Spring naar content
Afdeling Gelre-IJssel

Bericht van het OTH over het inkoopbeleid Zilveren Kruis 2024-2025

Zoals u in ons bericht van 16 maart jl. heeft kunnen lezen is het overlegteam huisartsen (OTH) sinds het najaar in gesprek met Zilveren Kruis over het inkoopbeleid 2024 – 2025. Vanuit de 8 LHV-afdelingen die Zilveren Kruis als preferente zorgverzekeraar hebben, is een afgevaardigde huisarts (vaak een ambassadeur) lid van het OTH. Hieronder leest u de reactie van het OTH op het inkoopbeleid van Zilveren Kruis.

Op 31 maart heeft Zilveren Kruis het inkoopbeleid 2024 – 2025 gepubliceerd op hun website. Over het algemeen kijken wij met tevredenheid terug op het proces dat we met Zilveren Kruis hebben doorlopen. We hebben goede inhoudelijke gesprekken kunnen voeren over de verschillende prestaties in het inkoopbeleid. Er was ruimte voor aanpassing wanneer wij knelpunten constateerden. Zo is de prestatie ‘Formulariumgericht voorschrijven’ vervangen door de prestatie ‘FTO/DTO’,  is het behandelwensengesprek declarabel gemaakt en bieden de verdere ontwikkeling van de POH-S module naar een module taakdelegatie vertrouwen voor de toekomst. Dat geldt eveneens voor de 4 uur extra POH-GGZ uit het IZA en de voorzichtigheid die spreekt uit de vraag waar valpreventie het beste kan worden ondergebracht.

Toch heeft Zilveren Kruis op onderdelen anders besloten dan het OTH heeft geadviseerd. Het OTH heeft er namelijk voor gepleit om de prestatie ‘Toekomstbestendige huisartsenzorg’ (TBHZ) ook in 2024 naast ‘Meer tijd voor de patiënt’ (MTVP) te laten bestaan, om zo de tijd te nemen eventuele dubbelingen te identificeren. In de schriftelijke reactie aan Zilveren Kruis op het inkoopbeleid heeft het OTH Zilveren Kruis gevraagd een analyse en toelichting te geven op de onderdelen waar de prestaties volgens hen samenvallen.

Daarnaast heeft het OTH gepleit voor een ‘zachte landing’ voor de Friese huisartsen die vanwege de overgang van De Friesland naar Zilveren Kruis worden geconfronteerd met een inkoopbeleid dat op onderdelen ongunstig is waardoor de inkomsten nadelig worden beïnvloed. De gesprekken lopen via een apart traject met de Friese huisartsenorganisatie waarbij het OTH wordt geïnformeerd. Het OTH heeft bij Zilveren Kruis aangegeven zich zorgen te maken over de situatie van de Friese huisartsen en zou graag zien dat Zilveren Kruis en de Friese Huisartsen Vereniging afspraken maken over een tijdelijk vangnet voor huisartsen die een groot verlies lijden, waarbij zij de gelegenheid geboden wordt om de praktijk zo te organiseren dat het beter aansluit op het contract dat Zilveren Kruis biedt.

Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u eens van gedachten wisselen, neemt u dan gerust contact op met het OTH-lid van uw afdeling. 
 
Met vriendelijke groet,
Ard Nijhuis (Friesland)
Bernard Leenstra (Midden-Nederland)
Gijs Smit (Gelre IJssel)
Mark Pul (Zwolle/Flevo/Vechtdal)
Tekin Karaköse (Rotterdam)
Olaf Kuipers (Drenthe)
Ron Peters (Noord-Holland Midden)
Willy Völke (Amsterdam/Almere)

Lees meer over…

Nieuws

Het vertrek van Joost Siegelaar betekent dat we op zoek gaan naar een nieuwe ambassadeur. We vinden het belangrijk dat

Paarse krokodillen zijn voor veel huisartsen een terugkerende ergernis. Zie je ergens een paarse krokodil rondzwemmen en weet je hoe

De belangrijkste onderwerpen van de Landelijke Ledenvergadering van 19 maart jl. waren gericht op de toekomst van de huisartsenzorg. Naast