Toolkit Delen personeelskosten tussen huisartsenpraktijken

 
Toolkit Delen personeelskosten tussen huisartsenpraktijken
Heeft u personeel in dienst dat ook in een andere huisartsenpraktijk werkt? Dan is het mogelijk om kosten met de andere praktijk te delen en vrijgesteld te worden van omzetbelasting. De LHV-toolkit 'Delen personeelskosten tussen huisartsenpraktijken' helpt u hierbij en bevat modelovereenkomsten die u op uw eigen situatie kunt toespitsen.

Download de toolkit

Er zijn twee soorten overeenkomsten die u kunt gebruiken om de personeelskosten tussen meerdere huisartsenpraktijken te verdelen:

  • de POT-overeenkomst tot verrekening van personeelskosten
  • de overeenkomst van kosten voor gemene rekening: de KVGR

In de toolkit leggen we uit wat deze overeenkomsten inhouden, wat de verschillen tussen de twee opties zijn en bieden we u voor beide opties een modelovereenkomst aan.

Aanvullend advies nodig?

Wilt u advies over welke overeenkomst het beste bij uw situatie past of weten of uw eigen invulling van de modelovereenkomst klopt? Neem dan contact op met de afdeling Juridische Zaken van de LHV via 085 04 80 076 of via jz@lhv.nl.

Exclusief voor LHV-leden

De toolkit Delen personeelskosten tussen huisartsenpraktijken is een ledenservice van de LHV. Daarom moet u ingelogd zijn om de toolkit te kunnen downloaden.

Meer kostensoorten delen Als u behalve personeelskosten meer kostensoorten met elkaar wilt gaan delen (bijvoorbeeld in HOED-verband), zijn deze modellen niet geschikt. In die situatie verwijzen we u naar het model voor een kostenmaatschap.

Btw bij huisartsen Meer weten over btw in de huisartsenzorg? Daarvoor heeft de LHV de handleiding Btw bij huisartsen. Bekijk ook eens het artikel Btw betalen over uitgeleende assistent?.

eHerkenning en potovereenkomsten tijdelijke oplossing: Werkgevers die digitaal met het UWV willen communiceren moeten daarbij gebruikmaken van eHerkenning. Alleen is het voor gezamenlijke werkgevers met een POT-overeenkomst nog niet mogelijk om eHerkenning aan te vragen. Voorlopig gaat de communicatie met het UWV in dit geval per post. Direct naar de papieren formulieren van het UWV en lees hieronder wat de LHV voor u doet.

EHerkenning en POT-overeenkomst, wat doet de LHV?

Voor een POT-verband is het nu niet mogelijk om eHerkenning aan te vragen, omdat eHerkenning een KVK-nummer vereist en POT-verbanden niet zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De LHV heeft hierover in 2019 contact opgenomen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor de uitrol van eHerkenning. Het ministerie werkt aan een oplossing die het ook voor POT-verbanden mogelijk maakt om eHerkenning aan te vragen. 

Navraag bij het UWV leerde ons dat in dat geval de communicatie door POT-verbanden met UWV voorlopig weer via de papieren weg moet, totdat er een oplossing is. Helaas is het ook niet mogelijk om uw administratiekantoor te machtigen als intermediair, want voor het afgeven van een machtiging is ook een inschrijving bij de Kamer van Koophandel noodzakelijk. Ons uitdrukkelijke advies is om een POT-verband in ieder geval niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.