Spring naar content
Huisarts met patiënt

Starten als huisarts

U bent bijna klaar met uw huisartsenopleiding. Weet u al wat uw volgende stap wordt? Gaat u in loondienst, gaat u voor een eigen praktijk of wordt u waarnemer? Hoe blijft u zichzelf ontwikkelen? En welke LHV-voordelen zijn er voor u? Hier leest u wat u allemaal moet regelen voor een goede start en waar u terecht kunt voor ondersteuning.

Welke loopbaanstap past bij u?

Waar begint u uw loopbaan? Veel starters gaan eerst waarnemen, of kiezen voor loondienst bij een huisartsenpraktijk. Anderen worden huisarts in een gezondheidscentrum, of starten direct met een eigen praktijk. We leggen u uit wat elke keuze inhoudt.

Wat moet u regelen voordat u begint als huisarts?

Of u nu gaat waarnemen of in dienst gaat: onderstaande zaken moeten alle huisartsen regelen.

  • Als nieuwe huisarts bent u volgens de Wtza verplicht uzelf voorafgaand aan de zorgverlening te melden bij de Inspectie (IGJ). U vult een vragenlijst in, in een digitaal portaal.
  • Schrijf u in als geneeskundige specialist,  in het RGS-register.
  • Meld u aan bij de klachten- en geschillenregeling.
  • Zorg voor een UZI-pas. Met deze Unieke Zorgverlener Identificatie krijgt u veilig toegang tot vertrouwelijke patiëntinformatie.
  • Sluit de juiste verzekeringen af, zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De LHV biedt meestal korting voor leden.
  • Meld u, binnen een maand, aan bij de SPH voor de verplichte pensioenregeling.

Veel meer informatie over bovenstaande stappen – óók voor starters die in loondienst gaan – vindt u in onze Waarneemgids.

Mentorschap

Als startende huisarts ziet u naast het huisartsenwerk veel andere zaken op u afkomen. U krijgt te maken met praktische vraagstukken die in de huisartsenopleiding minder aan bod komen en die soms tot dilemma’s leiden. Een mentor kan u helpen!

Meer informatie over het mentorschap.

Werk vinden als huisarts

Zoekt u een baan, of een huisartsenpraktijk om over te nemen? Kijk dan op onze Vacaturebank & praktijkmatch. LHV-leden kunnen gratis op vacatures reageren, of zich als praktijkzoeker registreren. In de Vacaturebank vindt u zowel vacatures voor huisartsen in dienstverband, als andere functies zoals docent aan de huisartsenopleiding. In de Praktijkmatch vindt u praktijken die worden aangeboden.

WaarneemApp

De WaarneemApp is een gratis initiatief van meerdere huisartsen en bedoeld om het vinden en uitwisselen van diensten eenvoudiger te maken. LHV en WaarneemApp werken samen om het bereik en functionaliteit van dit platform verder te vergroten.

Op zoek naar waarneemklussen? In onze Waarneemgids vindt u een compleet en actueel overzicht van alle manieren om werk als waarnemer te vinden in Nederland én buitenland. Denk aan adviezen voor netwerken, websites van landelijke en regionale intermediairs, tips voor zoeken via social media en een overzicht van mogelijke werkterreinen. Ook leest u meer over waarnemen op een huisartsenpost.

Ledenvoordelen voor startende huisartsen

Onze vereniging komt op voor de belangen van ruim 13.000 huisartsen en huisartsen in opleiding. Als aios was u gratis lid. Als starter stapt u over op een Regulier lidmaatschap. Het eerste jaar na uw afstuderen krijgt u korting.

Praat mee op HAweb

Als LHV lid heeft u ook toegang tot de online community HAweb. Daar ontmoet u vakgenoten, kunt u vragen stellen en praat u mee over de toekomst van de vereniging.

Inspiratieverhalen startende huisartsen

Ze vond het een hele stap om praktijkhouder te worden. Nu noemt ze het koudwatervrees. Anneke Elferink (38 jaar), apotheekhoudend

‘Veel van wat ik in topsport heb geleerd, zie ik terug in de zorg’ Op het moment dat Joyce Sombroek

Als aios startte Nienke Kessels (34) in 2014 een lokaal verbeterproject: Weefseldonatie in de eerste lijn. Inmiddels is het een

De ene waarnemend huisarts vindt het heerlijk om in verschillende praktijken voor een kortere tijd te werken, de andere wil

Hoe kijken huisartsen terug op de start van hun eigen praktijk? Welke plannen zijn er voor de toekomst? En welk

Hoe kijken huisartsen terug op de start van hun eigen praktijk? Welke plannen zijn er voor de toekomst? En welk

Partners ‘De Startende Huisarts’

Noord Negentig - sponsor van De Startende Huisarts
Van Lanschot - sponsor van De Startende Huisarts
Countus sponsor van De Startende Huisarts
AON - sponsor van De Startende Huisarts