Spring naar content

Samenwerken in de regio

Ook in jouw regio hebben huisartsen zich georganiseerd. Met welke samenwerking kun je je voordeel doen? Waar kun je op rekenen? En hoe kun je je mening laten horen? Op deze pagina vind je informatie over samenwerken in jouw regio.

Als huisarts wil je weten hoe en op welke schaal huisartsen in je regio of wijk georganiseerd zijn. Ben je al aangesloten bij een organisatieverband? Ook dan zijn er misschien nog andere mogelijkheden om samen te werken waar je van kunt profiteren. Bijvoorbeeld als je je vestigt als praktijkhouder in een regio of dit overweegt. Of als je houvast zoekt in de organisatie van zorg voor kwetsbare groepen zoals ouderen of mensen in een achterstandswijk. En ook wanneer je het regionale zorgbeleid mede wilt beïnvloeden of je stem wilt laten horen over landelijke ontwikkelingen.

Samenwerken werkt

In veel regio’s kun je via de regionale huisartsenorganisaties ondersteuning krijgen op het gebied van ICT, arbeidsmarkt, bedrijfsvoering en kwaliteitsbeleid  Daarnaast kun je je voordeel doen met regioplannen en samenwerkingsafspraken. Bijvoorbeeld met gemeenten, andere regionale zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Meer informatie over regionale samenwerking vindt je op de website Hechte Huisartsenzorg.

Je leest hier ook meer over de bouwstenen en randvoorwaarden voor samenwerking. Wil je weten hoe huisartsen in jouw regio samenwerken en hoe dit in andere regio’s gebeurt? Bekijk dan deze interactieve regiokaart.

Alle huisartsen betrekken bij regionale samenwerking

Het is belangrijk dat elke huisarts in elke regio kan terugvallen op een sterke regionale huisartsenorganisatie. Voor ondersteuning, kennis en informatie en regionale belangenbehartiging, in elke loopbaanfase van het huisartsenvak. Daarom moeten regionale huisartsenorganisaties ook niet-praktijkhoudend huisartsen (meer) betrekken. Alle huisartsen moeten lid kunnen worden van de regio-organisatie en hierin stemrecht hebben. Lees wat je als niet-praktijkhouder zelf kunt doen om je betrokkenheid te vergroten en hoe je als praktijkhouder daarbij kunt helpen. En doe inspiratie op met voorbeelden van hoe huisartsenorganisaties in allerlei regio’s alle huisartsen betrekken.

Ben je bestuurlijk actief in een regionale huisartsenorganisatie? Bekijk dan de Handreiking Om de betrokkenheid van alle huisartsen bij regionale huisartsenorganisaties te vergroten.

Uit De Dokter

Huisartsen die patiënten voor niet-medische problemen willen doorsturen naar het sociaal domein, lopen soms vast in het oerwoud van aanbieders

Niet-praktijkhoudende huisartsen zijn steeds vaker actief betrokken bij een regionale huisartsenorganisatie. De LHV moedigt die ontwikkeling aan, vertelt regiocoördinator Jorg

Eerstelijns zorgverleners weten elkaar in het ene dorp of stadsdeel veel beter te vinden dan in het andere. Efficiënte wijksamenwerking

Nieuws

Geen items gevonden