Spring naar content
Afdeling De Gelderse Rivieren

Terugkoppeling LHV-Ledenvergadering

Tijdens de landelijke ledenvergadering op 30 mei jl. werden meerdere belangrijke onderwerpen besproken. De ambassadeurs van de afdeling praatten en beslisten mee over o.a. de ontwikkeling in de structurele bekostiging van “Meer tijd voor de patiënt” volgens de IZA afspraken. Lees meer hierover en over de andere onderwerpen in dit bericht.

We hebben hiervoor gebruik gemaakt van de input die we van een deel van jullie hebben ontvangen op verschillende manieren, zoals via Haweb. Dank daarvoor.

Ontwikkelingen IZA

Een groot deel van de vergadering werd besteed aan de ontwikkelingen rond het IZA. Het blijkt dat de garantie van de minister dat Meer tijd voor de patiënt structureel in de bekostiging zou worden opgenomen, toch als minder hard wordt gezien door de NZa en VWS dan letterlijk op papier stond. Het bestuur en wij als ambassadeurs zijn hier bezorgd over en de LHV heeft dit na ons overleg ook openbaar laten weten, zie het bericht van het bestuur hierover op HAweb.

Een ander belangrijk onderdeel van IZA is de versterking van de organisatie van de eerste lijn. Hiervoor is afgesproken eerst een visie op de eerstelijnszorg van de toekomst op te stellen. Deze maand wordt met een focusgroep van ambassadeurs een eerste concept bestudeerd. Daarna volgt een raadpleging van de achterban van alle betrokken partijen. In september komt het terug in de ledenvergadering. En komen we er dus ook bij jullie op terug.

Daarnaast werden drie belangrijke stukken besproken, die invloed hebben op de praktijkvoering van huisartsen: aanpassing richtlijn bereikbaarheid, standpunt kwaliteit en toegankelijkheid huisartsenzorg en medewerking aan selectie Covid vaccinatie.

Aanpassing richtlijn bereikbaarheid

De aanpassing van de richtlijn bereikbaarheid ging om het aantal uren en tijdstippen per dag dat een praktijk voor niet-spoed telefoontjes bereikbaar dient te zijn. Dit wordt teruggebracht van 6 naar 4 uur per dag, met als dringend advies deze te plannen van 8-10 en 15-17 uur. Vanwege het feit dat gemotiveerd kan worden afgeweken van dit dringende advies (ook bij accreditatie) hebben wij voor de wijziging gestemd, ondanks dat het voor sommigen tot praktische bezwaren kan leiden. Het voorstel is aangenomen.

Standpunt kwaliteit en toegankelijkheid huisartsenzorg

Het standpunt kwaliteit en toegankelijkheid huisartsenzorg is een uitwerking en samenvoeging van een aantal bestaande uitgangspunten, zoals de kernwaarden. Maar wel aangescherpt vooral op het gebied van continuïteit, om duidelijker te zijn wat van een praktijk verwacht mag worden op dit gebied. Daarmee kan bijvoorbeeld de inspectie ook makkelijker toetsen of bepaalde (commerciële) praktijkvormen aan de normen voldoen.

Als ambassadeurs hebben we op een aantal punten vragen gesteld en aandachtspunten meegegeven, ook gelet op de praktische haalbaarheid in tijden van schaarste. Deze opmerkingen worden verwerkt, waarna het standpunt in september ter besluitvorming aan ons wordt voorgelegd. We komen er dan uiteraard bij jullie op terug.

Covid vaccinatie

Dit ging om een vraag van VWS of huisartsen in 2023 mogelijk toch willen meewerken aan selectie van de griepgroep en niet mobiele thuiswonenden ten behoeve van de GGD. De ledenvergadering gaf aan dat het eerder ingenomen standpunt helder is en gehandhaafd moet worden. Het verzoek van de minister om hierover in gesprek te gaan, werd dus afgewezen. Wij hebben nog specifiek aangegeven, dat moet worden voorkomen dat mensen alsnog met vragen bij huisartsen komen als de campagne door de GGD wordt opgestart.

Herbenoeming Guus Jaspar

In de ledenvergadering van 30 mei jl. is Guus Jaspar herbenoemd als algemeen bestuurslid.

Zie verder ook de berichtgeving op de LHV website

Nieuws

Op 22 mei vindt in de Tweede Kamer het commissiedebat eerstelijnszorg plaats met beide ministers van VWS. Voor dit overleg

Patiënten, artsen en apothekers worden regelmatig geconfronteerd met niet-leverbare medicatie. Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling. In de eerste plaats

Praktijkdashboard Patiëntenteller: 150Aanschaf van de week: een praktijkfietsOverwinning van de week: 50! nieuwe patiënten Waarom heb je eigenlijk geen bestaande