Btw bij huisartsen

 
Btw bij huisartsen
Welke btw-regels gelden er voor huisartsen? U leest het in de handleiding Btw in de huisartsenpraktijk. Alle voor huisartsen relevante wetswijzigingen en recente jurisprudentie zijn hierin verwerkt.

Download de handreiking

Voor huisartsen is de btw-heffing niet eenvoudig. Deels omdat de btw een complexe belasting is en deels omdat de btw-regelgeving de ontwikkelingen in de huisartsenzorg niet heeft bijgehouden.

In de handleiding staan de meest voorkomende btw-situaties in de huisartsenzorg. Met in een tabel aangegeven wanneer die btw-belast en wanneer die vrijgesteld zijn. Daarnaast is informatie opgenomen over de organisatie van de huisartsenzorg, bijvoorbeeld over de btw-aspecten van samenwerking met andere huisartsen en derden. De handleiding is geschreven in samenwerking met Countus Seres Accountants en Belastingadviseurs.

Wijzigingen per 2020

  1. Verricht u als huisarts ook btw–belaste prestaties zoals keuringen? En past u nu de Kleine Ondernemersregeling (KOR) toe? Let dan op: de KOR wijzigtper 1 januari 2020. Meer hierover leest u in ons memo.

  2. Deelt u praktijkkosten met collega’s via een kostenmaatschap? Bekijk dan ook de memo Gevolgen wijzigingen kleine ondernemersregeling op kostenmaatschappen.

Raadpleeg accountant of adviseur

De informatie die we u bieden is een startpunt, maar de btw is helaas te gecompliceerd om de btw-gevolgen van uw eigen situatie hier volledig te beschrijven. Voor alle informatie in de handleiding geldt dat het van belang is dat u uw eigen situatie bespreekt met uw accountant of adviseur.

Vragen

Heeft u vragen over de btw, neem dan contact op met de btw-specialisten van Countus Seres Accountants en Belastingadviseurs. Tel. 0317 - 41 91 35. Het eerste telefonische 10-minutengesprek is gratis. Mocht u naar aanleiding van dit eerste contact gebruik willen maken van ondersteuning dan krijgt u als LHV-lid 20 procent korting op het reguliere tarief.

Btw-vrij delen van personeelskosten: Heeft u personeel in dienst dat ook in een andere huisartsenpraktijk werkt? Dan is het mogelijk om vrijgesteld te worden van omzetbelasting. U leest meer in de LHV-toolkit Delen personeelskosten tussen huisartsenpraktijken.