Spring naar content

Samenwerking in Mentale Gezondheidsnetwerken

Patiënten met complexe psychische problematiek moeten eerder op de juiste plek zorg krijgen. In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat huisartsen, ggz en sociaal domein daarvoor regionaal gaan samenwerken in Mentale Gezondheidsnetwerken. Op deze pagina vertellen we je meer over de werkwijze dan deze netwerken.

Wat is een Mentaal Gezondheidsnetwerk?

Een MGN is een duurzaam regionaal samenwerkingsverband tussen sociaal domein, huisartsen en ggz. Centraal in de werkwijze van het MGN staat het verkennend gesprek (VG). Dit gesprek, waarnaar de huisarts kan verwijzen, heeft tot doel om een patiënt snel op de juiste plek te kunnen helpen (binnen de ggz of binnen het sociaal domein). Het VG is bedoeld voor patiënten met psychische klachten en problemen op meerdere levensdomeinen. Patiënten met enkelvoudige problematiek kun je als huisarts gewoon direct blijven verwijzen.

Waarom een Mentaal Gezondheidsnetwerk?

De wachtlijsten in de ggz zijn de afgelopen jaren zo ver opgelopen dat huisartsen te lang verantwoordelijk blijven voor patiënten die ze hebben doorverwezen. Dit gaat ten koste van de beschikbare tijd voor patiënten met een lichte psychische klachten die wel binnen de huisartsenpraktijk kunnen worden geholpen. Door een betere samenwerking tussen sociaal domein, huisartsenzorg en ggz verwachten we patiënten sneller op de juiste plek hulp te kunnen bieden. Hierdoor komt er ruimte in de wachtlijsten. 

Meerwaarde voor huisarts

Samenwerking in MGN’s zal de huisarts ontlasten doordat patiënten sneller op de juiste plek hulp krijgen. Door in een vroeg stadium gezamenlijk te verkennen wat er aan de hand is, komen patiënten  minder gauw op een verkeerde wachtlijst terecht. In plaats van naar elkaar te wijzen, committeren partijen zich aan het vinden van de beste oplossing voor een patiënt. Het idee is dat door samenwerking in een MGN de verschillende partijen elkaar beter leren kennen en weten wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Regionale uitwerking

De werkwijze is in maart 2024 vastgesteld en wordt in 2024 verder regionaal uitgewerkt door de betrokken partijen. De ggz-kerninstelling in een regio zal vaak optreden als regievoerder in het organiseren van het mentale gezondheidsnetwerk. Ook de RHO zal hier naar verwachting een rol in hebben. De LHV-afdeling kan zorgen voor goed overleg met de RHO over de gewenste insteek in de gesprekken.

De  MGN’s gaan per 1 januari 2025 van start.

Aandachtspunten uitwerking

Als LHV staan we achter het samenwerken in Mentale Gezondheidsnetwerken. Wel hebben we een vijftal aandachtspunten voor de uitwerking geformuleerd.

  • Aanmelding voor een verkennend gesprek door anderen dan de huisarts moet ook mogelijk zijn.
  • Terugkoppeling aan de huisarts. Om ook de huisartsenzorg goed te kunnen blijven bieden, heeft de huisarts een terugkoppeling nodig na het verkennend gesprek.
  • Aanmelding is verwijzing. Als de huisarts een patiënt aanmeldt voor een verkennend gesprek en daarna blijkt dat iemand doorverwezen moet worden naar de ggz, is geen nieuwe verwijzing van de huisarts nodig. De huisarts verwijst 1x.
  • Verantwoordelijkheid overnemen binnen 4 weken moet daadwerkelijk gerealiseerd worden.
  • Rol POH-GGZ. De POH-GGZ kan bij de verkennende gesprekken aanwezig zijn, maar hoeft niet bij alle verkennende gesprekken aanwezig zijn.

Betrokken partijen

De Werkwijze is opgesteld door het landelijke programma Mentale gezondheidsnetwerken. Daarin werken overheid, brancheorganisaties en patiëntenvertegenwoordigers samen. De volgende partijen zijn betrokken: De Nederlandse ggz, Ineen, LHV, Mind, Ministerie van VWS, NZa, Sociaal Werk Nederland, VNG, Zorginstituut Nederland, ZN.

Meer informatie

Meer informatie over de werkwijze en implementatie van de Mentale Gezondheidsnetwerken vind je op de landelijke website www.mentalegezondheidsnetwerken.nl.

Lees alles over ggz en de huisartsenzorg op onze themapagina Ggz in de praktijk.