Spring naar content

Bevolkingsonderzoeken vluchtelingen Oekraïne stopgezet

Het uitnodigen van Oekraïense vluchtelingen voor bevolkingsonderzoeken wordt tijdelijk stopgezet. Dat heeft het ministerie van VWS laten weten. We zijn blij dat dit besluit is genomen, nadat we eerder onze grote praktische en inhoudelijke bezwaren hierover kenbaar hebben gemaakt.

Voortgang randvoorwaarden

Er komt langzaam meer beweging in het regelen van de randvoorwaarden voor de toegang tot de huisartsenzorg. We merken dat de ministeries van J&V en VWS zijn doordrongen van de urgentie en nu concrete stappen zetten richting werkbare oplossingen. Deze week informeerden zij ons over de voortgang op het proces rondom 2 van de knelpunten, waar wij samen met andere partijen eerder voor pleitten; een alternatieve declaratieregeling en de tolkentelefoon. 

  • Declareren zorgkosten
    Er wordt gewerkt aan een regeling conform de RMA (Regeling Medische zorg Asielzoekers). De betaling verloopt dan via de zorgverzekeraar. Dit zorgt voor minder administratieve lasten dan de huidige omslachtige CAK-regeling, die nu geldt voor de Oekraïense vluchtelingen. Wij wachten op bericht van het ministerie van J&V wanneer deze regeling van kracht wordt. 
  • Tolkentelefoon
    Het ministerie van J&V heeft toegezegd dat er op korte termijn duidelijkheid komt over de beschikbaarheid van tolken en hoe deze ingeschakeld kunnen worden. Inzet van tolken wordt nog harder nodig wanneer de Oekraïense vluchtelingen langer verblijven in Nederland. De ervaring leert dat dan de psychische problematiek naar boven komt.

Aan het medisch dossier voor de opvanglocaties en een triagelijn wordt gewerkt, zo laten de ministeries weten, maar hier is nog geen concrete voortgang op te melden. 

Wij blijven deze ontwikkelingen uiteraard nauwlettend volgen en informeren u zodra er meer duidelijkheid is.

Lees meer

Alles over huisartsenzorg voor vluchtelingen uit Oekraïne vindt u in ons thema.

Nieuws

Inmiddels is de website met daarop alle informatie beschikbaar. Vanaf 1 juli 2022 is de Regeling Medische zorg Ontheemden uit

Vanaf nu kun je gebruik maken van tolken en taalondersteuning bij de zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne. We zijn blij

Oekraïense vluchtelingen worden tijdelijk niet meer uitgenodigd voor bevolkingsonderzoeken. Dat heeft het ministerie van VWS laten weten. We zijn blij