Spring naar content

Duurzaamheid in de huisartsenpraktijk

Wilt u aan de slag met het verduurzamen van uw huisartsenpraktijk of uw praktijkvoering? Wij kunnen u hierbij ondersteunen en voorzien van informatie. Duurzamer werken gaat niet alleen over grote investeringen maar ook om kleine dagelijkse handelingen waarmee u het verschil kunt maken. Op deze pagina vindt u onder andere informatie en tips over hoe u energie kunt besparen en welke maatregelen u kunt nemen om uw gebouw te verduurzamen.   

Gebouw van uw huisartsenpraktijk verduurzamen

Wachtkamer

Een veelgestelde vraag van onze leden is: “Ik wil mijn praktijk verduurzamen. Hoe doe ik dat?” Uw praktijk duurzaam maken kan op verschillende manieren en niet alleen wanneer u gaat verbouwen of bij nieuwbouw. Van het isoleren van dak, muren en vloer tot zonnepanelen en een warmtepomp. Welke maatregelen kunt u in uw situatie het beste nemen? We hebben er een paar voor u op een rijtje gezet.

 • Isoleren
  Zit uw praktijk in een ouder pand dan is er vaak veel winst te behalen door vloer, dak en gevels te isoleren. Daarmee houdt u de temperatuur in het pand langer vast. De meeste isolatiematerialen hebben een lange levensduur, een lage milieu-impact en zijn recyclebaar. Isoleren is een kostenvoordelige manier om op energie-uitgaven te besparen.
 • Zonnepanelen
  Zonnepanelen kunnen worden geïntegreerd in het dak of in de gevel. Bij het opwekken van energie via zonnepanelen komt geen CO2 vrij. De opgewekte stroom kan direct gebruikt worden in het gebouw. Overweegt u om zonnepanelen aan te schaffen? Dan raden we u aan om te kiezen voor erkende installateurs en goede garanties.   
 • Groendak
  Groendaken zijn er in vele vormen met verschillende typen beplanting. Zo zijn er grasdaken en sedumdaken. Een groendak heeft veel voordelen en draagt bij aan verduurzaming omdat het de temperatuur in het pand beïnvloedt. En dit leidt weer tot energiebesparing.

Inrichting van uw praktijk verduurzamen 

U kunt op allerlei manieren de inrichting van uw praktijk verduurzamen.

 • Apparatuur
  Door het aanschaffen of leasen van energiezuinige apparatuur, zoals de koelkast voor de huisartsenpraktijk, kunt u al veel energie besparen. Ook het gebruik van 1 centrale printer kan het verschil maken.  
 • Medische apparatuur
  Wist u dat er een tweedehands markt is voor medische apparatuur?
 • Hardware
  Wanneer u laptops en smartphones zo lang mogelijk gebruikt vermindert de CO2-uitstoot van de productie van nieuwe hardware. U kunt ook kiezen voor het laten repareren of zoveel mogelijk tweedehands of refurbished aanschaf van uw hardware.   
 • Meubilair
  Ook het aanschaffen van meubilair kan op een duurzame manier. Kijkt u bij de aanschaf bijvoorbeeld naar het materiaal, productieproces en het transport. Of u kunt kiezen voor tweedehands meubilair.

LHV Bouwadvies denkt met u mee

Wilt u uw huisartsenpraktijk verduurzamen? LHV Bouwadvies helpt met het verduurzamen van het gebouw en denkt graag met u mee. Meer weten over LHV Bouwadvies

Tips om energie te besparen

Wilt u het energieverbruik in uw huisartsenpraktijk verminderen? Met een aantal simpele maatregelen kunt u al snel besparen op energie.

 1. Zet de cv-installatie op minder dan 60 graden en programmeer deze op dag-/nacht- en weekendstand.
 2. Vervang alle gloeilampen, tl-lampen en halogeenlampen door ledverlichting. Voor fiscaal voordeel, zie de EIA-regeling.
 3. Schakel apparatuur (computers, beeldschermen, printers) aan het eind van de dag uit. U bespaart al gauw tot 300 kWh aan stroomverbruik per jaar per spreekkamer.
 4. Maak een inventarisatie van uw elektronische apparaten en kijk naar het jaar waarin u deze heeft aangeschaft en welk energielabel deze hebben. Overweeg oudere apparaten met een laag label te vervangen. Per labelstap bespaart u 10 tot 20 procent elektriciteit.

Download pdf met quickwins

Verduurzamen van uw dagelijkse praktijkvoering

Ook in uw dagelijkse praktijkvoering kunt u verduurzamen. Er is overal een stap te zetten: van duurzaam inkopen en verbruiken, tot afvalscheiding en vervoer.

 • Energieverbruik
  Energieverbruik is 1 van de grootste vervuilende activiteiten van een huisartsenpraktijk. U maakt al snel veel verschil door over te stappen op een groene energieleverancier. Door uw nachtverbruik onder de loep te nemen, weet u of er veel sluipverbruik is.
 • Inkoop
  Goede planning en beheer van uw voorraad, scheelt veel in verspilling. Producten in grootverpakking kopen scheelt verpakkingsmateriaal. U kunt ook gebruik maken van duurzame medische hulpmiddelen.
 • Afvalscheiding
  Wist u dat papier tot 7 keer kan worden gerecycled en dat er een tekort is aan oud papier? Papier van de onderzoeksbank vormt een groot deel van het afval van huisartsenpraktijken en het gebruikte maar schone papier mag gewoon bij het oud papier. Zo levert u gemakkelijk een belangrijke bijdrage. Vervuild papier van de onderzoeksbank, gaat bij het restafval in een goed afsluitbare zak.

Veelgestelde vragen en antwoorden  

 • We adviseren u over duurzaam bouwen of verbouwen, passend bij uw wensen en mogelijkheden. Ook als duurzaamheid niet uw eerste prioriteit is, kunt u met kleine aanpassingen toch een bijdrage leveren. Neem contact op met de onze experts van LHV Bouwadvies voor ondersteuning bij duurzaam bouwen of verbouwen.  
 • Duurzaamheid gaat verder dan alleen het pand waarin u werkt. Wij geven u graag inzicht in hoe u als huisarts een groen verschil kunt maken. We geven tips en wijzen de weg naar meer informatie.

Afhankelijk van of u het groots wil aanpakken of klein wilt beginnen, lopen de kosten van verduurzaming ook uiteen. Er zijn de nodige subsidieregelingen om prijzige maatregelen financieel aantrekkelijk(er) te maken.

Op onze website en in ons e-boek De groene huisartsenpraktijk, dat we samen met het NHG en Stimular hebben geschreven, vindt u al veel informatie. Zoekt u nog meer informatie of uitleg? Kijk dan eens bij het overzicht van handige informatiebronnen op deze pagina.

Leer van andere praktijken 

Een voormalig schoolgebouw bood uitkomst toen Marieke Vloedbeld uit Wierden samen met haar collega-solopraktijkhouder Johannes van de Fliert op zoek

Steeds meer huisartsen willen ‘iets’ doen met verduurzaming. Maar wat zijn de mogelijkheden en welk prijskaartje hangt daaraan? Het antwoord

Huisartsenpraktijk in Maastricht in een pand uit 1904 dat van het gas af is.

Handige informatiebronnen

Voor informatie over duurzamer consult voeren verwijzen we u naar het NHG.