Spring naar content

Ziekte

Als werkgever heeft u ook te maken met ziekte van uw personeel. We helpen u graag verder op weg met bijvoorbeeld het ziekteverzuimprotocol en re-integratie. Ook zetten we op een rij welke stappen u kunt nemen bij een zieke medewerker. En wat u kunt doen aan het voorkomen van ziekteverzuim.

Ziekteverzuim voorkomen

Verzuim voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe kunt u verzuim voorkomen? En welke signalen wijzen bijvoorbeeld op mogelijke uitval van personeel? In onze Handreiking Preventie van ziekteverzuim leest u praktische tips om (onnodig) verzuim te voorkomen.

Naar de Handreiking Preventie van ziekteverzuim.

Met het stijgende ziekteverzuim, lange wachtlijsten en een tekort aan personeel in huisartsenpraktijken, is het nóg belangrijker om ziekteverzuim te voorkomen. Daarom bieden wij in samenwerking met Nationale-Nederlanden, HCS en Zorg van de Zaak preventietrainingen aan voor werknemers in huisartsenpraktijken.

5 tips over verzuim voorkomen

Handig: 5 vragen en antwoorden om verzuim te voorkomen. Welke signalen wijzen erop dat een medewerker mogelijk uitvalt? En hoe ga je het gesprek aan over verzuim?

Is uw medewerker toch ziek?

Wanneer u in uw praktijk te maken krijgt met ziekteverzuim is het fijn dat iedereen weet hoe u daarmee omgaat. Hiervoor stelt u een ziekteverzuimprotocol op. Dat geeft duidelijkheid voor uw team, over de rollen en afspraken bij ziekte. In onze handreiking vindt u een voorbeeld verzuimprotocol. Met een aantal tips past u dat gemakkelijk aan de situatie in uw praktijk aan.

Naar de Handreiking ziekteverzuimprotocol.

Bij een ziekmelding van uw medewerker begint een proces waarin u als werkgever verschillende taken heeft. Doel is om uw medewerker zo snel mogelijk terug te laten keren en langdurig verzuim te voorkomen. Wat u wanneer moet doen, leest u in ons stappenplan. Ook leest u meer over wat te doen als u twijfelt over de ziekmelding? Of hoe om te gaan met een ziekmelding en vakantieverlof?

Naar het Stappenplan en ziektewijzer.

Tijdelijke uitval

We hebben een aantal tips over flexibele inzet van personeel voor je op een rij gezet op deze thempagina.

Re-integratie zieke medewerker

Als uw medeweker niet snel weer aan het werk kan, moet u samen met uw medewerker werken aan terugkeer naar het werk. In onze handreiking leest u meer over het re-integratietraject. Ook vindt u er tips voor een snelle en effectieve re-integratie.

Naar de Handreiking re-integratie zieke medewerker.

Nascholing ziekteverzuim

Het volgen van nascholing geeft u rust als werkgever. Als u weet wat u wanneer moet regelen, hoeft u minder ad hoc te werken.