Spring naar content

Ziekte

Als werkgever heb je ook te maken met ziekte van je personeel. We helpen je graag verder op weg met bijvoorbeeld het ziekteverzuimprotocol en re-integratie. Ook zetten we op een rij welke stappen je kunt nemen bij een zieke medewerker. En wat je kunt doen om ziekteverzuim voor te zijn.

Ziekteverzuim voorkomen

Verzuim voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe kun je verzuim voorkomen? En welke signalen wijzen bijvoorbeeld op mogelijke uitval van personeel? In onze Handreiking Preventie van ziekteverzuim lees je praktische tips om (onnodig) verzuim te voorkomen.

Naar de Handreiking Preventie van ziekteverzuim.

Met het stijgende ziekteverzuim, lange wachtlijsten en een tekort aan personeel in huisartsenpraktijken, is het nóg belangrijker om ziekteverzuim te voorkomen. Daarom bieden wij in samenwerking met Nationale-Nederlanden, HCS en Zorg van de Zaak preventietrainingen aan voor werknemers in huisartsenpraktijken.

5 tips over verzuim voorkomen

Handig: 5 vragen en antwoorden om verzuim te voorkomen. Welke signalen wijzen erop dat een medewerker mogelijk uitvalt? En hoe ga je het gesprek aan over verzuim?

Is je medewerker toch ziek?

Wanneer je in je praktijk te maken krijgt met ziekteverzuim, is het fijn dat iedereen weet hoe je daarmee omgaat. Hiervoor stel je een ziekteverzuimprotocol op. Dat geeft duidelijkheid voor je team, over de rollen en afspraken bij ziekte. In onze handreiking vind je een voorbeeld verzuimprotocol. Met een aantal tips pas je dat gemakkelijk aan de situatie in je praktijk aan.

Naar de Handreiking ziekteverzuimprotocol.

Bij een ziekmelding van je medewerker begint een proces waarin je als werkgever verschillende taken hebt. Doel is om je medewerker zo snel mogelijk terug te laten keren en langdurig verzuim te voorkomen. Wat je wanneer moet doen, lees je in ons stappenplan. Ook lees je meer over wat te doen als je twijfelt over de ziekmelding. Of hoe om te gaan met een ziekmelding en vakantieverlof?

Naar het Stappenplan en de ziektewijzer.

Tijdelijke uitval

We hebben een aantal tips over flexibele inzet van personeel voor je op een rij gezet op deze thempagina.

Re-integratie zieke medewerker

Als je medeweker niet snel weer aan het werk kan, moet je samen met je medewerker werken aan terugkeer naar het werk. In onze handreiking lees je meer over het re-integratietraject. Ook vind je er tips voor een snelle en effectieve re-integratie.

Naar de Handreiking re-integratie zieke medewerker.

Nascholing ziekteverzuim

Het volgen van nascholing geeft je rust als werkgever. Als je weet wat je wanneer moet regelen, hoef je minder ad hoc te werken.