Spring naar content

“NEE” zeggen zodat we weer “ja” kunnen zeggen

Vandaag is de Internationale dag van de huisarts. Een dag om extra aandacht te besteden aan de kracht van de huisartsenzorg. Dit jaar grijpen we deze dag aan om aan iedereen te laten horen hoe we die kracht moeten behouden. Die boodschap brengen we over aan de minister van VWS, Ernst Kuipers. En dat doen we samen. Doet u mee?

Het verhaal

We laten zien waar huisartsen goed in zijn en waarin we grenzen moeten stellen. We willen “ja” kunnen zeggen tegen onze patiënten, en daarvoor moeten we “nee” zeggen tegen alle oneigenlijke taken die op ons bordje belanden. Dat doen we met media-optredens en met een campagne op social media, waarbij we gedurende de dag aandacht vragen voor de taken die niet bij de huisartsenzorg horen.

In de media

Huisarts en LHV-bestuurder Hilly ter Veer vertelde vanochtend bij Radio 538 over haar liefde voor het huisartsenvak.

We richten ons op minister Kuipers van VWS, omdat hij eindverantwoordelijk is voor het zorgstelsel, het beleid maakt voor de zorg en alle andere spelers in dat stelsel kan aansporen om werk te maken van het ontlasten van de huisartsen. Huisartsen willen goed zorgen voor hun patiënten, maar dat vergt dat anderen ook goed zorgen voor de huisarts.

Wat kunt u doen?

Hoe luider de boodschap klinkt, hoe groter de kans dat die aankomt. U kunt op 3 manieren meedoen:

1. Vind onze berichten op social media en deel die. Gebruik #zorgvoordehuisarts en tag minister Kuipers.

@

  • ernst kuipers
  • ministervws
  • ernstkuipers

2. Download een van onze campagnebeelden via de linkjes hieronder en deel deze waar u wilt, met daarbij #zorgvoordehuisarts en tag minister Kuipers.

3. Maak uw eigen boodschap met een persoonlijke ja/nee-sticker. Hulp nodig? Mail uw “ja” en “nee” naar webredactie@lhv.nl en wij sturen u de sticker zo snel mogelijk terug. Zo kunt u deze delen waar en met wie u wilt. Let op: max. 30 tekens per “ja” en “nee”.

Download hier de afbeeldingen

Hier vindt u 9 verschillende varianten van het campagnebeeld, de ja/nee-sticker. Download een afbeelding en deel deze waar u wilt. Gebruik de #zorgvoordehuisarts en tag minister Kuipers.

Afbeelding 1JA wel voor iedereen een huisarts dichtbijNEE geen bomvolle spreekuren
Afbeelding 2JA wel voor elke patiënt genoeg tijdNEE geen wachtlijstenopvang
Afbeelding 3JA wel voor iedereen een huisarts dichtbijNEE geen ‘vraag maar een briefje aan de huisarts’
Afbeelding 4JA wel voor iedereen een huisarts dichtbijNEE geen krappe en onbetaalbare praktijkruimtes
Afbeelding 5JA wel voor elke patiënt genoeg tijdNEE geen tekenen bij het kruisje
Afbeelding 6JA wel voor elke patiënt genoeg tijdNEE geen afschuifgeneeskunde
Afbeelding 7JA wel voor elke patiënt genoeg tijdNEE geen gaten vullen van andere sectoren
Afbeelding 8JA wel voor elke patiënt genoeg tijdNEE geen wantrouwen en controles
Afbeelding 9JA wel voor elke patiënt genoeg tijdNEE geen paarse krokodillen

Actiedag huisartsen vrijdagmiddag 1 juli

Daarnaast kondigen we aan dat er een manifestatie komt op het Malieveld om ons vereende geluid als huisartsen te laten horen. We hebben in de huisartsenzorg een grens bereikt. Huisartsen kunnen de gaten in andere sectoren niet blijven dichtlopen, genoeg is genoeg.
Om de huisartsenzorg voor de toekomst te behouden, zijn grote oplossingen nodig, en wel nu. Daarvoor vragen we samen – luider dan ooit – actie van minister Kuipers.
Deze actiedag is een initiatief van de actiegroepen ‘Help de huisarts verzuipt’ en ‘De bezorgde huisarts’, samen met de huisartsenorganisaties LHV en VPH en vindt plaats in de vorm van een manifestatie op het Malieveld in Den Haag.

Zet vrijdagmiddag 1 juli a.s. alvast in uw agenda en bereid u voor om met zoveel mogelijk collega-huisartsen en praktijkmedewerkers die kant op te komen! Op korte termijn kunt u meer informatie verwachten.

Meer informatie

Via media-optredens en onze stickeractie op social media vragen wij vandaag aandacht voor alle problemen die niet bij de huisartsenzorg horen. Ook buiten deze actie zetten wij ons elke dag voor u in op deze onderwerpen. Bekijk hier wat wij doen:

Nieuws

Uit onderzoek is gebleken dat mannen die drie maanden voor de bevruchting valproaat gebruikten hogere kans hebben op kinderen met

De jaarlijkse uitvraag van de Kwaliteitsindicatoren Farmacie (KIF) vindt plaats van dinsdag 2 april tot en met dinsdag 21 mei

Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland was in 2023 groter dan ooit, zo meldde apothekersorganisatie KNMP onlangs. Uit hun onderzoek