Spring naar content

Werken in dienstverband bij een praktijk (hidha)

Overweegt u om in dienstverband te gaan bij een huisartsenpraktijk? Op deze pagina’s leest u alles over deze vorm van samenwerken, hoe u begint en wat u moet regelen.

Wat moet u regelen als u een dienstverband aangaat

Als u kiest voor een dienstverband bij een praktijk maakt onderstaande lijst u wegwijs in de zaken die u moet regelen.

  • Inschrijven in RGS-register.
  • Open een GAIA-account en zorg voor een standaardformulier ten behoeve van de urenverantwoording.
  • Meld u aan bij een toetsgroep (bijvoorbeeld een Wagro).
  • Zorg voor een geldig reanimatiecertificaat. Veel huisartsenposten stellen dit verplicht.
  • Regel een contract met de huisarts bij wie u in dienst treedt. Er is een Cao voor huisartsen in dienstverband.

Bent u een startende huisarts die begint met waarnemen? Bij Starten als huisarts vindt u een aantal zaken die álle startende huisartsen moeten regelen, ongeacht de werkvorm die u kiest. Denk aan registraties, verzekeringen en pensioen.

Regel uw verzekeringen met zorg. Naast de registratie als huisarts zijn er geen absolute voorwaarden waar een huisarts die werkt in dienstverband aan moet voldoen. De werkgever moet premies afdragen voor ziektekosten en werknemersverzekeringen, waaronder ziektewet en WIA. Bij kortdurende ziekte krijgt u uw loon doorbetaald. Het is zeer de moeite waard goed te analyseren wat u daadwerkelijk ontvangt in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid. Het is ook mogelijk aanvullende verzekeringen af te sluiten, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Het verstandig om een goede rechtsbijstandverzekering te hebben. Uw werkgever moet een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor u afsluiten voor uw werk in de praktijk. Verder moet u een ziektekostenverzekering afsluiten. Over het verzekeringspakket kunt u onderhandelen met uw werkgever bij het opstellen van de arbeidsovereenkomst. Een assurantieadviseur kan u voorlichten over verzekeringen en eventueel voor u onderhandelen.

Bekijk hier alle verzekeringen met korting via de LHV.

Als huisarts in dienstverband bij een praktijk neemt deel aan de pensioenregeling bij Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH). Deze regeling voorziet ook in een pensioenuitkering bij arbeidsongeschiktheid.

In de Cao Hidha is afgesproken dat de verdeling van de te betalen premies tussen werkgever-werknemer 50/50 bedraagt en fiscaal aftrekbaar is. Groot voordeel van deze regeling is dat u, bij overstap naar een andere huisarts of wanneer u bijvoorbeeld een eigen praktijk gaat beginnen, niets hoeft te regelen voor het pensioen. De deelneming loopt namelijk gewoon door.

De pensioenuitkering bij arbeidsongeschiktheid houdt in dat u na 2 jaar arbeidsongeschiktheid tot 70 procent van het laatst verdiende loon krijgt doorbetaald. De eerste 2 jaar is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Conform de Cao Hidha moet het eerste ziektejaar 100 procent loon worden doorbetaald en het tweede ziektejaar 70 procent.

Het komt voor dat u als huisarts in dienstverband een periode uw beroep niet uitoefent. Deze regeling houdt daar rekening mee. De regeling biedt tegen betaling een voortzetting van de pensioenopbouw gedurende 3 maanden. Ook het partnerpensioen blijft volledig verzekerd.

Kom naar de Hid(ha) dag

Op onze jaarlijkse geaccrediteerde nascholingsdag voor alle huisartsen in dienstverband kunt u verschillende workshops bijwonen over verschillende thema’s. En u kunt volop netwerken met uw collega-huisartsen.

Ledenvoordelen voor huisartsen in dienstverband

Onze vereniging komt op voor de belangen van ruim 13.000 huisartsen en huisartsen in opleiding. Als huisarts in dienstverband bij een praktijk hebt u een Regulier lidmaatschap. Het eerste jaar na uw afstuderen krijgt u korting.

Werk vinden als huisarts

Zoekt u een baan in dienstverband? Kijk dan op de LHV Vacaturebank & praktijkmatch. LHV-leden kunnen gratis op vacatures reageren. In de Vacaturebank vindt u zowel vacatures voor huisartsen in dienstverband, als andere functies zoals docent aan de huisartsenopleiding.

Oriënteren op waarnemen of praktijkhouderschap

Ben u toe aan een nieuwe stap in uw loopbaan. Wilt u als huisarts in dienstverband bijvoorbeeld ook (af en toe) waarnemen? Of overweegt u de stap naar praktijkhouderschap? We helpen u graag op weg bij een goede beslissing.