
Huisvestingsproblemen
Meer dan 3 op de 4 huisartsen heeft op de een of andere manier een huisvestingsprobleem: te krap,
te duur, ongeschikt – noem maar op. Met die alarmerende onderzoeksuitkomst zoekt
de LHV samenwerking met gemeenten. Landelijk, maar zeker ook plaatselijk. Op deze pagina leest u over de problemen, over wat wij voor u als huisarts doen en hoe u zelf bij uw gemeente kunt aankloppen.
Ruimtegebrek in cijfers

Bekijk alle uitkomsten in Zorgen over huisvesting huisartsenpraktijken
Inspreken bij uw gemeente
Is uw gemeente zich nog onvoldoende bewust van de urgentie van de huisvestingsproblematiek en loopt u vast in uw gesprekken met de huidige contactpersonen? Uw verhaal breder onder de aandacht brengen van de gehele gemeenteraad kan de situatie wellicht vlot trekken. De raad kan bij het gemeentebestuur aandringen op een oplossing.
Gratis voorbeeldbrief en spreektekst
Gebruik onze voorbeeldbrief die u naar de griffie kunt sturen om te vragen om inspreektijd. U vindt hier ook een opzet voor de toespraak die u als inspreker kunt houden om de urgentie en de gezamenlijke verantwoordelijkheid duidelijk te maken. Uiteraard kunt u beide documenten aanpassen naar uw eigen situatie en inzicht.
De informatie over het inspreken bij uw gemeente is bekend bij uw LHV-huisartsenkring en het regiobureau. Voor vragen of informatie: huisvesting@lhv.nl.
U bent niet ingelogd.
Log in om de voorbeeldbrief te downloaden of word lid.

Uit tijdschrift De Dokter: ‘Samenwerking met gemeenten noodzakelijk’
Meer dan drie op de vier huisartsen heeft op de een of andere manier een huisvestingsprobleem: te krap, te duur, ongeschikt – noem maar op. Met die alarmerende onderzoeksuitkomst zoekt de LHV samenwerking met gemeenten. Landelijk, maar zeker ook plaatselijk, zegt bestuurder Guus Jaspar. ‘Dit probleem moet duidelijker op het netvlies van gemeenten. Als we niets doen, dreigt de huisarts uit de wijk te verdwijnen.’
Wat is er aan de hand?
Steeds meer huisartsen melden ons dat zij huisvestingsproblemen ervaren. Denk aan:
Na vele signalen van huisartsen over deze toenemende problematiek deden we in het najaar van 2021 landelijk onderzoek onder de leden. Daaruit blijkt dat ze vooral nadelen ondervinden van ruimtegebrek.
Praktijkteams worden ondertussen steeds groter, omdat huisartsen meer taken hebben gekregen. Ook willen we meer tijd voor de patiënt en dat betekent meer personeel. En voor een extra huisarts, aios en ondersteunend personeel heb je ook extra ruimte nodig. Praktijken groeien letterlijk uit hun jasje.
Huisartsen lopen daardoor tegen hun grenzen aan bij het aannemen van personeel, opleiden van huisartsen en inschrijven van nieuwe patiënten. De signalen komen niet alleen uit de steden, maar uit het hele land.
Bekijk de resultaten uit ons onderzoek
Ervaringen
In deze artikelen leest u tegen welke problemen uw collega-huisartsen aanlopen op het gebied van huisvesting.
Wat doet de LHV?
Voordat een leegstaand schoolgebouw of buurthuis aan een projectontwikkelaar wordt verkocht, zou een gemeente moeten kijken of de wijk niet meer baat heeft bij een maatschappelijke functie, zoals een huisartsenpraktijk.
Carin Littooij – huisarts in Driebergen
Maart 2022
Minister Kuipers reageert op kamervragen die naar aanleiding van ons ledenonderzoek zijn gesteld. Hij vindt het belangrijk dat het gesprek tussen huisartsen, zorgverzekeraars en met name ook gemeenten over huisvestingsproblemen gevoerd wordt zodat de huisartsenzorg toegankelijk blijft.
Lees het bericht: Kuipers erkent problemen huisvesting huisartsen: ‘duidelijk signaal’
Februari 2022
We zijn met de uitkomsten van ons onderzoek naar de huisvestingsproblemen in vele media aan het woord geweest.
Januari 2022
77% van de huisartsen ervaart nadelen van de huisvesting van hun praktijk. Dat blijkt uit landelijk LHV-onderzoek. 31 januari 2022 presenteerden we de resultaten.
September 2021
Als aanvulling op het onderzoek in juli hebben we in september een enquête uitgezet onder onze leden.
Juli 2021
We hebben in beeld gebracht hoe groot het probleem landelijk en regionaal is. Hiervoor hebben we in juli en augustus 2021 interviews gehouden.
April 2021
Onderzoek van regionale omroep AT5 onder 60 Amsterdamse huisartsen. Met daarin meerdere huisartsen en de LHV aan het woord.
Maart 2020
Artikel in LHV-ledenblad De Dokter: Huisartsenpraktijk in centrum wordt onbetaalbaar
Februari 2020
LHV-huisartsenkring Rotterdam schrijft een brandbrief naar de gemeente. Het AD schrijft daarover met daarin huisarts Thao Nguyen aan het woord.

Advies bij huur of koop
Staat de kwaliteit van het gebouw waarin u bent gevestigd wel in verhouding tot de prijs die u betaalt? Dat beoordelen de adviseurs van LHV Bouwadvies voor u. Zij ondersteunen ook bij de prijsonderhandelingen.
Meer weten?
Heeft u meer vragen over huisvesting? Sebastiaan Prause, coördinator LHV-Bouwadvies, staat u graag te woord.
