Spring naar content

Huisvestingsproblemen

Hoe zorgen we voor betaalbare en toekomstbestendige praktijkruimte?

Veel huisartsenpraktijken barsten uit hun voegen. Maar nieuwe ruimte is nauwelijks te vinden en de huur- of koopprijzen zijn ver boven het budget van een huisartsenpraktijk. De zorg in de wijk, dichtbij de patiënt, komt in het gedrang. Op deze pagina leest u over de omvang van het probleem en wat wij voor u als huisarts doen.

Wat is er aan de hand?

Steeds meer huisartsen melden ons dat zij huisvestingsproblemen ervaren. Denk aan:

 • Geen praktijkruimte kunnen vinden
 • Uitbreiding op de huidige locatie niet mogelijk
 • Te hoge prijzen t.o.v.de vergoeding van de huisarts
 • Huurcontracten die opgezegd worden of alleen met forse prijsverhoging voortgezet kunnen worden
 • Gemeenten die onvoldoende maatschappelijk vastgoedbeleid maken of geen mogelijkheden bieden tot uitbreiding van de bestaande locatie

Praktijkteams worden ondertussen steeds groter, omdat huisartsen meer taken hebben gekregen. Ook willen we meer tijd voor de patiënt en dat betekent meer personeel. En voor een extra huisarts, aios en ondersteunend personeel heb je ook extra ruimte nodig. Praktijken groeien letterlijk uit hun jasje. De signalen komen niet alleen uit de steden, maar uit het hele land. 

Ervaringen

In deze artikelen leest u tegen welke problemen uw collega-huisartsen aanlopen op het gebied van huisvesting.

Wat doet de LHV?

 • We brengen in kaart hoe groot het probleem landelijk en regionaal is. Hiervoor houden we in juli/augustus 2021 interviews, gevolgd door een landelijke enquête in september 2021. De landelijke resultaten gebruiken we voor de gesprekken met partijen die een rol hebben in het zorgen voor toekomstbestendige en betaalbare huisvesting. De regionale uitkomsten geven de regio’s en de huidige LHV-huisartsenkringen handvatten voor de lokale aanpak.
 • Wij spreken gemeenten erop aan dat zij medeverantwoordelijk zijn voor goede zorg voor hun inwoners, zo dicht mogelijk in de buurt.
 • We adviseren u als huisarts over te nemen stappen en te benaderen partijen die kunnen helpen bij het vinden van passende huisvesting.

Voordat een leegstaand schoolgebouw of buurthuis aan een projectontwikkelaar wordt verkocht, zou een gemeente moeten kijken of de wijk niet meer baat heeft bij een maatschappelijke functie, zoals een huisartsenpraktijk.

Carin Littooij – huisarts in Driebergen en LHV-bestuurslid

Zo kan het ook

 • Op tijd naar passende huisvesting zoeken

  Het grootste probleem in de regio Zuid-Kennemerland is niet het huisartsentekort, maar het tekort aan betaalbare huisvesting. Ron Peters, huisarts en bestuurder Huisartsen Coöperatie Zuid-Kennemerland, vertelt over hoe dat probleem wordt aangepakt.

 • De praktijk van de toekomst biedt nieuwe mogelijkheden

  Onze Huisartsen Coöperatie U.A doet er alles aan om praktijkhouders in de regio Arnhem te ontzorgen. Het verhaal van Carien Kloek, huisarts in Doesburg en bestuurslid, en Clary te Velde, manager ketenzorg van deze coöperatie, over de aanpak van het huisartsentekort in Arnhem.

 • Huisartsenpraktijk in centrum wordt onbetaalbaar

  Veel huisartsenpraktijken barsten uit hun voegen. Ze hebben meer ruimte nodig, maar waar vinden ze die? En tegen welke kosten? In dit artikel uit tijdschrift De Dokter vindt u voorbeelden van hoe het wél kan.