Spring naar content

Kamerdebat IZA: veel aandacht voor huisartsenzorg

Het realiseren van Meer Tijd voor de Patiënt voor de huisartsen en het versterken van de eerste lijn, het gebrek aan vertrouwen, spreiden van opleidingsplaatsen en het verminderen van regeldruk in de zorg. Dat waren belangrijkste huisartsenonderwerpen die tijdens het debat over het Integraal Zorg Akkoord in de Tweede Kamer besproken werden.

De Tweede Kamer sprak op 12 oktober over het Integraal Zorgakkoord met alle drie de bewindspersonen van VWS. Vertrouwen was een van de belangrijke onderwerpen die de Kamerleden bespreekbaar maakten. Dat dit vertrouwen ontbreekt vindt bijvoorbeeld Corinne Ellemeet (GroenLinks mede namens PVDA) niet gek. “Er zijn eerder mooie beloftes gedaan in akkoorden, die vervolgens niet worden nagekomen.” Ellemeet vroeg de minister vervolgens: “Wat als de afspraken weer niet worden nagekomen, grijpt de minister met dit akkoord dan wél in?”

Minister Kuipers gaf aan dit te willen doen en zich in te zetten voor het nakomen van de afspraken en wees op de nieuwe ANW tarieven: via de beloofde kwartaal-overleggen wil de minister de overige afspraken gaan monitoren en wil hij partijen aanspreken om de doelen in het IZA te halen.

Veel steun en zorgen om huisartsenzorg

Net als in een vorig debat, nog voor de acties op het Malieveld, waarin de motie om de huisartsen te helpen unaniem werd aangenomen was er nu ook weer veel steun en zorgen over de huisartsenzorg bij de Kamerleden. Thema´s waar verder aandacht voor werd gevraagd waren huisvesting, administratieve lasten, beschikbaarheid van vervolgzorg en personeelstekorten. De minister gaf aan hier oog voor te hebben en benadrukte dat hij hoopt dat de huisartsen alsnog gaan tekenen om de plannen hiervoor in het IZA te kunnen uitvoeren. Minister Kuipers gaf aan dat het wel of niet tekenen vooral ook gaat afhangen van de gesprekken die nu plaatsvinden tussen de LHV en de zorgverzekeraars om MTVDP goed in de contracten te krijgen.

LHV lobby

In aanloop naar het Kamerdebat over het IZa heeft de LHV contact gezocht met alle politieke partijen om hen proactief te informeren over hoe de huisartsen kijken naar het IZa en waarom ze ‘nee, tenzij’ hebben gezegd. In de vele fysieke en telefonische gesprekken en in mailwisseling hebben we duidelijk aangegeven dat op dat moment tekenen geen optie was. Met de invulling van de randvoorwaarden kunnen de NZa en vooral ook de zorgverzekeraars laten zien dat ze het beste voor hebben met de huisartsenzorg, door zowel de afspraken rond de ANW als MTVDP mogelijk te maken voor alle huisartsen.

Het was in dit debat voor de Kamerleden niet mogelijk te komen met moties. Dat kan alsnog in aanloop naar het begrotingsdebat en volgende week tijdens het begrotingsdebat zelf. De LHV blijft deze debatten voor u volgen en de huisartsenbelangen behartigen.

Nieuws

Geen items gevonden