Spring naar content

Welk lidmaatschap past bij jou?

Wij bieden lidmaatschappen voor alle soorten huisartsen, in elke fase van jouw loopbaan. Bekijk hier welk lidmaatschap aansluit bij jouw situatie.

Lidmaatschap: Regulier lidmaatschap. Dit is ons meest afgenomen lidmaatschap, voor iedereen die op het moment praktiserend huisarts is, in Nederland.

Met het reguliere lidmaatschap krijg je toegang tot álle lidmaatschapsvoordelen van de LHV.

Contributie: die is afhankelijk van jouw inkomen. Gebruik onze rekentool om de precieze hoogte van jouw contributie te berekenen.

Lidmaatschap: Lidmaatschap van de apotheekhoudende afdeling. Dit sluit je af naast jouw reguliere LHV-lidmaatschap.

Met het Apotheekhoudend lidmaatschap krijg je onder andere individuele ondersteuning bij bijvoorbeeld juridische vraagstukken, of bij de implementering van certificering. Ook zorg je ervoor dat wij jouw belangen als apotheekhoudend huisarts goed kunnen vertegenwoordigen in politiek, beleid, bij de zorgverzekeraars en bij de Inspectie. Lees meer over de voordelen van het Apotheekhoudend lidmaatschap.

Contributie: die is afhankelijk van jouw inkomen. Gebruik onze rekentool om de precieze hoogte van jouw contributie te berekenen.

Lidmaatschap: als je nog in opleiding bent tot huisarts, hebben wij voor jou het Junior lidmaatschap.

Met het Junior lidmaatschap krijg je toegang tot een gevarieerd palet aan bijeenkomsten en veel praktische informatie. Wist je bijvoorbeeld dat we een cursus praktijkmanagement organiseren, speciaal voor aios? En dat we een gratis Startersdag voor alle beginnende huisartsen organiseren, waarbij je andere aios en startende huisartsen kunt ontmoeten en workshops kunt volgen? Ook kun je tijdens de Startersdag kennismaken met dienstverleners waar je nu of in de toekomst mee te maken kunt krijgen.

Contributie: gratis. Dit wordt voor je betaald door de SBOH. Zij melden je ook aan als lid als je daarmee instemt.

Na de opleiding lid blijven?

Aan het eind van de opleiding kun je het lidmaatschap omzetten naar een betaald lidmaatschap. Je ontvangt in het eerste jaar korting op de contributie. Zodra wij van de SBOH horen dat je de opleiding afrondt, ontvang je van ons een e-mail over hoe je het lidmaatschap kunt voortzetten. Je kunt ook al zelf de wijziging aan ons doorgeven via Mijn LHV.

Als je (tijdelijk) niet meer als huisarts werkt, dan is het in bepaalde omstandigheden mogelijk dat de LHV je een buitengewoon lidmaatschap aanbiedt. Denk aan wanneer je met pensioen gaat waardoor je huisartsregistratie verloopt, wanneer je tijdelijk in het buitenland werkzaam bent als huisarts, maar wel lid wilt blijven of als je tijdelijk niet kunt werken door ziekte. Neem dan contact met ons op, dan bekijken we op individueel niveau of het mogelijk is om je reguliere lidmaatschap om te zetten naar een buitengewoon lidmaatschap. Mail dan naar ledenadministratie@lhv.nl  of bel 085 04 80 000.

Contributie: de contributie bedraagt in 2023 € 136,77 per jaar, daarnaast betaal je € 143,21 aan KNMG-afdracht. Twijfel je of je een buitengewoon lidmaatschap kunt aanvragen, of wil je hier meer informatie over? Mail dan naar ledenadministratie@lhv.nl of bel 085 04 80 000.

Als je buiten Nederland werkt als huisarts of in het buitenland word opgeleid tot huisarts, kun je toch lid blijven van de LHV, als je in aanmerking komt voor een buitengewoon lidmaatschap.

Met het Buitengewoon lidmaatschap blijf je – óók als je bijvoorbeeld gaat emigreren – toch betrokken bij jouw beroepsvereniging. Zo blijf je ons tijdschrift De Dokter en de nieuwsbrief ontvangen. Medisch Contact wordt alleen tegen een jaarlijkse vergoeding naar het buitenland gestuurd. Wel is het mogelijk om de digitale versie op de website van Medisch Contact te lezen.

Contributie: de contributie bedraagt in 2023 € 136,77 per jaar, daarnaast betaal je € 143,21 aan KNMG-afdracht. Twijfel je of je een buitengewoon lidmaatschap kunt aanvragen, of wil je hier meer informatie over? Mail dan naar ledenadministratie@lhv.nl of bel 085 04 80 000.

Lidmaatschap: ben je basisarts en heb je nog geen specialisatie gekozen? Dan kun je kiezen voor ons Basislidmaatschap.

Alle verenigingen binnen de KNMG en dus ook de LHV bieden deze vorm van lidmaatschap aan. Je kunt als basisarts lid worden van de beroepsvereniging die het beste aansluit bij jouw gewenste specialisatie. Het Basislidmaatschap geeft basisartsen de kans om een kijkje in de huisartsenkeuken te nemen en het geldt voor maximaal 3 jaar.

Met het basislidmaatschap krijg je:

 • Toegang tot congressen, symposia, trainingen en workshops van de LHV
 • Toegang tot de LHV-starterscafés
 • Collectieve verzekeringen afgesloten met een aantal verzekeraars (AOV, ziektekosten, rechtsbijstand)
 • Toegang tot de LHV-website, onze site heeft een speciaal deel gericht op startende huisartsen
 • LHV-ledenmagazine De Dokter (verschijnt 7 keer per jaar)
 • Deskundig advies over praktijkvoering, van IT tot HRM, van ondernemen tot samenwerken, van de inrichting van de praktijk tot juridische vraagstukken
 • Wekelijkse LHV-Nieuwsbrief

Omdat we dit lidmaatschap samen met de KNMG aanbieden, krijg je ook:

 • Kortingen op KNMG-congressen, -symposia, -trainingen en -workshops
 • Abonnement op Medisch Contact en het Geneesmiddelenbulletin
 • Producten en diensten van het KNMG-loopbaanbureau: loopbaanondersteuning en -advies, workshops op maat (bijvoorbeeld ‘solliciteren naar een opleidingsplaats’)
 • Deskundig advies door de Artseninfolijn. Hier kun je terecht met vragen over gezondheidsrecht, ethiek, loopbaan, organisatie van zorg, etc. Telefoon: 088 066 42 42 (maandag t/m vrijdag, 8.30 – 17.00 uur) en per e-mail: artseninfolijn@fed.knmg.nl

Contributie: het Basislidmaatschap is alleen mogelijk als je een opleiding tot basisarts volgt. Zodra je de opleiding tot basisarts afrondt, is dit lidmaatschap niet meer mogelijk. Dit lidmaatschap is mogelijk voor maximaal 3 jaar. Dat is de gemiddelde wachttijd voor een opleidingsplaats. Voor jou als basisarts geldt een lagere contributie dan voor huisartsen. De contributie in 2023 is € 35,58 in het eerste jaar, € 83,23 in het tweede jaar en € 130,87 in het derde jaar. Daarnaast betaal je als basisarts € 47,74 aan KNMG-afdracht.

Aanmelden als basisarts kan door een mail te sturen aan ledenadministratie@lhv.nl