Spring naar content

Hoe wilt u werken?

Werken als huisarts kan in veel verschillende vormen. Wat het beste bij u past, hangt van verschillende zaken af: de werkvorm, hoe u het liefste uw werk indeelt, de specifieke praktijk en bijvoorbeeld uw interesses en privésituatie. Deze pagina’s helpen u om een geïnformeerde keuze te maken, op elk moment in uw loopbaan. Dit onderwerp heeft onze prioriteit in 2023.

Werkvormen

Werken als huisarts kan als praktijkhouder, zzp’er (waarnemer), met een arbeidsovereenkomst of met een combinatie van deze werkvormen. Binnen de werkvormen is veel mogelijk op het gebied van vrijheid, ervaring opdoen, invloed en zekerheid.

 • Starten als huisarts (aios)

  Hier leest u alle informatie die van belang is tijdens uw opleiding en direct hierna. Welke zaken moet u regelen nadat u uw studie heeft afgerond?

 • Praktijkhouderschap

  Het praktijkhouderschap biedt flexibiliteit en vrijheid om uw eigen visie op organisatie van zorg aan patiënten vorm te geven. Hier leest u op welke manier u praktijkhouder kunt worden, welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn en welke stappen u moet ondernemen.

 • Werken in loondienst

  Een arbeidsovereenkomst biedt u zekerheid, de mogelijkheid om ervaring op te doen en in de praktijk te ondervinden welke werkplek bij u past. Ook biedt het u een goede werk-privébalans en kunt u autonoom werken. Lees hier meer over samenwerken via een arbeidsovereenkomst in een huisartsenpraktijk (hidha) of in een gezondheidscentrum (hid).

 • Werken als waarnemend huisarts

  Zelfstandig ondernemer zijn binnen de huisartsenzorg geeft u de mogelijkheid om u te oriënteren op verschillende werkplekken. U kunt zich focussen op de patiëntenzorg en zo meer ervaring opdoen in het vak. Lees hier wat u moet regelen om als waarnemend huisarts aan de slag te gaan.

 • Stoppen met uw praktijk

  Het overdragen van uw praktijk is een grote stap, zowel juridisch, fiscaal als emotioneel. Hier leest u tips voor een goede overdacht, zodat uw patiënten ook na uw vertrek een huisarts hebben en u met een gerust hart uw praktijk kunt achterlaten.

Waar wilt u werken?

Als huisarts kunt u op verschillende plekken aan het werk. U kunt aan de slag in een huisartsenpraktijk of een gezondheidscentrum. Op beide locaties komen alle werkvormen voor.

De 2 grootste verschillen tussen een huisartsenpraktijk en een gezondheidscentrum zijn:

 1. De verdeling van de verantwoordelijkheden. In een huisartsenpraktijk zijn de praktijkeigenaren verantwoordelijk voor zowel de organisatie als de patiënten. In een gezondheidscentrum bent u samen met een bestuur verantwoordelijk.
 2. De focus. De dienstverlening in een gezondheidscentrum is meestal sterker gericht op integrale wijkgerichte zorg. Dit komt doordat een gezondheidscentrum een multidisciplinair samenwerkingsverband is en er meerdere disciplines en domeinen onder 1 dak gevestigd zijn.

Naast de vorm (huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum) is het ook belangrijk om na te denken over de grootte van het team waarin u wilt werken. Past een duopraktijk beter bij u, omdat de lijntjes bijvoorbeeld kort zijn? Of wilt u liever in een groter team werken, omdat de werkdruk meer verdeeld kan worden? Kijk ook welk werkklimaat er heerst. Sommige praktijken of gezondheidscentra zijn meer georiënteerd op innovatie, andere hebben een bepaalde visie op werkdrukverlaging, patiëntenzorg of op verantwoordelijkheden onderling.

Uw persoonlijke wensen en mogelijkheden

De werkvorm die bij u past, is afhankelijk van uw persoonlijke wensen en de mogelijkheden. Hecht u bijvoorbeeld meer waarde aan continuïteit van zorg, ofwel: wilt u langdurig op één plek werken? Dan past een dienstverband of het praktijkhouderschap beter bij u. Wilt u graag op verschillende plekken werken, met een sterkere focus op patiëntzorg dan op de organisatie van die zorg? Dan past het werken als waarnemend huisarts mogelijk beter bij u.

Zo willen andere huisartsen werken

Hoeveel uren willen huisartsen precies werken, in welke soort praktijk en met welke omvang? Dat vroegen wij onze leden. Alle huisartsen willen een gezonde werk-privébalans met gemiddeld een 28- tot 36-urige werkweek in 3-4 werkdagen (uren in de dagpraktijk). Verder werken ze het liefst in een kleine praktijk met maximaal 4 huisartsen en blijkt het praktijkhouderschap onverminderd populair.

Verdere werkwensen van uw collega-huisartsen hangen voornamelijk af van de levensfase waarin zij zich bevinden.

Nascholing voor uw carrière

Met onze nascholingen op loopbaangebied kunt u zicht blijven ontwikkelen. Zie hieronder een greep uit het aanbod. Bekijk ook de agenda op onze Academie-website.

Ervaring opdoenWerk-privébalansKennis/ondersteuningPersoonlijke ontwikkeling
Mentorschapstraject ‘voor huisartsen, door huisartsen’Meer tijd voor de patiëntPraktijkstartTweedaagse bezinning
PraktijkmanagementDe zichzelf coachende huisarts
PraktijkstopVind uw why
Startersdag
Verantwoordelijkheden en risico’s bij waarnemen

Wat anders ernaast

U kunt naast uw werk ook een nevenfunctie bekleden, zoals docent bij de huisartsenopleiding, een bestuursfunctie of werken bij een laboratorium of zorggroep. Een aantal voorbeelden:

Artikelen uit tijdschrift De Dokter

Het huisartsentekort jaagt overal in het land nieuwe initiatieven aan. Initiatieven afkomstig van partijen die vinden dat de huisartsenzorg beter

Katerijne Slot, praktijkhouder in Blaricum, deed een opleiding tot mediator. Ze vertelt over haar rol als mediator in de praktijk.

De ene waarnemend huisarts vindt het heerlijk om in verschillende praktijken voor een kortere tijd te werken, de andere wil

Hoe kijken huisartsen terug op de start van hun eigen praktijk? Welke plannen zijn er voor de toekomst? En welk

Hoe kijken huisartsen terug op de start van hun eigen praktijk? Welke plannen zijn er voor de toekomst? En welk

Stel uw vraag en praat mee op HAweb

Via het Ledenforum op HAweb kunt u vragen stellen aan collega-huisartsen en kunt u zich bij themagroepen aanmelden. Bekijk alle groepen op HAweb en kijk waar u zich aan wilt sluiten.