Spring naar content

Fase 1: Oriënteren op een eigen praktijk

Past het praktijkhouderschap bij uw drijfveren? Wat gaf de doorslag voor andere huisartsen? En met wie kunt u sparren over uw vragen en ideeën? Verken hier uw persoonlijke ambities.

Een huisartsenpraktijk is een onderneming. Als praktijkhouder komt u in aanraking met ondernemersvraagstukken zoals strategie, huisvesting, administratie en declaratieverkeer. Dit kost in het begin veel tijd, maar het praktijkhouderschap biedt u ook de kans om zélf keuzes maken over de manier waarop u wilt werken.

Wat kenmerkt een praktijkhouder?

  • U bent bereid veel tijd in uw praktijk te steken. Uw thuisfront en directe omgeving steunen u daarin.
  • U weet wat u wilt bereiken en hoe u zich met uw zorg wilt onderscheiden in de markt. U hebt genoeg sociale en communicatieve vaardigheden om patiënten aan te trekken.
  • U bent stressbestendig en hebt vertrouwen in de zorg die u biedt. U hebt zelfdiscipline en neemt beslissingen weloverwogen. Mocht u tegenslag ervaren, dan gaat u met frisse moed door.
  • U vindt het leuk om mensen aan te sturen, te motiveren en te ondersteunen.

Ons advies is: begin met goed rondkijken. Op huisartsenposten, in verschillende praktijken, in een dorp of in een stad en met verschillende patiënten. Doe eventueel praktijkervaring op in dienstverband, of door waar te nemen. Deze periode helpt u bij het vormen van een mening.

Sparren met collega’s

Sparren met collega’s over het starten van een eigen praktijk? Meld u dan nu aan voor het thema Praktijkstart op het Ledenforum en stel uw vraag aan uw voorgangers.

Naar het thema Praktijkstart.