
Meer tijd voor de patiënt
We willen dat u kwaliteit kunt blijven leveren en met plezier uw vak uit kunt oefenen, ook in drukke tijden. Er moet daarom meer tijd zijn voor de patiënt. Hoe zorgen we er samen voor dat u als huisarts meer tijd hebt per patiënt? Hier vindt u inspiratie, praktische voorbeelden en een stap-voor-stap handreiking om zelf met een pilot aan de slag te gaan. Dit onderwerp heeft onze prioriteit in 2023.
De Landelijke Ledenvergadering besluit 24 januari over de ondertekening van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Wat kun en moet je als
Blog van vicevoorzitter Aard Verdaasdonk. Deze week is de leidraad ‘Meer tijd voor de patiënt’ rondgekomen. Deze leidraad is het
De Landelijke Ledenvergadering van de LHV heeft gisteravond doorgesproken over Meer Tijd voor de Patiënt (MTVDP), ANW en in het
Start nu een pilot
De LHV-handreiking Meer tijd voor de patiënt is een routekaart die u op weg helpt als u een pilot wilt starten. Daarbij is het volgende belangrijk:
Lees hier hoe Huisartsencoöperatie Cohesie werkt aan een pilot in Noord-Limburg
Integraal Zorgakkoord
Wat staat er in het IZA over Meer tijd voor de patiënt? En wat vindt de LHV daarvan? Lees meer over de invulling van dit thema in het IZA op onze pagina over het Integraal Zorgakkoord.
Meer weten?
Heeft u vragen over meer tijd voor de patiënt? Wilt u bijvoorbeeld starten met een pilot of bent u al begonnen met een project? We sparren graag met u over de mogelijkheden.
Lennart Rijkers, LHV-beleidsadviseur, staat u graag te woord.


LHV-Handreiking Meer tijd voor de patiënt
Onze handreiking Meer tijd voor de patiënt helpt u om structurele oplossingen te vinden en om zelf een pilot te starten.
- Handig stappenplan en checklist helpen u bij het opzetten van een pilot
- Tips voor samenwerking om uw project succesvol uit te rollen
- Inspirerende voorbeelden
Bekijk de oplossingen
In deze verhalen laten huisartsen zien hoe zij meer tijd voor de patiënt realiseren. Soms door een combinatie van oplossingen. Laat u inspireren door collega’s en kijk welke oplossing past bij de praktijk waarin u werkt.
Een kleinere praktijk met minder patiënten per huisarts, hoe pakken collega’s dat aan en werkt het?
Meer ondersteuning of een andere manier om uw personeel in te zetten, bekijk welke mogelijkheden aansluiten op uw praktijk.
- Inloopspreekuur in achterstandswijk Rotterdam
- Inzet van basisartsen in Kerkrade
- Inzet physician assistant in Losser
- Inzet physician assistant in Oldenzaal
- Inzet praktijkmanager in Beverwijk
- Inzet verpleegkundig specialist in Breda
- Inzet verpleegkundig specialist in Lemmer
- Inzet verpleegkundig specialist in Tegelen
- Pilot Krachtige Basiszorg in Amsterdam
- Pilot Krachtige Basiszorg in Rotterdam
- Spreekuurondersteuner Huisarts in Hengelo
- Vier verpleegkundig specialisten in Eindhoven
Een consult van 10 naar 15 minuten of langer, hoe te realiseren en wat levert het op?
Er zijn allerlei manieren om het werk zo efficiënt mogelijk in te richten. U heeft vast ook maatregelen genomen in de praktijk, maar heeft u hier al aan gedacht?
Wat kunt u doen om de juiste zorg op de juiste plek te krijgen en te houden? Zodat u tijd heeft waarvoor u bent opgeleid: het bieden van zorg aan uw patiënten.
De werkdruk in de ANW moet omlaag. In het land vinden pilots plaats. Beproefde voorbeelden die u in de eigen regio kunt gebruiken.
Positieve gezondheid: de regie bij de patiënt
Meer werkplezier, gelukkiger patiënten en – na de aanvankelijke investering – tijdsbesparing. Dat is wat Positieve Gezondheid kan opleveren, zegt huisarts Karolien van de Brekel. Ze geeft er via de LHV Academie nascholing over en praat met haar patiënten ‘inmiddels als een tweede natuur’ vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. ‘Juist nu kan deze manier van werken ons iets opleveren.’

Tijd besparen met Lean
Een van de manieren om zo efficiënt mogelijk te werken, is met de Leanmethode. Teams die Lean hebben omarmd, willen niet meer anders. ‘Efficiënt werken is gewoon plezierig.’
In actie voor de huisartsenzorg
Van maandag 27 juni t/m vrijdag 1 juli vroegen we extra aandacht voor de huisartsenzorg, zo ook voor meer tijd voor de patiënt.
Standpunt LHV
De LHV maakt zich hard voor meer tijd voor de patiënt. Dat betekent meer dokters, meer en betere ondersteuning, meer fysieke ruimte en minder patiënten per fte huisarts. Standaardoplossingen zijn er niet, omdat de oplossing moet aansluiten bij de praktijk en de regio. We zetten in op:
Minder patiënten per fte huisarts maakt een langere gemiddelde consultduur van 15 minuten mogelijk. Deze oplossing zorgt voor meer tijd voor de patiënt en een betere kwaliteit van zorg. Wat zijn de ervaringen van huisartsen die een langer consult toepassen?
Een kleinere praktijk met minder patiënten per huisarts zorgt voor meer tijd voor de patiënt, een daling van de werkdruk per dag en meer werkplezier. Bijvoorbeeld door de inzet van een extra huisarts.
Zorgverzekeraars kunnen huisartsen helpen door structureel meer ondersteuning mogelijk te maken in de praktijk. Zorg voor goed geschoold personeel dat (geprotocolleerde) taken van de huisarts kan overnemen.
Door het werk in de huisartsenpraktijk zo efficiënt mogelijk in te richten, worden tijd en rust gewonnen. Dit kan op allerlei manieren en methoden worden bereikt.
Hierdoor staan de kerntaken van de huisarts weer centraal, wordt de breedte van het werk behouden, brengt de huisarts meer tijd door met de patiënt en neemt het werkplezier toe.
De werkdruk in de ANW moet omlaag. Daar werken we samen met InEen en VPHuisartsen aan. In het land vinden allerlei pilots plaats. Met inroostering, meer ondersteuning en betere triage: praktische en beproefde voorbeelden die huisartsen in de eigen regio kunnen gebruiken. Lees meer over de ANW oplossingen.
De feiten en cijfers
U bent onder andere meer tijd kwijt aan:
- meer complexe problematiek
- meer administratieve taken
- meer afstemming met sociaal wijkteam, de gemeente, maatschappelijk werk, enz.
Wat betekent dat bijvoorbeeld in cijfers:
- 20% meer consulten (verdubbeling telefonische consulten)
- 25% meer personeel dat moet worden aangestuurd
- 1,7 miljoen chronische patiënten in de eerste lijn
- bijna 66% van de huisartsen beleeft zowel werklast en werkdruk als hoog
- 65% van de huisartsen krijgt noodzakelijke werkzaamheden niet af in reguliere tijd
Bronnen: Factsheet Meer tijd voor de patiënt en onderzoek NewCom 2018.
Bekijk ook
Tijdschriftartikelen uit De Dokter

Prioriteiten 2023
Van huisvesting tot tekorten op de arbeidsmarkt. En van spoedzorg tot bekostiging. Dat zijn onderwerpen die door onze leden voor 2023 als prioriteit bestempeld zijn. Lees hier meer over onze prioriteiten voor 2023.