Spring naar content

Fase 3: Voorbereiding en praktische zaken

Tips voor huisvesting, een ondernemersplan, het opzetten van een boekhouding en het regelen van alle verzekeringen en registraties. Maak kennis met relevante wetgeving.

Huisvesting

Als beginnend huisarts heeft u praktijkruimte nodig. Wellicht gaat u in een bestaand praktijkpand werken en overweegt u een verbouwing. Het kan ook zijn dat u over nieuwbouw nadenkt. Een belangrijke keuze is: wilt u praktijkruimte kopen of huren? In het handboek leest u alles over uw huisvestingskeuzes: de locatie, indeling en functionaliteiten. Hoe u goed zicht houdt op kosten en contracten. En waarmee de LHV u kan helpen.

Heeft u huisvestingsproblemen? Ook daar hoort de LHV graag meer over. Bekijk het thema huisvestingsproblemen.

Ondernemersplan

Het schrijven van een ondernemersplan helpt u keuzes te maken, prioriteiten te stellen en uw strategie te kiezen. Ook heeft u het nodig om financiering te krijgen bij de bank. In het handboek leest u hoe u een ondernemersplan schrijft en welke onderdelen hierin terugkomen, zoals:

 • missie en visie
 • interne en externe analyse
 • plannen en doelen
 • financieel overzicht
 • kwaliteit en samenwerken

Voor de bank zijn de in- en externe analyse en uw financiële plan het meest belangrijk.

Uw financiële administratie

Hoe zet u nu een goede financiële administratie op? En welke verplichtingen heeft u bijvoorbeeld voor de Belastingdienst? In het handboek leest u precies wat u allemaal moet regelen en hoe u dat doet. Denk aan tips over:

 • wat u zelf moet doen en wat u kunt uitbesteden
 • het kiezen van een boekhoudprogramma, bij voorkeur gekoppeld aan uw HIS
 • het opzetten van een zakelijke bankrekening, een kasboek voor de kleine kas en bankboek
 • het omgaan met uitbetaalde declaraties, het grootste deel van de omzet van uw praktijk
 • hoe u een jaarrekening laat opstellen door een accountant
 • waarom u een salarisadministratie het beste kunt uitbesteden
 • hoe u aangifte doet van inkomstenbelasting en op welke belastingvoordelen voor (startende) ondernemers u allemaal recht heeft

Verzekeringen voor praktijkhouders

Een ongeluk tijdens uw werk zit in een klein hoekje en kan soms grote gevolgen hebben. Welke verzekeringen hebt u nodig of zijn handig? In het handboek leest u alles over bijvoorbeeld:

 • De beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de rechtsbijstandsverzekering.
 • Uw arbeidsongeschiktheidsverzekering, inclusief regelingen voor zwangerschap. En de ziekteverzuimverzekering en collectieve WGA-verzekering voor zieke medewerkers.
 • Gebouwenverzekering (ook bij huur) tegen bijvoorbeeld brand, storm en waterschade.

Als u als praktijkhouder aan de slag gaat, is de kans groot dat u al als huisarts werkt. En dus bepaalde verzekeringen al heeft afgesloten. Of de maatschap heeft dat al geregeld. Ga na of de polissen nog aansluiten op uw nieuwe situatie. Laat u hierover informeren door een assurantieadviseur.

Speciaal voor onze leden en uw personeel hebben wij collectieve verzekeringen en mantelcontracten afgesloten. Zoals de Aansprakelijkheidsverzekering / rechtsbijstandsverzekering en de Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Bekijk alle verzekeringen

Uw pensioen

U begint net met een eigen praktijk, dus uw pensioen is waarschijnlijk nog ver weg. Wat moet u alvast regelen?
Stichting Pensioenfonds Huisartsen (SPH) verzorgt het collectieve pensioen verzorgt van, voor en door huisartsen. Het is verstandig u hiervoor alvast aan te melden. In het handboek leest u precies wat de pensioenregeling van SPH inhoudt en hoe u zich aanmeldt.

Wetgeving voor praktijkhouders

Als huisarts hebt u met veel wetgeving te maken, die in meer of mindere mate ook invloed hebben op het praktijkhouderschap. In het handboek hebben we alle wetten nog eens overzichtelijk voor u op een rij gezet. Denk daarbij onder andere aan de Wet BIG, WGBO, Klachtenwet, Wet langdurige zorg en nog veel meer.