Over de huisarts

 
Medisch-Generalistisch, continu, persoonsgericht en gezamenlijk. Deze kernwaarden delen alle huisartsen in Nederland met elkaar. Wat maakt de positie van de huisartsen binnen de zorg zo uniek? Hoe ziet hun dagelijkse praktijk eruit? En hoe worden ze gewaardeerd door hun patiënten?

De huisartsDe huisarts heeft in Nederland een unieke positie binnen de zorg. Huisartsen kennen hun patiënten en diens gezinssituatie vaak al langere tijd. Hierdoor kunnen ze verbanden leggen tussen klachten en iemands persoonlijke achtergrond en situatie. Daarnaast handelen huisartsen in ruim 94 procent van de gevallen klachten van patiënten zelf af. De totale kosten van de huisartsenzorg bedragen slechts 6 procent van de totale zorgkosten in Nederland.

De huisarts: vertrouwd en gewaardeerd

In 2015 onderzocht de LHV hoe Nederlanders aankijken tegen de huisarts. De tevredenheid met en het vertrouwen in de huisarts is onverminderd groot. Dat blijkt ook uit het rapportcijfer dat Nederlanders hun huisarts geven: een 7,9. Wilt u weten wat er nog meer uit het onderzoek naar voren kwam? In een factsheet delen we de belangrijkste uitkomsten met u.

Bekijk de factsheet met de uitkomsten van het onderzoek

Huisartsenzorg in cijfers

Bent u benieuwd hoeveel huisartspraktijken Nederland telt? Of hoeveel consulten huisartsen jaarlijks afhandelen? En wat dat ongeveer kost? Diverse organisaties, zoals het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), publiceren kerncijfers die inzicht geven in de huisartsenzorg in Nederland.

Bekijk de kerncijfers over de huisartsenzorg 

Zó werkt de huisartsenzorg

Benieuwd hoe de huisartsenzorg in Nederland georganiseerd is? U leest het in het boek Zó werkt de huisartsenzorg. Het boek legt uit welke wetten een rol spelen en hoe de financiering is geregeld. De LHV heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming van het boek. Meer informatie

Mijn Dokter

Mijn Dokter is een speciale eenmalige uitgave van De Dokter, het ledenmagazine van de LHV. Met deze uitgave willen we patiënten en andere belangstellende een kijkje achter de schermen van de huisartsenpraktijk bieden. U kunt het tijdschrift hieronder doorbladeren.