Spring naar content

Veelgestelde vragen over FGV

De LHV krijgt regelmatig vragen van leden over Formulariumgericht voorschrijven (FGV). Hoe wordt bijvoorbeeld de FGV score gemeten? En wat zijn deadlines en tarieven? Je leest hier de veelgestelde vragen met antwoorden over FGV.

Veelgestelde vragen

Huisartsen hadden een aantal stevige bezwaren bij de wijze waarop de prestatiebeloning voor doelmatig voorschrijven in segment 3 tot en met 2017 werd gemeten en uitbetaald. Zo werd er gemeten op basis van indicatoren van het Instituut voor Verantwoord Medicatiegebruik, terwijl deze niet waren ontwikkeld voor dit doel.

Deze indicatoren waren aan de hand van (gedeclareerde) uitgiften bij de apotheek gemeten, en niet de voorschriften in het HIS. Dit gaf vervuiling in de uitkomsten. Bijvoorbeeld omdat apothekers soms anders afleveren dan de huisarts voorschrijft.

Een laatste belangrijk bezwaar is dat de uitbetaling van doelmatig voorschrijven driekwart jaar op zich liet wachten. Op basis van de knelpunten uit het verleden heeft de LHV samen met de zorgverzekeraars een nieuwe systematiek gezocht.

De LHV verstaat onder Formulariumgericht Voorschrijven:

  • Het voorschrijven van geneesmiddelen met het beste therapeutische resultaat voor de patiënt: farmacotherapie op maat
  • Doelmatigheid van het geneesmiddel wordt gemeten op het klinische effect, dus niet op de prijs van het geneesmiddel
  • Kiezen voor het goedkoopste geneesmiddel dat het beoogde resultaat kan bereiken
  • Huisartsgeneeskundige richtlijnen vormen de basis voor de inhoud van het formularium
  • Er wordt rekening gehouden met:
    • werking
    • bijwerkingen
    • patiëntveiligheid (bijvoorbeeld bij zwangerschap)
    • contra-indicaties
    • interacties en gebruiksgemak van het geneesmiddel voor de individuele patiënt

Vanaf 2018 wordt het Formulariumgericht Voorschrijven gemeten t.b.v. de prestatiebeloning doelmatig voorschrijven in segment 3. Hiertoe is een eerste algemene indicator geïntroduceerd. Deze eerste indicator (FGV1) toetst of de werkzame stof van een eerste voorschrift voorkomt in het gebruikte formularium (eerst gestart met alleen het NHG formularium en het Health Base formularium). Na doorontwikkeling zijn FGV1-combinatietoets, FGV2-diagnose en FGV3-long toegevoegd als indicatoren. Zie voor meer informatie over de meting vraag 4.

Vanaf 2021 kijken 4 grote zorgverzekeraars (Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis), naar drie indicatoren voor doelmatig voorschrijven:

  • FGV1 toetst of een eerste voorschrift voorkomt in het door u opgegeven formularium (in het geval van de combinatietoets het regionale formularium, aangevuld met het NHG formularium).
  • FGV2-diagnose toetst of een eerste voorschrift past bij de indicatie en het opgegeven formularium, op basis van ICPC codering (idem het regionale formularium, aangevuld met het NHG formularium).
  • FGV3-long toetst bij eerste voorschriften van longmedicatie of er een medicament en toedieningsvorm is voorgeschreven dat voorkomt in het gebruikte formularium, gebaseerd op PRK-codering. FGV3-long wordt alleen getoetst als de huisarts gebruik maakt van een specifiek longformularium of een regionaal formularium met specifieke adviezen voor astma en/of COPD.

De meting vindt plaats op basis van de voorschrijfgegevens in jouw HIS over een bepaalde periode. Die voorschrijfgegevens worden vergeleken met de inhoud van het formularium dat je gebruikt. Dit levert een teller en een noemer op, die naar het NIVEL worden gestuurd.

Het NIVEL verstrekt de uitkomst van de berekening (teller en noemer) aan de zorgverzekeraars. Dit gebeurt alleen na jouw expliciete toestemming. Je HIS-leverancier faciliteert die toestemming in je HIS. Het verschilt per HIS waar je toestemming geeft. Bij Medicom en Chipsoft is dit in het HIS zelf. Bij de overige HISsen via de applicatie RxConForm. Het stappenplan voor als je wil werken met de module RxConform van Digitalis in uw EVS Prescriptor, vindt je hier.

De zorgverzekeraar ontvangt uitsluitend een teller en noemer voor het uitrekenen van jouw score op de indicator. Er zullen geen patiëntengegevens of losse voorschriften worden geëxtraheerd.

Nee, er wordt in jouw HIS gemeten wát je voorgeschreven hebt, niet hóe je dat voorgeschreven hebt. De meting wordt gebaseerd op het aantal eerste voorschriften in je HIS. Er wordt dus niet gemeten of je via het Elektronisch Voorschrijf Systeem (EVS) voorschrijft. Het EVS is uiteraard wel een handig hulpmiddel om binnen het formularium voor te schrijven.

Een eerste voorschrift is een voorschrift dat binnen je praktijk is aangemaakt, en waarvan de ATC-code niet in de 12 maanden daarvoor binnen je praktijk is voorgeschreven bij de desbetreffende vaste patiënt. Alleen voorschriften met een geldige ATC-code (werkzame stof) worden in de analyses betrokken. Hierbij wordt gekeken naar de volledige ATC-code. 

Vanaf 2021 wordt de ICPC code bij het voorschrift meegenomen voor indicator FGV2-diagnose. De sterkte en/of dosering wordt niet meegenomen in de indicatoren.

Er wordt voor de berekening alleen rekening gehouden met voorschriften aan vaste patiënten. Voorschriften aan passanten worden niet meegenomen.

Nederlandse huisartsen werken met verschillende formularia die gebaseerd zijn op de voorschrijfrichtlijnen van de beroepsgroep. Het meest gebruikte formularium is dat van het NHG en het Health Base formularium van Stichting Health Base, maar er zijn ook meerdere regionale formularia en aandoening specifieke formularia. De zorgverzekeraar heeft je gevraagd, of zal je nog vragen, via welk formularium je werkt. In jouw HIS worden de indicatoren op basis van dat formularium uitgerekend. De formularia waar je uit kunt kiezen zijn:

  • NHG
  • Health Base (Medicom)
  • Nijmegen
  • FTO Asten
  • MIJN.streek
  • SOFA
  • Heuvelland
  • PoZoB
  • Cohesie
  • Medicamus
  • Uw lokale longformularium (mits elektronisch beschikbaar in HIS en bekend bij stuurgroep FGV en goedgekeurd door uw preferente verzekeraar)

De indicatoren FGV1 en FGV2-diagnose worden berekend voor één van de onderstaande formularia. Indien je een formularium gebruikt dat niet op deze lijst staat, vindt de toetsing plaats op het NHG-formularium. Jouw HIS geeft dan aan dat de indicator is berekend op basis van het NHG-formularium.

De formularia waar je uit kunt kiezen zijn:

  • NHG
  • Health Base (Medicom)
  • Nijmegen
  • FTO Asten
  • MIJN.streek
  • SOFA
  • Heuvelland
  • PoZoB
  • Cohesie
  • Medicamus

Indicator FGV3 wordt berekend op je lokale longformularium, mits elektronisch beschikbaar in je HIS of via Prescriptor, bekend bij stuurgroep FGV, en goedgekeurd door jouw preferente verzekeraar.

Bij Medicom en Chipsoft kunt je jouw score per kwartaal in zien. Voor alle andere HISsen kun je – als je gebruik maakt van Rx Conform van Digitalis – in die applicatie jouw (tussentijdse) resultaten bekijken en rapporten inzien over de achterliggende voorschriften. Ook wordt hier de actuele verzendstatus (wel/niet verzonden naar het Nivel) aangegeven.

Ja. Op de website van het Nivel wordt na afloop van elk kwartaal een update gegeven over de gemiddelde score op de indicatoren FGV. In verschillende grafieken wordt de gemiddelde score weergegeven, inclusief het interval waar 80% van de praktijken in scoren. De scores zijn berekend op basis van alle praktijken die gegevens hebben aangeleverd ten behoeve van de prestatiebeloning voor doelmatig voorschrijven. Je kunt jouw eigen score hiermee vergelijken. De volgende informatie is beschikbaar:

  • Gemiddelde scores indicator FGV1 voor het NHG en Health Base formularium, voor elk kwartaal, vanaf 2018.
  • Gemiddelde scores indicator FGV1 volgens de combinatietoets, per kwartaal vanaf het 3e kwartaal van 2019. Los gerapporteerd voor elk regionale formularium.

De scores op indicator FGV2-diagnose en FGV3-long worden in de loop van 2021 toegevoegd.

Nee, alleen de grote zorgverzekeraars(Menzis, CZ, VGZ, Zilveren Kruis en Zorg & Zekerheid) hebben het Formulariumgericht Voorschrijven in hun contract opgenomen. Heb je dus een andere preferente zorgverzekeraar, dan is doelmatig voorschrijven in segment 3 op een andere manier (of helemaal niet) ingevuld in je contract. Kijk hiervoor in je contract, of neem contact op met jouw preferente zorgverzekeraar.

Je zorgverzekeraar heeft naar jou de afkapwaarden en daarbij horende beloning gecommuniceerd. De afkapwaarden worden bepaald per formularium op basis van de praktijkvariatie van de binnengekomen scores. De afkapwaarden en de indeling in kwartielen of een enkel afkappunt  kunnen tussen de zorgverzekeraars verschillen.

Ook de meetperiode verschilt per zorgverzekeraar. De meetperiode varieert van een half jaar, 3 kwartalen, tot een heel jaar. Het vaststellen van de afkapwaarden en de daarbij behorende tarieven gebeurt door iedere zorgverzekeraar afzonderlijk, meestal op basis van de meting over de afgelopen meetperiode.

De tarieven zijn vergelijkbaar met de tarieven voor doelmatig voorschrijven. Jouw preferente zorgverzekeraar heeft deze bekend gemaakt. Het totaalbedrag voor Formulariumgericht Voorschrijven dat beschikbaar is voor alle huisartsen, is gelijk aan het bedrag dat tot en met 2017 beschikbaar was voor doelmatig voorschrijven.

Na afloop van het meetjaar worden de gegevens aangeleverd naar de zorgverzekeraars. De deadline voor huisartsen (alleen van toepassing als er toestemming gegeven moet worden in het HIS, dit is eenmalig nodig, let op bij wijzigingen in AGB code of wisseling van HIS) is 31 december van het meetjaar. In de derde week van januari worden de gegevens vanuit het HIS/RxConForm aangeleverd bij het Nivel. Deze controleert de scores en verzend deze naar de zorgverzekeraars. Aanvullend wordt na afloop van kwartaal twee ook een aanlevering gedaan aan alleen Menzis.

Het is belangrijk dat je als huisarts voor het einde van het jaar toestemming geeft voor de gegevens aanlevering als de praktijk in aanmerking wil komen voor de prestatiebeloning. Als jouw gegevens na 31 december bij het Nivel worden aangeleverd is de kans groot dat je scores niet meer naar de zorgverzekeraar worden verzonden. 

In het geval van Medicom: Controleer eerst zelf of de toestemming goed staat op de volgende manier binnen Medicom; Hoofdmenu Medicom – Praktijk beheer – Onderhoud instellingen – Externe toegang – Klik op uw praktijk – Controleer of de instelling op ‘Ja’ staat en er een mailadres is ingevuld. Staat deze op nee, neem dan contact op met de supportafdeling van Medicom om de resultaten alsnog aan te leveren.
Tevens verwijzen wij je graag naar het volgende nieuwsbericht: PharmaPartners lanceert nieuwe module Formularium Gericht Voorschrijven 

In het geval van andere HISsen geef je toestemming via RxConForm: zie http://www.prescriptor.nl/nl/nieuws/Status-FGV-bij-HISsen.
Zie ook het antwoord bij vraag 4.

Bij het bepalen van eerste voorschriften binnen de praktijk, worden eerst de voorschriften door de specialist verwijderd. Vervolgens wordt er gekeken naar wat eerste recepten door de huisarts zijn. Het is daarom mogelijk dat een eerste voorschrift door de huisarts eigenlijk een herhaalrecept van de specialist is.  

Wij vinden dit ongewenst en er wordt voor de toekomst gekeken of en hoe dit beter ondervangen kan worden. In algemene zin wordt je door deze werkwijze niet benadeeld. Je wordt bij het berekenen van de percentages vergeleken met je collega’s die hetzelfde probleem hebben. In specifieke gevallen kan het wel zo zijn, bijvoorbeeld doordat je juist afspraken gemaakt hebt met een specialist om grote groepen patiënten over te nemen. In dat geval adviseren wij je contact op te nemen met jouw preferente zorgverzekeraar en bij blijvende onduidelijkheid met ons (via i.de.ruiter@lhv.nl).

Medicom: Sinds 2021 heb je voor deelname aan Formulariumgericht Voorschrijven een betaalde module nodig. Dit geldt ook voor indicator FGV1 die voorheen in de onbetaalde basismodule was opgenomen. Zie voor meer informatie en de aanmeldingsknop voor de FGV module: https://www.pharmapartners.nl/fgv/. Zonder FGV module in Medicom maak je geen aanspraak op de prestatiebeloning.

Digitalis/Rx ConForm: Je hebt een licentie nodig voor de Rx ConForm module, bij Digitalis geregistreerd en tenaamgesteld op de praktijk. Let op! Je kunt hiervoor geen generieke licentie gebruiken. Aan dit gebruik zijn kosten verbonden, waarvoor je een factuur ontvangt (Promedico-ASP) of welke collectief worden verrekend door jouw HIS.

Nee, voor het aanleveren van de gegevens vanuit Promedico-ASP aan het Nivel heb je een licentie voor de Rx ConForm module naast Prescriptor nodig, bij Digitalis geregistreerd en tenaamgesteld op de praktijk. Promedico-ASP gebruikers maken on-demand gebruik van de RxConform module voor het aanleveren van gegevens aan het Nivel. Aan dit gebruik zijn kosten verbonden, waarvoor je een factuur ontvangt.

De combinatietoets is sinds 2020 een meting binnen de indicatoren FGV1 en FGV2-diagnose waarbij het gebruik van een regionaal formularium wordt gecombineerd met het NHG-formularium. In de teller staat dan het aantal eerste voorschriften volgens het regionale formularium, aangevuld met de werkzame stoffen (ATC-codes) uit het NHG formularium en in de noemer het totaal aantal eerste voorschriften.

Door het regionale formularium te combineren met het NHG formularium ontstaat een gecombineerd formularium waarop wordt getoetst. Deze combinatie doet recht aan het belang van het regionaal afstemmen van farmacotherapeutisch beleid.

Voor de volgende formularia worden deze combinatiescores berekend: MIJN.streek, Nijmegen, SOFA, Cohesie, Heuvelland, PoZoB en Medicamus. Voor praktijken die Medicom gebruiken wordt de combinatietoets niet toegepast, de meting blijft uitsluitend gebaseerd op het Health Base formularium.

Wellicht, er wordt een verkenning gedaan in 2021 voor een indicator waarin behandelstappen (volgens de NHG standaarden) worden meegenomen in de FGV toets.

Formulariumgericht voorschrijven

Lees hier meer informatie over FGV, wat verzekeraars nu aanbieden en hoe FGV werkt(e). 

Nieuws

Menzis heeft haar zorginkoopbeleid 2025 gepubliceerd en dat bevat een aantal substantiële wijzigingen. Van velen van jullie hoorden wij al

Op 22 april hebben we als overlegteam Hechte Huisartsenzorg een stevig maar constructief overleg gehad met de Menzis delegatie over

Huisartsen bieden steeds vaker zorg aan ouderen in kleinschalige woonvoorzieningen. Dat loopt niet altijd goed. Wat kan je doen als