Spring naar content

Werken als waarnemend huisarts

Of u nu net begint als waarnemend huisarts of juist al jaren zzp’er bent in de huisartsenzorg: het is belangrijk dat u een aantal zaken goed regelt. Is uw samenwerkingsvorm haalbaar gezien de fiscale regels over zzp’en? Hoe bepaalt u uw tarief? Waar vindt u waarneemklussen? En wanneer kunt u beter een andere werkvorm overwegen? We zetten alles op een rij.

Oriënteren op waarnemen

Wilt u als waarnemend huisarts ook in loondienst werken? Of werkt u al in loondienst en wilt u (af en toe) waarnemen? Of overweegt u de stap naar praktijkhouderschap? Onze Keuzewijzers helpen u op weg bij een goede beslissing. Besef daarbij dat niet alle samenwerkingsvormen volgens de wet en de Belastingdienst ‘tellen’ als zzp’en. Zie Thema Wet DBA. Nog vragen? Neem contact op voor een persoonlijk gesprek.

Wat moet u regelen als waarnemer

Als u aan de slag gaat als waarnemer, moet u onderstaande zaken regelen. Deze stappen én meer vindt u ook allemaal in onze Waarneemgids.

  • Checklists: met de Checklist Waarnemen na de opleiding en Checklist Waarnemen en werken als hidha uit onze Waarneemgids kunt u snel en zonder problemen aan het werk.
  • Administratie: als zelfstandig ondernemer moet u een administratie bijhouden. Onze leden krijgen flinke korting op een uitgebreide online boekhoudprogramma. Ook volgt u bij ons een cursus boekhouden met korting. En gaat u ergens aan de slag? Gebruik dan onze modelovereenkomsten, goedgekeurd door de Belastingdienst.
  • Pensioen en Verzekeringen: bent u een startende huisarts die begint met waarnemen? Bij Starten als huisarts vindt u een aantal zaken die álle startende huisartsen moeten regelen, ongeacht de werkvorm die u kiest. Denk aan registraties, verzekeringen en pensioen.
  • Tarieven: het waarneemtarief is vrij onderhandelbaar: praktijkhouder en waarnemer spreken dit onderling af. Met onze LHV-Rekenhulp waarneemtarief rekent u het direct online uit.
  • Modelovereenkomsten: de Wet DBA wil schijnzelfstandigheid en oneerlijke concurrentie voorkomen, bij langdurig waarnemen in de huisartsenpraktijk. Neem het zekere voor het onzekere en lees u goed in en gebruik onze hulpmiddelen.

Werk vinden als waarnemer

In onze Waarneemgids vindt u een compleet en actueel overzicht van alle manieren om werk als waarnemer te vinden. Denk aan adviezen voor netwerken, websites van landelijke en regionale intermediairs, tips voor zoeken via social media en een overzicht van mogelijke werkterreinen. Ook lees je meer over waarnemen op een huisartsenpost.

WaarneemApp

De WaarneemApp is een gratis initiatief van meerdere huisartsen en bedoeld om het vinden en uitwisselen van diensten eenvoudiger te maken. LHV en WaarneemApp werken samen om het bereik en functionaliteit van dit platform verder te vergroten.

Vacaturebank & Praktijkmatch

En vergeet ook niet de LHV-Vacaturebank & praktijkmatch. LHV-leden kunnen gratis op vacatures reageren, of zich als praktijkzoeker registreren. In de Vacaturebank vindt u zowel vacatures voor huisartsen in dienstverband, als andere functies zoals docent aan de huisartsenopleiding. In de Praktijkmatch vindt u praktijken die worden aangeboden.

Nascholing en netwerken

Door het volgen van nascholing blijft u bij in uw vak én ontmoet u andere artsen. Bekijk het volledige aanbod voor waarnemers bij de LHV Academie.

Netwerken is belangrijk voor waarnemers, omdat u zo veel opdrachten binnen haalt. Doe mee aan onze Wagro cafés in de regio.

Ledenvoordelen voor waarnemers

Onze vereniging komt op voor de belangen van ruim 13.000 huisartsen en huisartsen in opleiding. Als waarnemer hebt u een Regulier lidmaatschap. Daarmee hebt u toegang tot alle producten, adviezen en diensten exclusief voor onze leden. Zoals:

Wagro

Waarnemers en huisartsen in dienstverband bij een praktijk verenigen zich binnen veel huisartsenkringen in een Wagro. Wat doet een Wagro en hoe wordt u lid?

Inspiratieverhalen voor waarnemers

De loopbaan van Arend-Jan de Groote (51) liep niet in één regelrechte lijn naar het huisartsenvak. Toch zat die roeping, op de keper beschouwd, altijd al in hem. Maar ja, als je vader huisarts is en je bent een puber, dan is het ’té burgerlijk’ om in zijn voetstappen te treden.

De ene waarnemend huisarts vindt het heerlijk om in verschillende praktijken voor een kortere tijd te werken, de andere wil juist meer aarden in één praktijk, maar kiest (nog) niet voor het praktijkhouderschap. In dat laatste geval is het vaak aan te raden om in loondienst te gaan, zegt LHV-jurist David Renkema. Dat voorkomt problemen met de Belastingdienst. En het betekent zeker niet alle vrijheid en zelfstandigheid opgeven, stelt LHV-medewerker Anke de Boer. ‘Als je als praktijkhouder en aankomend hidha maar tijdig in gesprek gaat over de wensen en mogelijkheden van beide kanten.’