
Fase 5. Uitvoering: uitvoer van de bouw
De aannemer gaat aan het werk. In geval van nieuwbouw wordt eerst de grond bouwrijp gemaakt. Daarna volgen de bouwfases ruwbouw, afbouw, oplevering en inrichting. Tijdens de bouw controleer je via een opzichter hoe de bouw vordert en bereid je je voor op het interieur, inhuizing en gebouw gerelateerde zaken.
Aan het eind heb je
Rapportage van de opzichter
Het is belangrijk om tijdens de nieuwbouw of verbouw een goede opzichter aan te stellen. Die kun je bijvoorbeeld via je architect vinden of op aanraden van een collega-huisarts die met verbouw of nieuwbouw aan de slag is geweest. De opzichter controleert of de aannemer de bouw volgens opgave uitvoert en keurt zo nodig werk af, waardoor de aannemer delen opnieuw moet uitvoeren.
Interieur van je nieuwe praktijk
Aan het eind van deze fase staat het gebouw inclusief de inrichting. Het inrichten start al vroeg met het verkennen van de markt en het inschakelen van een interieurarchitect. Dit kan ook de ‘gewone’ architect zijn. Het uiteindelijke resultaat moet functioneel zijn en passen bij de door jou gewenste sfeer. Je bewaakt ondertussen de kosten. Onvoorziene kosten komen regelmatig voor door nieuwe wensen of doordat iets over het hoofd is gezien. Het is nu ook tijd geworden om de verhuizing en de publiciteit voor de opening te regelen.
Onderhoud van het pand
Je bereidt zich ook alvast voor op het toekomstig onderhoud. Hiervoor stel je een onderhoudsplan op of laat dit jouw adviseur doen. Daarin staat bijvoorbeeld hoe vaak de kozijnen geschilderd moeten worden, wanneer de dakbedekking aan vervanging toe is en wanneer de installaties nagekeken moeten worden. Dit laatste is afhankelijk van het service of onderhoudscontract met de leverancier en kan gelden voor meer installaties in het pand.
RI&E en BHV-plan
Je maakt in deze fase ook een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E): een omschrijving van de risico’s voor de veiligheid en gezondheid op de werkplek en de maatregelen die je neemt om deze risico’s te verminderen. Je stelt ook een plan op voor bedrijfshulpverlening (BHV-plan). Elke werkgever is verplicht een RI&E en BHV-plan op te stellen.
Hoe helpt LHV Bouwadvies je?
Met persoonlijke begeleiding en producten, scholingen en diensten.
Onze leden gebruiken in deze fase vaak:
Kort advies
Ook in deze fase staan we voor je klaar. Welke vraag je ook hebt over je verbouwing. Bel of mail ons
Handleiding RI&E
Hierin lees je hoe je een RI&E opstelt, hoe je jouw medewerkers erbij betrekt en hoe het zit met de toetsing van het document. Lees meer
Nascholing RI&E
In deze nascholing helpt een Arbo-expert je om de RI&E in een halve dag op te stellen. Lees meer
Handreiking Arbowetgeving
Hierin vind je een beknopte toelichting op de wet en concrete tips voor een veilige werkomgeving. Lees meer
Meer weten?
Waar je ook bent in het proces, je kunt bij ons terecht. Dat kan zijn als je een nieuwe ruimte op het oog hebt, maar ook als er al gevorderde plannen zijn. Sebastiaan Prause, LHV-bouwcoördinator is jouw aanspreekpunt.
