Wet DBA en waarneemcontracten

Laatst bijgewerkt: 28/11/2019 - 15:19
Wet DBA en waarneemcontracten
Vanwege de komst van de Wet DBA op 1 mei 2016 heeft de LHV voor u als waarnemend huisarts of praktijkhouder modelcontracten ontwikkeld. Nu er veranderingen aan zitten te komen voor de Wet DBA houden we u graag op de hoogte van al het nieuws rond dit onderwerp.

Op grond van de huidige Wet DBA, die door de Belastingdienst pas gehandhaafd wordt vanaf 1 januari 2021, is het raadzaam om als waarnemer en praktijkhouder gebruik te maken van modelovereenkomsten om de waarneming te regelen. Op die manier voorkomt u dat de waarneemwerkzaamheden worden aangemerkt als werkzaamheden in dienstbetrekking. Zie het tabblad 'Modelcontracten'. 

Omdat er veel kritiek is gekomen op de huidige Wet DBA zal die worden aangepast. Welke aanpassingen dit precies zullen zijn en wat ze voor u of uw praktijk betekenen, is vooralsnog onbekend. Al het nieuws omtrent dit onderwerp vindt u onder het tabblad 'Opvolger van de Wet DBA'.

Apotheekhoudend

Voor informatie over waarneming regelen in de apotheekhoudende huisartsenpraktijk verwijzen we u graag naar de website van de Apotheekhoudende Afdeling LHV.

We houden u graag op de hoogte van ontwikkelingen omtrent de opvolger van de Wet DBA. Daarom hebben we een tijdpad opgesteld. 

Bekijk hier het tijdpad

 • Ondanks het feit dat de handhaving van de Wet DBA is uitgesteld tot tenminste 1 januari 2021 blijft ons advies voor praktijkhouders en waarnemers: maak gebruik van de LHV-contractgenerator. Daarmee maakt u overeenkomsten aan die door de belastingdienst zijn goedgekeurd en die bovendien de belangrijkste afspraken rondom waarneming vastleggen (waaronder wederzijdse rechten en verplichtingen in verband met de Wkkgz).

  De contractgenerator die u kunt gebruiken voor duurwaarnemingen, incidentele waarnemingen en waarnemingen van ANW-diensten, vereenvoudigt het maken van afspraken tussen waarnemers en praktijkhouders aanzienlijk; aan de hand van een aantal korte vragen ontvangt u een kant-en-klare overeenkomst in uw mailbox.

  Naar de LHV-contractgenerator

 • Het Kabinet komt waarschijnlijk in 2021 met nieuwe wetgeving voor zzp’ers. Deze wetgeving wordt ook van toepassing op zelfstandig werkende zorgprofessionals zoals waarnemend huisartsen. Praktijkhouders die met waarnemers werken, krijgen er ook mee te maken. De LHV is samen met andere zorgorganisaties bezorgd dat zorgspecifieke punten onvoldoende worden meegenomen in het nieuwe wetsvoorstel, met negatieve gevolgen voor de gezondheidszorg. Zo zou bijvoorbeeld het langer dan een jaar waarnemen voor één opdrachtgever problematisch kunnen worden.

  Algemeen: vervanging Wet DBA

  Het Kabinet Rutte III heeft in zijn regeringsakkoord aangekondigd dat de Wet DBA grondig wordt herzien.

  1. Voor opdrachtgevers die zelfstandigen inhuren tegen een (zeer) laag tarief ( 16 euro) gaat een verplicht minimumtarief gelden.
  2. Voor zelfstandigen die ingehuurd worden boven een tarief van 75 euro (prijspeil 2019) komt er een opt-out regeling, die het een stuk eenvoudiger moet maken om zaken te doen. Die opt – outregeling geldt voor opdrachten van maximaal een jaar, na dat jaar geldt de opt – out niet meer, verlenging onder de opt-out is ook niet mogelijk.
  3. Waarnemende huisartsen vallen voornamelijk in het (grote) tussengebied (16 tot 75 Euro (prijspeil 2019)). Hierbij vult de opdrachtgever vooraf een webmodule in waarna ze, bij een positief antwoord, een ‘opdrachtgeversverklaring‘ krijgen die zekerheid biedt dat er niet in loondienst wordt gewerkt. Het gebruik van de webmodule wordt niet verplicht. Huisartsen kunnen de door de LHV ontwikkelde en door de belastingdienst goedgekeurde overeenkomsten blijven gebruiken. Wél kan door invulling van de webmodule wat extra fiscale zekerheid worden verkregen. Het is nu nog niet bekend welke vragen in de webmodule worden gesteld en tot welke uitkomst invulling leidt.  

  Bron: Zipconomy.nl. Lees meer.

  De waarnemend huisarts zal vooral vallen in categorie 3, opdrachten tussen de 16 en 75 euro per uur. Daarvoor wordt een webmodule ontwikkeld waaruit dan een “opdrachtgeversverklaring” rolt: de opdracht kan wel of niet buiten loondienst worden gedaan. Het is nu nog niet bekend welke vragen in de webmodule zullen worden gesteld en of dit tot problemen zal gaan leiden bij de verstrekking van opdrachtgeversverklaringen met betrekking tot waarneemwerkzaamheden. De LHV is van mening dat in de vraagstelling rekening moet worden gehouden met de specifieke situatie in de zorg en gaat hierover binnenkort het gesprek aan met de betrokken ambtenaren.

  Minister Koolmees heeft aangegeven er nog steeds naar te streven de concept-wetteksten oktober 2019 af te hebben.

Stel uw vraag

David Renkema

David Renkema

085 04 80 076