Spring naar content
Huisarts met patiënt

Starten als huisarts

Benieuwd wat je moet regelen voor je aan de slag kunt als huisarts? Of wat jouw volgende stap kan zijn nadat je de opleiding tot huisarts hebt afgerond? Op deze pagina lees je hier alles over. Ook lees je hoe anderen het hebben aangepakt en wat de LHV voor jou kan betekenen.

Wat moet je regelen voordat je begint als huisarts?

Alle huisartsen moeten onderstaande zaken bij hun start regelen:

  • Schrijf je in als geneeskundig specialist, in het RGS-register.
  • Open een GAIA-account en zorg voor een standaardformulier ten behoeve van de urenverantwoording.
  • Zorg voor een UZI-pas. Met deze Unieke Zorgverlener Identificatie krijg je veilig toegang tot vertrouwelijke patiëntinformatie.
  • Meld je aan bij het huisartsenpensioenfonds, in jouw eerste maand als huisarts

Waarnemend en praktijkhoudend huisartsen regelen ook:

Mentorprogramma

Het mentorprogramma gaat uit van het principe ‘voor huisartsen, door huisartsen’. Als je meedoet, vorm je tijdelijk een koppel met een collega-huisarts met wie je een tijd samen oploopt. Je wordt aan iemand gekoppeld die bij jou past en wisselt persoonlijke en professionele vaardigheden uit. Een laagdrempelig contact waarin je van de ervaring van een andere huisarts leert; een win-winsituatie voor beide partijen. 

Meer informatie over het mentorprogramma.

Praktijkmanagement

Wil jij kennismaken met praktijkmanagement? Lees een artikel in De Dokter of kijk eens bij deze nascholing van de LHV Academie.

  • De Dokter

    Een praktijkvisie
    uitwerken wakkerde mijn
    enthousiasme enorm aan

  • Medewerkers huisartsenpraktijk

    Nascholing

    In 4 dagen leer je de belangrijkste zaken voor een eigen praktijk: van ondernemerschap tot financiën.

Vaste plek vinden als huisarts

Op zoek naar een leuke baan na de opleiding? LHV-leden kunnen gratis in onze Praktijkmatch op zoek gaan naar een baan in een huisartsenpraktijk. Denk daarbij aan een vaste in een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum of aan een langdurige waarneming. Ook is het mogelijk om direct een praktijk over te nemen.

Of starten als waarnemer?

Wil je als waarnemend huisarts aan de slag? Via www.waarneemapp.nl kun je eenvoudig met jouw HAweb-account alle waarneemklussen die beschikbaar zijn vinden. In onze Waarneemgids staan tips en adviezen over werken als waarnemer en werk vinden in Nederland én het buitenland. Ook lees je meer over waarnemen op een huisartsenpost.

De LHV is er voor de startende huisarts

Onze vereniging komt op voor de belangen van ruim 14.000 huisartsen en huisartsen in opleiding. Als aios was je gratis lid. Als starter stap je over op een Regulier lidmaatschap. Het eerste jaar na afstuderen krijg je korting.

Met het LHV-lidmaatschap krijg je gratis advies voor jouw persoonlijke situatie en korting op nascholing en verzekeringen. Zo kun je advies krijgen over contracten, nascholingen volgen om je verder te ontwikkelen en heb je toegang tot onze producten (denk hierbij aan ons startershandboek, waarneemgids etc.). Ook ontvang je 7 keer per jaar het tijdschrift De Dokter. Via dit medium houden we jou op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en doe je inspiratie op via praktijkverhalen van collega’s.

Praat mee op HAweb

Als LHV-lid heb je ook toegang tot de online community HAweb. Daar ontmoet je vakgenoten, kun je vragen stellen en praat je mee over de toekomst van de vereniging.

Partners ‘De Startende Huisarts’

Noord Negentig - sponsor van De Startende Huisarts
Van Lanschot - sponsor van De Startende Huisarts
Countus sponsor van De Startende Huisarts
AON - sponsor van De Startende Huisarts