
Ongevallen en rampen
Mocht er een ramp of een grootschalige infectieziekteuitbraak in de directe omgeving plaatsvinden, dan hebben huisartsen(posten) (alleen) de verplichting om hun reguliere zorgverlening onder alle omstandigheden voort te zetten. Inzet op een rampterrein of in een behandelcentrum dat de GHOR heeft ingesteld voor slachtoffers van een ramp, hoort niet bij uw reguliere taakstelling. Als de GHOR huisartsen toch een specifieke taak wil toebedelen, dan moeten daarover regionale afspraken worden gemaakt. Voorwaarde is wel dat de reguliere taken van de huisartsen en huisartsenposten gewaarborgd moeten blijven.

Handreiking Geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen
In de Handreiking Geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen leest meer over de samenwerking tussen huisartsen en GHOR.
Samenwerken tijdens de COVID-19-pandemie
Op zoek naar informatie over samenwerken tijdens de COVID-19-pandemie? Bekijk ons thema Coronavirus.
Samenwerking optimaliseren
De volgende producten helpen de samenwerking tussen huisartsen en GHOR op landelijk en regionaal niveau te optimaliseren:
Landelijk project OTO
De LHV participeert samen met Ineen in de landelijke Oefenen, Opleiden en Trainen (OTO) stuurgroep van het project OTO. Doel van het project is dat ziekenhuizen, ambulancediensten, huisartsenposten en GGD-en zich gezamenlijk voorbereiden op rampen en crises en een kwaliteitsslag maken op dit terrein.
Met het landelijke project OTO worden de kennis en expertise van hulpverleners verder ontwikkeld. Daardoor kunnen zorginstellingen zich steeds beter voorbereiden op hun taken tijdens een grootschalig incident. Want juist dan is een gecoördineerde inzet van veel partijen vereist om verantwoorde hulp te bieden en om de schadelijke gevolgen van de catastrofe zoveel mogelijk te beperken.
Bekijk ook
Meer weten?
Heeft u meer vragen over ongevallen en rampen? Lisette Romijn, LHV-beleidsadviseur, staat u graag te woord.
