Spring naar content

Werken als waarnemend huisarts

U kunt ook als zelfstandig ondernemer aan de slag als u huisarts bent. Of u nu net begint als waarnemend huisarts of juist al jaren zzp’er bent in de huisartsenzorg: het is belangrijk dat u een aantal zaken goed regelt. Is uw samenwerkingsvorm haalbaar gezien de fiscale regels over zzp’en? Hoe bepaalt u uw tarief? Waar vindt u waarneemklussen? En wanneer kunt u beter een andere werkvorm overwegen? We zetten alles op een rij.

Inspiratieverhalen voor waarnemers

Ze koos voor geneeskunde omdat ze mensen wilde helpen en het werd de huisartsenopleiding omdat ze álle aspecten van de

De loopbaan van Arend-Jan de Groote (51) liep niet in één regelrechte lijn naar het huisartsenvak. Toch zat die roeping,

De ene waarnemend huisarts vindt het heerlijk om in verschillende praktijken voor een kortere tijd te werken, de andere wil

Combineren van zzp’en en loondienst

Wilt u als waarnemend huisarts ook in loondienst werken? Of werkt u al in loondienst en wilt u (af en toe) waarnemen? Onze Keuzewijzers helpen u op weg bij een goede beslissing.

Werken in loondienst combineren met waarnemen

Wilt u werken in loondienst combineren met waarnemen? Of wilt u naast waarnemen ook een vaste dag in de week in loondienst werken? Dat kan, als u een paar extra zaken regelt. Gebruik deze LHV-checklist om eenvoudig de acties af te vinken.

Wat moet u regelen als waarnemer

Als u aan de slag gaat als waarnemer, moet u onderstaande zaken regelen. Deze stappen én meer vindt u ook allemaal in onze Waarneemgids.

  • Checklists: met de Checklist Waarnemen na de opleiding en Checklist Waarnemen en werken als hidha uit onze Waarneemgids kunt u snel en zonder problemen aan het werk.
  • Administratie: als zelfstandig ondernemer moet u een administratie bijhouden. Onze leden krijgen flinke korting op een uitgebreide online boekhoudprogramma. Ook volgt u bij ons een cursus boekhouden met korting. En gaat u ergens aan de slag? Gebruik dan onze modelovereenkomsten, goedgekeurd door de Belastingdienst.
  • Pensioen en Verzekeringen: bent u een startende huisarts die begint met waarnemen? Bij Starten als huisarts vindt u een aantal zaken die álle startende huisartsen moeten regelen, ongeacht de werkvorm die u kiest. Denk aan registraties, verzekeringen en pensioen.
  • Tarieven: het waarneemtarief is vrij onderhandelbaar: praktijkhouder en waarnemer spreken dit onderling af. Met onze LHV-Rekenhulp waarneemtarief rekent u het direct online uit.
  • Modelovereenkomsten: de Wet DBA wil schijnzelfstandigheid en oneerlijke concurrentie voorkomen, bij langdurig waarnemen in de huisartsenpraktijk. Neem het zekere voor het onzekere en lees u goed in en gebruik onze hulpmiddelen.

Ledenvoordelen voor waarnemers

Onze vereniging komt op voor de belangen van ruim 14.000 huisartsen en huisartsen in opleiding. Als waarnemer hebt u een Regulier lidmaatschap. Daarmee hebt u toegang tot alle producten, adviezen en diensten exclusief voor onze leden. Zoals:

Werk vinden als waarnemer

In onze Waarneemgids vindt u een compleet en actueel overzicht van alle manieren om werk als waarnemer te vinden. Denk aan adviezen voor netwerken, websites van landelijke en regionale intermediairs, tips voor zoeken via social media en een overzicht van mogelijke werkterreinen. Ook lees je meer over waarnemen op een huisartsenpost.

WaarneemApp

De WaarneemApp is een gratis initiatief van meerdere huisartsen en bedoeld om het vinden en uitwisselen van diensten eenvoudiger te maken. LHV en WaarneemApp werken samen om het bereik en functionaliteit van dit platform verder te vergroten.

Vacaturebank & Praktijkmatch

En vergeet ook niet de LHV-Vacaturebank & praktijkmatch. LHV-leden kunnen gratis op vacatures reageren, of zich als praktijkzoeker registreren. In de Vacaturebank vindt u zowel vacatures voor huisartsen in dienstverband, als andere functies zoals docent aan de huisartsenopleiding. In de Praktijkmatch vindt u praktijken die worden aangeboden.

Nascholing en netwerken

Door het volgen van nascholing blijft u bij in uw vak én ontmoet u andere artsen. Bekijk het volledige aanbod voor waarnemers bij de LHV Academie.

Netwerken is belangrijk voor waarnemers, omdat u zo veel opdrachten binnen haalt. Doe mee aan onze Wagro cafés in de regio.

Wagro

Waarnemers en huisartsen in dienstverband bij een praktijk verenigen zich binnen veel huisartsenkringen in een Wagro. Wat doet een Wagro en hoe wordt u lid?