Spring naar content
Afdeling De Gelderse Rivieren

Paarse krokodillen: hoe vind je regionale aanspreekpunten bij het vastlopen van een verwijzing naar de GGZ?

Paarse krokodillen zijn voor veel huisartsen een terugkerende ergernis. De paarse krokodil is een invasieve exoot in de zorg, die als een Amerikaanse rivierkreeft onze sloten leeg vreet en al het leven eruit haalt. In iedere nieuwsbrief delen we een tip. Deze keer leggen we uit hoe je regionale aanspreekpunten vindt bij het vastlopen van een verwijzing naar de GGZ. Heb je zelf tips, deel deze met ons!

Hoe vind je regionale aanspreekpunten bij het vastlopen van een verwijzing naar de GGZ?

Voor situaties waarbij een patiënt een complexe hulpvraag heeft, maar de zorg niet via de reguliere weg is gelukt, zijn er regionale samenwerkingsverbanden opgezet.  Deze verbanden hebben doorzettingsmacht, als huisarts-verwijzer kun je hiermee contact opnemen. Er zijn meerdere tredes: 

  • Trede 1: Regionale overlegtafels/transfermechanisme. Als huisarts kun je daar een patiënten casus inbrengen door deze te mailen aan het meldpunt hoog complexe GGZ. Er wordt beoordeeld welke zorg nodig is, waarna een van de aanwezige zorgaanbieders de zorg overneemt.
  • Trede 2: Bovenregionaal overleg. Als een persoon met een specialistische zorgvraag aan de GGZ nog steeds tussen wal en schip dreigt te vallen omdat er regionaal geen passend aanbod is, kan worden opgeschaald naar de regiotafel hoogcomplexe GGZ.
  • Biedt dit geen soelaas, dan kan worden opgeschaald naar (boven-)regionaal bestuurlijk niveau (trede 3).
  • Uiteindelijk kan de situatie zelfs geëscaleerd worden tot aan de minister (trede 4), om te zorgen dat een patiënt wel in zorg wordt genomen.

Deze aanspreekpunten zijn nu in één overzicht bij elkaar gebracht op de website www.wegvandewachtlijst.nl daar kun je vinden bij wie je als huisarts kunt aankloppen in jouw regio.

Nieuws

Op 22 mei vindt in de Tweede Kamer het commissiedebat eerstelijnszorg plaats met beide ministers van VWS. Voor dit overleg

Patiënten, artsen en apothekers worden regelmatig geconfronteerd met niet-leverbare medicatie. Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling. In de eerste plaats

Praktijkdashboard Patiëntenteller: 150Aanschaf van de week: een praktijkfietsOverwinning van de week: 50! nieuwe patiënten Waarom heb je eigenlijk geen bestaande