Spring naar content

Hoe wil je werken?

Werken als huisarts kan in veel verschillende vormen. Wat het beste past, hangt van verschillende zaken af: de werkvorm, hoe je het liefste jouw werk indeelt, de specifieke praktijk en bijvoorbeeld jouw interesses en privésituatie. Deze pagina’s helpen je om een geïnformeerde keuze te maken, op elk moment in jouw loopbaan. Dit onderwerp heeft onze prioriteit in 2023.

Werkvormen

Werken als huisarts kan als praktijkhouder, zzp’er (waarnemer), met een arbeidsovereenkomst of met een combinatie van deze werkvormen. Binnen de werkvormen is veel mogelijk op het gebied van vrijheid, ervaring opdoen, invloed en zekerheid.

 • Starten als huisarts (aios)

  Hier lees je alle informatie die van belang is tijdens jouw opleiding en direct hierna. Welke zaken moet je regelen nadat je je studie hebt afgerond?

 • Praktijkhouderschap

  Het praktijkhouderschap biedt flexibiliteit en vrijheid om jouw eigen visie op organisatie van zorg aan patiënten vorm te geven. Hier lees je op welke manier je praktijkhouder kunt worden, welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn en welke stappen je moet ondernemen.

 • Werken in loondienst

  Een arbeidsovereenkomst biedt zekerheid, de mogelijkheid om ervaring op te doen en in de praktijk te ondervinden welke werkplek bij je past. Ook biedt het je een goede werk-privébalans en kun je autonoom werken. Lees hier meer over samenwerken via een arbeidsovereenkomst in een huisartsenpraktijk (hidha) of in een gezondheidscentrum (hid).

 • Werken als waarnemend huisarts

  Zelfstandig ondernemer zijn binnen de huisartsenzorg geeft je de mogelijkheid om je te oriënteren op verschillende werkplekken. Je kunt je focussen op de patiëntenzorg en zo meer ervaring opdoen in het vak. Lees hier wat je moet regelen om als waarnemend huisarts aan de slag te gaan.

 • Stoppen met jouw praktijk

  Het overdragen van jouw praktijk is een grote stap, zowel juridisch, fiscaal als emotioneel. Hier lees je tips voor een goede overdacht, zodat jouw patiënten ook na het vertrek een huisarts hebben en je met een gerust hart jouw praktijk kunt achterlaten.

Ik heb besloten eerst een paar jaar te gaan waarnemen. Hopelijk kom ik dan iemand tegen om samen een praktijk mee te beginnen. Als het zover is, zal ik vast ook weer gebruik maken van het ondersteunings- en cursusaanbod van de LHV.

Jolien Huisman, aios huisartsgeneeskunde

Waar wil je werken?

Als huisarts kun je op verschillende plekken aan het werk. Je kunt aan de slag in een huisartsenpraktijk of een gezondheidscentrum. Op beide locaties komen alle werkvormen voor.

De 2 grootste verschillen tussen een huisartsenpraktijk en een gezondheidscentrum zijn:

 1. De verdeling van de verantwoordelijkheden. In een huisartsenpraktijk zijn de praktijkeigenaren verantwoordelijk voor zowel de organisatie als de patiënten. In een gezondheidscentrum ben je samen met een bestuur verantwoordelijk.
 2. De focus. De dienstverlening in een gezondheidscentrum is meestal sterker gericht op integrale wijkgerichte zorg. Dit komt doordat een gezondheidscentrum een multidisciplinair samenwerkingsverband is en er meerdere disciplines en domeinen onder 1 dak gevestigd zijn.

Naast de vorm (huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum) is het ook belangrijk om na te denken over de grootte van het team waarin je wilt werken. Past een duopraktijk beter bij je, omdat de lijntjes bijvoorbeeld kort zijn? Of wil je liever in een groter team werken, omdat de werkdruk meer verdeeld kan worden? Kijk ook welk werkklimaat er heerst. Sommige praktijken of gezondheidscentra zijn meer georiënteerd op innovatie, andere hebben een bepaalde visie op werkdrukverlaging, patiëntenzorg of op verantwoordelijkheden onderling.

Jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden

De werkvorm die bij jou past, is afhankelijk van persoonlijke wensen en de mogelijkheden. Hecht je bijvoorbeeld meer waarde aan continuïteit van zorg, ofwel: wil je langdurig op één plek werken? Dan past een dienstverband of het praktijkhouderschap beter bij je. Wil je graag op verschillende plekken werken, met een sterkere focus op patiëntzorg dan op de organisatie van die zorg? Dan past het werken als waarnemend huisarts mogelijk beter bij jou.

Wil je eens bekijken wat er het beste bij jouw voorkeur past? Doe onze korte zelfscan en zie wat voor jou de beste match is.

De LHV is er in mijn beleving voor alle soorten huisartsen: praktijkhouders, waarnemend huisartsen en huisartsen in loondienst, in alle fasen van hun loopbaan.

Jolien Huisman, aios huisartsgeneeskunde

Zo willen andere huisartsen werken

Hoeveel uren willen huisartsen precies werken, in welke soort praktijk en met welke omvang? Dat vroegen wij onze leden. Alle huisartsen willen een gezonde werk-privébalans met gemiddeld een 28- tot 36-urige werkweek in 3-4 werkdagen (uren in de dagpraktijk). Verder werken ze het liefst in een kleine praktijk met maximaal 4 huisartsen en blijkt het praktijkhouderschap onverminderd populair.

Verdere werkwensen van jouw collega-huisartsen hangen voornamelijk af van de levensfase waarin zij zich bevinden.

Nascholing voor jouw carrière

Met onze nascholingen op loopbaangebied kun je je blijven ontwikkelen. Zie hieronder een greep uit het aanbod. Bekijk ook de agenda op onze LHV Academie-website.

Ervaring opdoenWerk-privébalansKennis/ondersteuningPersoonlijke ontwikkeling
Mentorschapstraject ‘voor huisartsen, door huisartsen’Meer tijd voor de patiëntPraktijkstartTweedaagse bezinning
PraktijkmanagementDe zichzelf coachende huisarts
PraktijkstopVind jouw why
Startersdag
Verantwoordelijkheden en risico’s bij waarnemen

Samenwerking op Maat

Werk je als praktijkhouder en sta je aan het begin van een samenwerking met een andere huisarts? Volg dan het traject Samenwerking op maat. In een reeks samenwerkingsgesprekken krijg je onder begeleiding van een professional zicht op elkaars behoeften.

Iets anders ernaast

Je kunt naast jouw werk ook een nevenfunctie bekleden, zoals docent bij de huisartsenopleiding, een bestuursfunctie of werken bij een laboratorium of zorggroep. Een aantal voorbeelden:

Artikelen uit tijdschrift De Dokter

Het huisartsentekort jaagt overal in het land nieuwe initiatieven aan. Initiatieven afkomstig van partijen die vinden dat de huisartsenzorg beter

Katerijne Slot, praktijkhouder in Blaricum, deed een opleiding tot mediator. Ze vertelt over haar rol als mediator in de praktijk.

De ene waarnemend huisarts vindt het heerlijk om in verschillende praktijken voor een kortere tijd te werken, de andere wil

Hoe kijken huisartsen terug op de start van hun eigen praktijk? Welke plannen zijn er voor de toekomst? En welk

Hoe kijken huisartsen terug op de start van hun eigen praktijk? Welke plannen zijn er voor de toekomst? En welk

Stel jouw vragen en praat mee op HAweb

Via het Ledenforum op HAweb kun je vragen stellen aan collega-huisartsen en kun je je bij themagroepen aanmelden. Bekijk alle groepen op HAweb en kijk waar je je aan wilt sluiten.