Spring naar content

Griepprikgroep eerder aan de beurt voor covid-herhaalprik

GGDGHOR en het RIVM hebben ons op 4 oktober gemeld dat mensen die behoren tot de ‘griepprikgroep’ vanaf die dag al een afspraak kunnen plannen voor covidvaccinatie door de GGD’en. Veel mensen in die groep hebben de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie echter nog niet binnen. De extra voorrang is fijn, maar het leidt ook tot verwarring.

Eerder was gesteld dat het plannen van een afspraak voor de griepprikgroep vanaf 10 oktober zou kunnen. Zo staat het ook in de uitnodigingsbrief zelf. Mensen die tot de griepprikgroep behoren, ontvangen een uitnodigingsbrief voor voorrang voor een covid-herhaalprik na selectie door de huisartsen.

Het besluit om de afspraakmogelijkheid eerder open te stellen, is diezelfde dag ook gepubliceerd.

Hoewel het prettig kan zijn voor mensen in de griepprikgroep om eerder dan verwacht een herhaalprik te kunnen halen, zien we dat dit besluit wel leidt tot verwarring en extra vragen. Want de uitnodigingsbrieven voor deze groep worden pas deze en volgende week door een verzendhuis verstuurd. Veel mensen die tot deze voorrangsgroep behoren, hebben de brief dus nog niet binnen. De GGD vraagt op de vaccinatielocatie wel om deze brief als bewijs dat iemand recht heeft op voorrang.

Verwarring had voorkomen kunnen worden

We vinden als LHV dat deze verwarring voorkomen had kunnen worden door betere communicatie en betere afstemming. Het was duidelijker geweest als er meteen was benoemd in de berichtgeving dat de meeste van deze brieven nog moeten worden verzonden en dat het geen nut heeft om je huisarts te bellen als je brief nog niet binnen is, omdat de verzending (op verzoek van de GGD) juist gefaseerd wordt uitgestuurd door een verzendhuis. Of als de overheid had gezorgd dat de brieven versneld verstuurd zouden worden. Huisartsen kunnen dat proces immers zelf niet versnellen.

Nieuws

Als je in de zorg werkt en direct contact hebt met patiënten, dan kun je dit najaar een coronaprik halen

Tijdens de landelijke ledenvergadering op dinsdag 30 mei werden de afgevaardigde ambassadeurs bijgepraat over de ontwikkelingen in de structurele bekostiging

Op 4 april 2023 komt er een einde aan de “corona opt-in”, de tijdelijke maatregel waardoor er meer medische gegevens