Cao’s en functiewaardering
In een cao staan de wettelijke regels en arbeidsvoorwaarden die collectief voor een branche gelden. Het is belangrijk dat je zelf en je medewerkers goed op de hoogte zijn van de cao en dat je de minimale afspraken volgt. Je mag altijd in positieve zin afwijken voor een medewerker, maar andersom niet.
Snel naar…
Cao Huisartsen in loondienst
Voor de huisarts in dienstverband (HD) en de praktijkhouder in dienstverband (PD).
Cao voor aios
Ben je huisarts in opleiding? Dan geldt voor jou de cao die is afgesloten tussen de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de SBOH, werkgever van huisartsen in opleiding. Bekijk de cao voor aios op de webiste van de SBOH
Veelgestelde cao-vragen voor werkgevers
Op hoeveel uur scholing hebben medewerkers recht? Hoeveel bedraagt de eindejaarsuitkering? Wat zijn de afspraken over pauzes?
Nieuwe cao: gericht op aantrekkelijke sector
Uit de nieuwe Cao Huisartsenzorg spreekt een gezamenlijk belang: zowel werkgevers als werknemers willen dat de huisartsenzorg aantrekkelijk is voor bestaande en nieuwe medewerkers. ‘Een concurrerende cao is zeker nu met alle personele problemen van groot belang voor onze sector.’
Hoe komt een cao tot stand?
Cao’s hebben een looptijd die de cao-partijen onderling afspreken. Bij de Cao Huisartsenzorg zijn van werknemerskant betrokken: de NVDA, de NVvPO en de vakbonden FNV en CNV. Van werkgeverskant schuiven LHV en InEen aan. Samen met een onafhankelijk voorzitter en een notulist bestaat de groep uit zo’n 17 personen.
LHV en InEen bespreken vooraf welke financiële ruimte werkgevers hebben voor de komende cao. Daarnaast halen beide organisaties input op bij hun achterban om te weten welke onderwerpen belangrijk zijn om te bespreken. De onderhandelaars komen net zo lang samen tot er overeenstemming is.
Als de onderhandelaars overeenstemming hebben, leggen ze het onderhandelaarsakkoord voor aan hun achterbannen. Bij de LHV stemt de Landelijke Ledenvergadering over een cao-akkoord.
Cao huisartsen in loondienst
Alle huisartsen in loondienst vallen onder de cao huisartsen in loondienst. Dat zijn huisartsen in de functies Huisarts Dienstverband (HD, voorheen Hidha) en Praktijkhouder Dienstverband (PD, voorheen HID). Zij worden vertegenwoordigd door de Landelijke Vereniging Artsen in Dienstverband (LAD). Hier zit de LHV ook aan tafel namens de werkgever, de praktijkhoudend huisarts dus. Ook InEen is betrokken bij de totstandkoming.
Wij zetten ons samen met alle cao-partijen in om de huisartsenzorg een aantrekkelijke sector om te werken te laten zijn en blijven. Daarmee vullen we een belangrijke voorwaarde in om nu en in de toekomst voldoende gemotiveerde medewerkers te hebben om huisartsenzorg aan alle Nederlanders te kunnen blijven leveren.
Dat vraagt om goede en gezonde arbeidsvoorwaarden. Maar ook om het vormgeven modern werkgeverschap, oog voor duurzame inzetbaarheid, opleidingsmogelijkheden en innovaties.
Nascholing | Cao’s: alles wat je moet weten
Wil je ook meer inzicht in de cao’s en hulp bij het praktisch toepassen van de cao’s? Dan is deze nascholing van de LHV Academie iets voor jou! Aan de hand van veel gestelde vragen en casuïstiek uit de praktijk nemen we je mee en leer je alles over de toepassing van de cao’s.
Nieuws
De Cao Huisartsen in loondienst 2024-2025 is vanaf nu online beschikbaar. Deze cao geldt voor de huisarts in dienstverband (HD)
De landelijke ledenvergadering heeft ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor een cao voor huisartsen in loondienst. Daarnaast werden de afgevaardigde huisartsen
Alle onderhandelingspartijen van de cao huisartsen in loondienst – LHV, InEen en LAD – hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor
Uit tijdschrift De Dokter
Er ligt een nieuwe cao voor alle huisartsen in loondienst. Een belangrijke stap om ook in de toekomst de continuïteit
Uit de nieuwe Cao Huisartsenzorg spreekt een gezamenlijk belang: zowel werkgevers als werknemers willen dat de huisartsenzorg aantrekkelijk is voor
Wilt u iets opzoeken in de cao? Weten of vakantiedagen moeten worden uitbetaald? En wat precies het verschil is tussen
Meer weten?
Heb je meer vragen over de cao’s of de functiewaardering? Onze collega’s staan je graag te woord.