Wat moet je als huisartsenpraktijk doen voor een PGO-aansluiting?
Per 1 juli 2024 moeten alle huisartsenpraktijken een PGO-aansluiting hebben om aan patiënten via een PGO (met MedMij label) inzage te geven in de medicatievoorschriften.
95% van de huisartsenpraktijken zijn via het programma OPEN klaar, mits ze op ZAL zijn aangesloten, voor de wettelijke verplichting om medicatievoorschriften te ontsluiten met een door de patiënt zelf uitgekozen Gezondheidsomgeving (PGO). Een klein deel van de praktijken voldoet nog niet. Voor de groep huisartsen die nu starten om te voldoen aan de WEGIZ-AMvB ’Aanwijzen van het versturen van een recept door huisarts aan terhandsteller als aangewezen gegevensuitwisseling en beschikbaar stellen voor een persoonlijke gezondheidsomgeving’ leggen we op deze pagina uit hoe je dat doet.
Samengevat:
- De aansluiting van je HIS met een via MEDMIJ goedgekeurd PGO is -via je HIS-leverancier- snel te regelen. Wel moet je goed letten op de administratieve handelingen die je moet organiseren rond de technische aansluiting.
- VWS heeft besloten geen kosten te vergoeden.
- Handhaving per 1 juli. Het beschikbaar stellen van het medicatievoorschrift is verplicht. De IGJ kan daarop gaan handhaven als ze een melding krijgen. De IGJ houdt dan rekening met de risico’s en de omstandigheden.
- Verder heeft de aansluiting impact op de organisatie in de praktijk die jezelf moet regelen:
- het opnieuw inrichten van werkafspraken binnen je team
- voorlichting voor personeel (wat is PGO en wat staat waar, wat ziet de patiënt?, etc)
Heb je vragen? Neem dan contact op met het PGO-informatiepunt
Stap 1: in de implementatie: de DV(Z)A
We leggen je uit wat dit is, wat je als praktijk moet doen en hoe het zit met de kosten.
Stap 2: Hoe organiseer je jouw praktijk
Naast de harde technische implementatie van de techniek zijn er ook veel aanpassingen nodig in de werkwijze in de praktijk. VWS gaat ervoor zorgen dat er in het najaar 2024 een scholingsaanbod voor huisartsenpraktijken komt. Dit aanbod wordt via de LHV-academie beschikbaar gesteld.
Het scholingsaanbod zorgt voor achtergrondinformatie over PGO’s: wat is het, welke informatie bevat het en wat kan een patiënt met een PGO. Met het scholingsaanbod weten huisartsenpraktijken wat zij mogen verwachten en waarmee zij rekening moeten houden bij het aanpassen van hun werkprocessen ivm online inzage en meer specifiek de mogelijke inzage in het medicatievoorschrift via een PGO (de per 1 juli jl. van kracht geworden Wegiz-AMvB).
Patiënteninformatie over PGO’s
Patiënten kunnen komen met vragen over hun PGO. Als huisarts ontsluit je alleen de gegevens in een door de patiënt zelf gekozen PGO. Als patiënten over hun PGO vragen hebben, dan kun je verwijzen naar het PGO-informatiepunt.
PGO-informatiepunt
Het informatiepunt is bedoeld voor burgers en zorgprofessionals die vragen hebben of hulp nodig hebben bij het gebruik van persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) en/of het aansluiten op MedMij.
Het PGO-informatiepunt is bereikbaar via 085-303 4959 op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 uur. Bel je buiten deze tijden, dan word je de volgende werkdag teruggebeld.
Nieuws
Op woensdag 16 oktober vindt het commissiedebat ouderenzorg plaats met minister Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en staatssecretaris Maeijer (Langdurige
Namens de afdeling Gelre-IJssel waren Ingrid en Maaike bij de LHV-vergadering aanwezig. Er zijn veel onderwerpen besproken. Hieronder een korte
Vele huisartsen herhalen frequent medicatie van de specialist, maar dat kan ook anders, goede afspraken hierover komen de kwaliteit van
Meer weten?
Heb je vragen? We staan je graag te woord!