Spring naar content

ANW-leidraad en -implementatieplan opgeleverd

Huisartsen en posten kunnen vanaf nu gebruikmaken van de definitieve ANW-leidraad en -implementatieplan. De plannen die vaak al in concept klaarliggen worden nu afgemaakt waardoor 1 april een reële startdatum is. Vanaf die datum gaan huisartsen en posten samen de ANW-diensten anders verdelen. Alle huisartsen krijgen afhankelijk van de gekozen dienst hetzelfde aangepaste hogere ANW-tarief.

Op 29 november 2022 is het ANW actieplan, opgesteld door LHV, VPH, Ineen en NHG, door de landelijke ledenvergadering goedgekeurd. Dat huisartsenplan is nu samen met de zorgverzekeraars verwerkt in een leidraad en een implementatieplan voor de verzekeraar en HDS/post om zo het huisartsen actieplan uit te voeren. Enige voorbehoud is nog de goedkeuring door de ACM. De gezamenlijke doelstelling is om 1 april het onderdeel uit het actieplan dat gaat over een andere verdeling van de diensten in werking te hebben.

Bekijk de leidraad, het implementatieplan en voorbeeld aansluitovereenkomsten op de website van het ANW actieplan.

Stappen tot 1 april

  1. Voor 17 februari leveren de posten de implementatie plannen in bij de preferente zorgverzekeraar.
  2. De verzekeraar checkt met de post of alle punten uit de leidraad zijn verwerkt.
  3. Vervolgens wordt het implementatieplan doorgestuurd naar de NZA voor het vaststellen van het tarief dat de huisartsenpost in rekening mag brengen.

In veel regio’s is al een begin gemaakt met deze plannen. Het gezamenlijke streven is dat minimaal 90% van de huisartsenposten op tijd hun plannen indienen. Dan kan de meerderheid van de posten op 1 april beginnen en werken de aangesloten huisartsen voor hetzelfde nieuwe hogere ANW-tarief. Huisartsen en de post hebben in totaal 3 maanden om conform het door hun opgestelde plan te gaan werken.

Wat kan de huisarts doen?

In de meeste gevallen is er al contact tussen huisartsen en de post over de plannen voor een nieuwe werkwijze in de ANW. Als dit nog niet is gebeurd of als de gesprekken nog niet zijn afgerond, dan is het zaak dat huisartsen en de post die gesprekken snel afronden om de deadline te halen.

Daarnaast moeten huisartsen tijdig een aansluitovereenkomst met de huisartsenpost tekenen. Deze overeenkomst, die de huisarts  ontvangt van de HAP is onderdeel van het plan en de onderbouwing van de daadwerkelijk aansluiting van de huisartsen in de regio. Voor deze aansluitovereenkomsten met (niet)gevestigde huisartsen zijn modelovereenkomsten die ook op de website staan.

Lees meer

Meer over het IZA is te vinden in ons thema.

Nieuws

Er waren eind vorig jaar veel vragen van waarnemers over de aansluitovereenkomst met de HAP. Cruciale vraag was of een

Als LHV kunnen we ons niet vinden in de plannen van minister Kuipers voor vergaande centralisering van de acute zorg.

Dat is de slogan van de publiekscampagne om patiënten te informeren wanneer ze welke acute zorg moeten raadplegen. En wanneer