Spring naar content

Nieuw handboek helpt bij aanschaf van een nieuw HIS, KIS of HAPIS

Bij de aanschaf van een nieuw HIS, KIS of HAPIS komt een hoop kijken en de meeste huisartsen- en regio-organisaties hebben nog weinig ervaring met zo’n inkooptraject. Om te ondersteunen bij dat proces, hebben de LHV en InEen het ‘Handboek inkoop zorginformatiesystemen voor de huisartsenzorg’ gemaakt. Met uitleg van alle processtappen, praktische tips en modeldocumenten die u op uw eigen situatie kunt toepassen.

Een HIS heeft een grote impact op het dagelijks werk in de huisartsenzorg. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig een keuze te maken voor een zorginformatiesysteem dat bij uw wensen en werkwijze past en om tot een goede overeenkomst te komen met de leverancier. In het nieuwe handboek ‘Inkoop zorginformatiesystemen voor de huisartsenzorg’ van LHV en InEen leggen we het hele inkoopproces uit, van het voorbereiden tot beëindiging of verlenging.

Voor grote inkooptrajecten

Dit handboek is vooral gericht op de aanschaf van een nieuw HIS, KIS of HAPIS. Dat zijn vaak grote, langdurige trajecten die onder de vleugels van een regionale zorgorganisatie plaatsvinden. Het kan ook informatief zijn voor geïnteresseerde huisarts-praktijkhouders die betrokken zijn bij de inkoop van een nieuw zorginformatiesysteem binnen hun regio.

Voor kleinschaligere trajecten, zoals de aanschaf van nieuwe computers of een e-health tool voor een specifieke praktijk, is dit handboek wat uitgebreid. Daarom komen InEen en de LHV later dit jaar met een afgeleide variant die meer gericht is op die kleinschalige inkoopprocessen.

Betere positie bij aanschaf van ict

Dit handboek is onderdeel van de inzet van LHV en InEen om huisartsen en huisartsenorganisaties een stevigere positie te geven bij het aanschaffen van HIS’en en andere zorg-ict-middelen.

In dat kader komen we met 4 instrumenten:

  1. Handboek inkoop zorginformatiesystemen
  2. Model inkoopvoorwaarden
  3. Handvatten bij kleinschalige inkoop van ict-middelen (verwacht later in 2022)
  4. Een keurmerk voor alle HIS’en (verwacht eind 2022/begin 2023)

Stichting Legio heeft de LHV en InEen geholpen met de inhoud van het handboek.

Lees meer

Alles over uw HIS en uw patiëntendossiers vindt u in ons thema.

Nieuws

Op 17 mei jl. heeft er een eerste sessie plaatsgevonden waarin de leden van de apotheekhoudende commissie hebben gebrainstormd over

Zoals in de vorige nieuwsbrief aangekondigd hebben wij speciaal voor u als lid van de Apotheekhoudende Afdeling van de LHV

De nieuwe visie psychische huisartsenzorg van LHV, NHG, InEen, Psyhag en VPH geeft niet alleen duidelijk aan waar de huisartsenzorg