Spring naar content

Extra subsidie voor als je een VS of PA wilt gaan opleiden

Ben je van plan om per september 2023 een Verpleegkundig Specialist (VS) of Physician Assistant (PA) op te leiden? Kom dan nu in actie, om een opleidingsplek én een extra subsidie te regelen. Die subsidie is een aanvulling op de al bestaande subsidieregeling via de hogescholen, voor huisartsenpraktijk die een VS of PA gaan opleiden.

Medewerkers in overleg

Er bestaan in 2023 twee verschillende subsidieregelingen voor het opleiden van een VS en PA:

  • De Rijksoverheid stelt subsidie beschikbaar via de hogescholen aan werkgevers die een VS of PA opleiden. Het ministerie van VWS stelt subsidie per student beschikbaar ter hoogte van € 1.875, = per maand (salariscompensatie) en rond de € 250,= per maand voor de begeleiding door praktijkopleiders voor maximaal de duur van de opleiding. Deze subsidieregeling loopt tot 1 juli 2023, maar uit navraag bij KOH hebben we geleerd dat deze regeling waarschijnlijk wordt verlengd. Zodra dit officieel is, zullen wij dit laten weten.
  • Daarnaast kun je als je vanaf september 2023 een VS of PA binnen de huisartsenzorg gaat opleiden een extra subsidie aanvragen. Tot 1 februari 2023 kun je daarvoor een aanvraag indienen voor een financiële tegemoetkoming in de opleidingskosten bij KOH. Deze stimuleringssubsidie voor het opleiden van VS en PA in de huisartsenzorg (cohort 2023) kan je een extra financieel steuntje in de rug geven.

Wat moet je doen voor opleiden per september 2023

  1. Reserveer zo snel mogelijk een opleidingsplaats bij een hogeschool, ook als je nog geen kandidaat heeft, want het aantal opleidingsplekken is beperkt. Je kunt een gereserveerde opleidingsplek altijd kosteloos annuleren.
  2. Vraag de extra subsidie aan. De belangrijkste stappen daarin:
    • Het aanvraagformulier en de criteria waaraan jouw aanvraag moet voldoen vindt je op de website van KOH.
    • Voor het indienen van jouw aanvraag moet je de volgende zaken aanleveren: aanvraagformulier, projectplan en begroting.
    • Het aanvraagformulier is redelijk snel in te vullen. Het opstellen van het projectplan en de begroting kosten meer tijd, maar deze zijn sowieso belangrijk om op te stellen als voorbereiding op het opleidingstraject. Hoe ga je bijvoorbeeld de VS en/of PA begeleiden gedurende het opleidingstraject, welke taken en werkzaamheden kan de VS en/of PA gaan uitvoeren tijdens en na afronding van de opleiding en hoe ziet het kosten-baten-plaatje eruit? Zomaar wat zaken die van belang zijn om vooraf te bepalen en over na te denken. Het opstellen van een projectplan en begroting kan je achteraf dus veel energie en tijd besparen.
    • Op de website van KOH vind je veel informatie die je kan helpen bij de aanvraag, zoals uitlegfilmpjes, een infographic, publicaties en een format over de inhoud van het projectplan.
    • Kom je ergens niet uit en/of heb je vragen, dan kun je contact opnemen met stichting KOH, telefonisch via 040 – 231 06 20 of per mail: info@stichtingkoh.nl Zij staan je graag te woord.
    • Een model ‘leer-/arbeidsovereenkomst VS/PA in opleiding’ vind je in bijlage 5 van de Cao Huisartsenzorg 2022-2023.

Lees meer

Meer over het ideale team in de huisartsenpraktijk vind je in ons thema.

Nieuws

Ben je van plan om in september 2024 te starten met het opleiden van een Verpleegkundig Specialist of Physician Assistant

Op maandag 22 mei vieren we de Dag van de Praktijkondersteuners en Praktijkverpleegkundigen. Zet jij hen vandaag ook in het

Dat zijn de 3 thema’s waar wij aandacht voor vragen van Tweede Kamerleden, in aanloop naar hun debat op woensdag