Spring naar content

Duurzaamheid in de huisartsenpraktijk

Wil je aan de slag met het verduurzamen van je huisartsenpraktijk of je praktijkvoering? Wij kunnen je hierbij ondersteunen en voorzien van informatie. Duurzamer werken gaat niet alleen over grote investeringen maar ook om kleine dagelijkse handelingen waarmee je het verschil kunt maken. Op deze pagina vind je informatie en tips over hoe je energie kunt besparen en welke maatregelen je kunt nemen om je gebouw te verduurzamen.   

Gebouw van je huisartsenpraktijk verduurzamen

Een veelgestelde vraag van onze leden is: “Ik wil mijn praktijk verduurzamen. Hoe doe ik dat?” Je praktijk duurzaam maken kan op verschillende manieren en niet alleen wanneer je gaat verbouwen of bij nieuwbouw. Van het isoleren van dak, muren en vloer tot zonnepanelen en een warmtepomp. Welke maatregelen kun je in jouw situatie het beste nemen? We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

Wachtkamer
  • Isoleren
    Zit je praktijk in een ouder pand dan is er vaak veel winst te behalen door vloer, dak en gevels te isoleren. Daarmee houd je de temperatuur in het pand langer vast. De meeste isolatiematerialen hebben een lange levensduur, een lage milieu-impact en zijn recyclebaar. Isoleren is een kostenvoordelige manier om op energie-uitgaven te besparen.
  • Zonnepanelen
    Zonnepanelen kunnen worden geïntegreerd in het dak of in de gevel. Bij het opwekken van energie via zonnepanelen komt geen CO2 vrij. De opgewekte stroom kan direct gebruikt worden in het gebouw. Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Dan raden we je aan om te kiezen voor erkende installateurs en goede garanties.   
  • Groendak
    Groendaken zijn er in vele vormen met verschillende typen beplanting. Zo zijn er grasdaken en sedumdaken. Een groendak heeft veel voordelen en draagt bij aan verduurzaming omdat het de temperatuur in het pand beïnvloedt. En dit leidt weer tot energiebesparing.

Inrichting van je praktijk verduurzamen 

Je kunt op allerlei manieren de inrichting van jouw praktijk verduurzamen.

  • Apparatuur
    Door het aanschaffen of leasen van energiezuinige apparatuur, zoals de koelkast voor de huisartsenpraktijk, kun je al veel energie besparen. Ook het gebruik van 1 centrale printer kan het verschil maken.  
  • Medische apparatuur
    Wist je dat er een tweedehands markt is voor medische apparatuur?
  • Hardware
    Wanneer je laptops en smartphones zo lang mogelijk gebruikt vermindert de CO2-uitstoot van de productie van nieuwe hardware. Je kunt ook kiezen voor het laten repareren of zoveel mogelijk tweedehands of refurbished aanschaf van je hardware.   
  • Meubilair
    Ook het aanschaffen van meubilair kan op een duurzame manier. Kijk bij de aanschaf bijvoorbeeld naar het materiaal, productieproces en het transport. Of kies voor tweedehands meubilair.

LHV Bouwadvies denkt met je mee

Wil je jouw huisartsenpraktijk verduurzamen? LHV Bouwadvies helpt met het verduurzamen van het gebouw en denkt graag met je mee. Meer weten over LHV Bouwadvies

Tips om energie te besparen

Wil je het energieverbruik in jouw huisartsenpraktijk verminderen? Met een aantal simpele maatregelen kun je al snel besparen op energie.

  1. Zet de cv-installatie op minder dan 60 graden en programmeer deze op dag-/nacht- en weekendstand.
  2. Vervang alle gloeilampen, tl-lampen en halogeenlampen door ledverlichting. Voor fiscaal voordeel, zie de EIA-regeling.
  3. Schakel apparatuur (computers, beeldschermen, printers) aan het eind van de dag uit. Je bespaart al gauw tot 300 kWh aan stroomverbruik per jaar per spreekkamer.
  4. Maak een inventarisatie van je elektronische apparaten en kijk naar het jaar waarin u deze heeft aangeschaft en welk energielabel deze hebben. Overweeg oudere apparaten met een laag label te vervangen. Per labelstap bespaar je 10 tot 20 procent elektriciteit.

Verduurzamen van je dagelijkse praktijkvoering

Ook in je dagelijkse praktijkvoering kun je verduurzamen. Er is overal een stap te zetten: van duurzaam inkopen en verbruiken, tot afvalscheiding en vervoer.

  • Energieverbruik
    Energieverbruik is 1 van de grootste vervuilende activiteiten van een huisartsenpraktijk. Je maakt al snel veel verschil door over te stappen op een groene energieleverancier. Door je nachtverbruik onder de loep te nemen, weet je of er veel sluipverbruik is.
  • Inkoop
    Goede planning en beheer van je voorraad, scheelt veel in verspilling. Producten in grootverpakking kopen scheelt verpakkingsmateriaal. Je kunt ook gebruik maken van duurzame medische hulpmiddelen.
  • Afvalscheiding
    Wist je dat papier tot 7 keer kan worden gerecycled en dat er een tekort is aan oud papier? Papier van de onderzoeksbank vormt een groot deel van het afval van huisartsenpraktijken en het gebruikte maar schone papier mag gewoon bij het oud papier. Zo lever je gemakkelijk een belangrijke bijdrage. Vervuild papier van de onderzoeksbank, gaat bij het restafval in een goed afsluitbare zak.

Breng je CO2 uitstoot in kaart met de Milieubarometer

Wil jij je praktijk verduurzamen? Met de Milieubarometer breng je eenvoudig de CO2 uitstoot van je praktijk in kaart en kan je direct aan de slag met het terugbrengen van je uitstoot. Naast een overzicht van je gebruik, geeft het programma ook maatregelen om je uitstoot terug te brengen en helpt je met het opstellen van een plan hiervoor.

Nu met 30% korting!
Leden van de LHV en NHG krijgen 30% korting als zij in 2024 een abonnement nemen op Milieubarometer. In plaats van het reguliere tarief van 249 euro per jaar betaal je nu slechts 170 euro!

Gelijk aan de slag?
Meer informatie lees je op de website van milieubarometer. Of neem contact op met Sebastiaan Prause, coördinator Bouwadvies.

Veelgestelde vragen en antwoorden  

  • We adviseren je over duurzaam bouwen of verbouwen, passend bij jouw wensen en mogelijkheden. Ook als duurzaamheid niet je eerste prioriteit is, kun je met kleine aanpassingen toch een bijdrage leveren. Neem contact op met de onze experts van LHV Bouwadvies voor ondersteuning bij duurzaam bouwen of verbouwen.  
  • Duurzaamheid gaat verder dan alleen het pand waarin je werkt. Wij geven je graag inzicht in hoe je als huisarts een groen verschil kunt maken. We geven tips en wijzen de weg naar meer informatie.

Afhankelijk van of je het groots wil aanpakken of klein wilt beginnen, lopen de kosten van verduurzaming ook uiteen. Er zijn de nodige subsidieregelingen om prijzige maatregelen financieel aantrekkelijk(er) te maken.

Op onze website en in ons e-boek De groene huisartsenpraktijk, dat we samen met het NHG en Stimular hebben geschreven, vind je al veel informatie. Zoek je nog meer informatie of uitleg? Kijk dan eens bij het overzicht van handige informatiebronnen op deze pagina.

Leer van andere praktijken 

Een voormalig schoolgebouw bood uitkomst toen Marieke Vloedbeld uit Wierden samen met haar collega-solopraktijkhouder Johannes van de Fliert op zoek

Steeds meer huisartsen willen ‘iets’ doen met verduurzaming. Maar wat zijn de mogelijkheden en welk prijskaartje hangt daaraan? Het antwoord

Huisartsenpraktijk in Maastricht in een pand uit 1904 dat van het gas af is.

Handige informatiebronnen

Voor informatie over duurzamer consult voeren verwijzen we u naar het NHG.