Spring naar content

Hoe wil je werken?

Werken als huisarts kan in veel verschillende vormen. Wat het beste past, hangt van verschillende zaken af: de werkvorm, hoe je het liefste jouw werk indeelt, de specifieke praktijk en bijvoorbeeld jouw interesses en privésituatie. Deze pagina’s helpen je om een geïnformeerde keuze te maken, op elk moment in jouw loopbaan.

Werkvormen

Werken als huisarts kan als praktijkhouder, zzp’er (waarnemer), met een arbeidsovereenkomst of met een combinatie van deze werkvormen. Binnen de werkvormen is veel mogelijk op het gebied van vrijheid, ervaring opdoen, invloed en zekerheid.

  • Op weg naar huisarts worden 

    Als huisarts in opleiding ga je een prachtig en veelzijdig vak tegemoet. Maar eerst de opleiding, een tijd vol nieuwe indrukken en ervaringen. Wij maken je wegwijs in het zorglandschap waarin je werkt. En we vertellen je wat de LHV voor je doet.

  • Starten als huisarts (aios)

    Hier lees je alle informatie die van belang zodra jij aan de slag gaat als huisarts. Welke zaken moet je regelen nadat je je studie hebt afgerond?

  • Praktijkhouder

    Het praktijkhouderschap biedt flexibiliteit en vrijheid om jouw eigen visie op organisatie van zorg aan patiënten vorm te geven. Hier lees je op welke manier je praktijkhouder kunt worden, welke ondersteuning er is en welke stappen je moet ondernemen.

  • Werken in loondienst

    Een arbeidsovereenkomst biedt zekerheid en de mogelijkheid om ervaring op te doen. Ook biedt het je een goede werk-privébalans en kun je autonoom werken. Meer over werken als hid of als hidha.

  • Werken als waarnemend huisarts

    Zelfstandig ondernemer zijn binnen de huisartsenzorg geeft je de mogelijkheid om je te oriënteren. Je kunt je focussen op de patiëntenzorg en zo meer ervaring opdoen in het vak. Lees hier wat je moet regelen om als waarnemend huisarts aan de slag te gaan.

  • Stoppen met je praktijk

    Het overdragen van jouw praktijk is een grote stap, zowel juridisch, fiscaal als emotioneel. Hier lees je tips voor een goede overdacht, zodat jouw patiënten ook na het vertrek een huisarts hebben en je met een gerust hart jouw praktijk kunt achterlaten.

Nieuwe vormen

Nieuwe aanbieders kunnen bijdragen aan een oplossing voor de druk op de huisartsenzorg. Zo zijn er organisaties die huisartsen ondersteunen in hun praktijkvoering, partijen die digitale oplossingen aanbieden en bedrijven die praktijken overkopen. 

Ik heb besloten eerst een paar jaar te gaan waarnemen. Hopelijk kom ik dan iemand tegen om samen een praktijk mee te beginnen. Als het zover is, zal ik vast ook weer gebruik maken van het ondersteunings- en cursusaanbod van de LHV.

Jolien Huisman, aios huisartsgeneeskunde

Waar wil je werken?

Als huisarts kun je op verschillende plekken aan het werk. Je kunt aan de slag in een huisartsenpraktijk of een gezondheidscentrum. Op beide locaties komen alle werkvormen voor.

De 2 grootste verschillen tussen een huisartsenpraktijk en een gezondheidscentrum zijn:

  1. De verdeling van de verantwoordelijkheden. In een huisartsenpraktijk zijn de praktijkeigenaren verantwoordelijk voor zowel de organisatie als de patiënten. In een gezondheidscentrum ben je samen met een bestuur verantwoordelijk.
  2. De focus. De dienstverlening in een gezondheidscentrum is meestal sterker gericht op integrale wijkgerichte zorg. Dit komt doordat een gezondheidscentrum een multidisciplinair samenwerkingsverband is en er meerdere disciplines en domeinen onder 1 dak gevestigd zijn.

Naast de vorm (huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum) is het ook belangrijk om na te denken over de grootte van het team waarin je wilt werken. Past een duopraktijk beter bij je, omdat de lijntjes bijvoorbeeld kort zijn? Of wil je liever in een groter team werken, omdat de werkdruk meer verdeeld kan worden? Kijk ook welk werkklimaat er heerst. Sommige praktijken of gezondheidscentra zijn meer georiënteerd op innovatie, andere hebben een bepaalde visie op werkdrukverlaging, patiëntenzorg of op verantwoordelijkheden onderling.

Jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden

De werkvorm die bij jou past, is afhankelijk van persoonlijke wensen en de mogelijkheden. Hecht je bijvoorbeeld meer waarde aan continuïteit van zorg, ofwel: wil je langdurig op één plek werken? Dan past een dienstverband of het praktijkhouderschap beter bij je. Wil je graag op verschillende plekken werken, met een sterkere focus op patiëntzorg dan op de organisatie van die zorg? Dan past het werken als waarnemend huisarts mogelijk beter bij jou.

Wil je eens bekijken wat er het beste bij jouw voorkeur past? Doe onze korte zelfscan en zie wat voor jou de beste match is.

De LHV is er in mijn beleving voor alle soorten huisartsen: praktijkhouders, waarnemend huisartsen en huisartsen in loondienst, in alle fasen van hun loopbaan.

Jolien Huisman, aios huisartsgeneeskunde

Zo willen andere huisartsen werken

Hoeveel uren willen huisartsen precies werken, in welke soort praktijk en met welke omvang? Dat vroegen wij onze leden. Alle huisartsen willen een gezonde werk-privébalans met gemiddeld een 28- tot 36-urige werkweek in 3-4 werkdagen (uren in de dagpraktijk). Verder werken ze het liefst in een kleine praktijk met maximaal 4 huisartsen en blijkt het praktijkhouderschap onverminderd populair.

Verdere werkwensen van jouw collega-huisartsen hangen voornamelijk af van de levensfase waarin zij zich bevinden.

Download de volledige pdf

Nascholing voor jouw carrière

Met onze nascholingen op loopbaangebied kun je je blijven ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het LHV-mentorprogramma, de Startersdag en de cursus Praktijkstop. Bekijk ook de hele agenda op de website van de LHV Academie.

Samenwerking op Maat

Werk je als praktijkhouder en sta je aan het begin van een samenwerking met een andere huisarts? Volg dan het traject Samenwerking op maat. In een reeks samenwerkingsgesprekken krijg je onder begeleiding van een professional zicht op elkaars behoeften.

Huisarts en… iets anders ernaast

Je kunt naast jouw werk ook een nevenfunctie bekleden, zoals docent bij de huisartsenopleiding, een bestuursfunctie of werken bij een laboratorium of zorggroep. Een aantal voorbeelden:

Stel jouw vragen en praat mee op HAweb

Via het Ledenforum op HAweb kun je vragen stellen aan collega-huisartsen en kun je je bij themagroepen aanmelden. Bekijk alle groepen op HAweb en kijk waar je je aan wilt sluiten.