overleg tussen huisartsen en GGD, omdat we ook weten dat er huisartsen zijn die een bredere inzet willen plegen als hun regionale GGD dat nodig heeft. Ook dat zal altijd in goede overeenstemming en op basis van vrijwilligheid plaatsvinden. Een voorbeeld daarvan is het meehelpen van het vaccineren bij instellingen zonder medische dienst, zoals dat bij de eerste booster ook vaak is gedaan om daar meer snelheid te krijgen. Maar er kunnen regionaal ook andere afspraken worden gemaakt. Dat zal altijd gebeuren onder regie en verantwoordelijkheid van de GGD.
Lees meer
Alles over de COVID-19-vaccinaties vindt u in ons thema
Nieuws over corona
Binnen de huisartsenzorg zijn medewerkers ziek geworden door corona. Sommige zorgmedewerkers zijn na 2 jaar nog ziek. Door deze medewerkers
Op vrijdag 10 juni is een rapport uitgebracht over wat er in de zorg nodig is om een mogelijke opleving
De nieuwe visie psychische huisartsenzorg van LHV, NHG, InEen, Psyhag en VPH geeft niet alleen duidelijk aan waar de huisartsenzorg