Spring naar content

Afspraken overheveling epoëtines herzien

Het ministerie van VWS heeft eenzijdig de afspraken herzien die met ons gemaakt zijn over de overhevelingen van epoëtines bij patiënten in de eerste lijn. Over deze eerder gemaakte afspraken hebben we u op 31 december via de nieuwsbrief geïnformeerd.

Let op: door deze herziening komen deze eerder gecommuniceerde overeengekomen tijdelijke afspraken te vervallen.

Wat betekent dit voor u als huisarts?

Voor u als huisarts betekent dit dat u de epoëtines niet zelfstandig mag voorschrijven. U dient hiervoor te overleggen met de specialist van de patiënt, waarbij er sprake kan zijn van twee situaties:

  1. Patiënt is nog onder controle bij de internist-nefroloog 
  • Vanuit het overleg dat de huisarts en internist-nefroloog hebben, wordt afgestemd wie het medicament voorschrijft en de daarbij noodzakelijke controles verricht. 
  • De internist-nefroloog zorgt voor dit recept.
  1. De patiënt is niet meer onder controle van de internist-nefroloog en u blijft de medicijnen voorschrijven
  • In dit geval moet  er dan een overleg komen tussen de internist-nefroloog en u. De patiënt komt hierbij weer (administratief) mede onder behandeling van de specialist.
  • Het recept voor epoëtines moet dan door u naar de apotheek van het ziekenhuis worden gestuurd: digitaal via e-recept (edifact-bericht). Het is mogelijk om dat middels een jaarrecept te doen, waardoor deze handeling maar één keer per jaar hoeft plaats te vinden. De LHV heeft daarbij aangegeven dat dit contact op initiatief van de nefroloog tot stand komt.

In het nieuwe VWS-document is opgenomen dat als een recept eerst nog naar de openbare apotheek is verstuurd, er vanuit het ziekenhuis contact wordt opgenomen met de huisarts om af te stemmen over het vervolgproces. Er kunnen afspraken gemaakt worden over het inrichten van het proces om het recept naar het ziekenhuis te sturen waarbij (zoals eerder benoemd) gekozen kan worden voor de huisarts als voorschrijver of de internist-nefroloog.

Reden herziening afspraken

De eerder gemaakte tijdelijke afspraken die tot 1 juli 2022 zouden gelden, dienden om de effecten van de overheveling van de epoëtines voor patiënten en huisartsen te beperken. VWS heeft de partijen laten weten dat de gemaakte afspraken echter organisatorisch niet uitvoerbaar zijn gebleken.

Wij (en ook NHG en KNMP) vinden dit een zeer ongewenst besluit en hebben dit ook kenbaar gemaakt bij het ministerie. Het is immers volledig in strijd met de wens de zorg voor de patiënt zo dichtbij mogelijk thuis te beleggen en brengt extra administratieve lasten met zich mee. Helaas heeft VWS onze bezwaren niet gehonoreerd.

Nieuws

Op 22 april hebben we als overlegteam Hechte Huisartsenzorg een stevig maar constructief overleg gehad met de Menzis delegatie over

Huisartsen bieden steeds vaker zorg aan ouderen in kleinschalige woonvoorzieningen. Dat loopt niet altijd goed. Wat kan je doen als

Eind augustus presenteerde Zilveren Kruis de rekentool bij de prestatie Taakdelegatie (voorheen POH-S). Met de nieuwe rekentool zijn twee bestaande